Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombás füstölt csülök

Gombás füstölt csülök
Gombás füstölt csülök
225 perc / főzés: 180 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem egy fogyókúrás étel, de annál finomabb. Vendégvárónak is jó, mivel elő lehet készíteni, és csak a sütést kell időzíteni. Maradék sonka, főtt csülök hasznosítására is alkalmas.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nagyon lehet rá inni, nyilván vizet is, de én inkább a fröccsöt vagy a sört preferálom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt csülköt alaposan megmossuk, és annyi vízben, ami bőven ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ez akár 2,5-3 óra is lehet! A vízbe tehetünk egy egészben hagyott hagymát és egy kiskanál szemes borsot. Úgy másfél óra főzés után nézzük meg, ki lehet-e csavarni belőle a csontot, mert ettől kezdve gyorsabban fog puhulni. Ha puha, előbb a levében, majd abból kivéve hagyjuk kihűlni. (A főzőlevét ne öntsük ki, mert csodás krumplilevest lehet vele főzni!)
  2. A puha csülköt vágjuk fel kisebb kockákra. Ha nem szeretjük, a bőrét le is vághatjuk, de a kövérjét ne szedjük le, mert száraz lesz.
  3. Közben elkészítjük a gombamártást. A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk, a másik hagymát apróra felvágjuk.
  4. A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, rátesszük a gombát, és kevés vizet öntve alá készre pároljuk, zsírjára sütjük. Óvatosan sózzuk, mert a csülök elég sós, viszont a borssal bővebben is bánhatunk.
  5. A kész gombát meghintjük a liszttel, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Elkeverjük - nem kell összesütni -, ízesítjük citromlével.
  6. A felvágott csülköt tepsibe terítjük, elosztjuk rajta a gombamártást, megszórjuk reszelt sajttal, és addig sütjük, míg a sajt rápirul.
  7. Párolt rizzsel, krokettel, salátával tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 251
elküldve: 4
receptkönyvben: 169
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

füstölt csülök gombamártással, csülök tejszínes gombamártással

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

v.zsuzsi
v.zsuzsi Wed, 2013-02-27 15:38

Kedves Koszider!
Én csak most készítettem el ezt a finomságot. Vendégeim voltak, nagyon ízlett mindenkinek. A receptet is elkérték. Ebből gondolom, hogy nem udvariasságból dícsérték.
Köszönet ért!
Üdvözlettel: Zsuzsi

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2013-02-27 16:19

Kedves Zsuzsi!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a vendégség és hogy épp az én receptemet választottad hozzá!
További jó étvágyat: Koszider

makutyi
makutyi Sun, 2011-11-13 22:03

Megcsináltam, eddig bírtam:-) Tökéletes volt, imádták. Csülköt szoktam fűszeres lében megsütni (én teszek bele erőspaprikát, fokhagymát és egy babérlevelet is), aztán nagyobb darabokra vágva a sütőben megpirítom egy picit, de ez a recept mindent visz!!! Köszi mégegyszer!

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2011-11-14 00:59

Kedves Makutyi!
Nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor kitörölgetik a tányért! Szívből örülök, hogy bejött a családnak!
Üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-11-06 22:35

Kedves Koszider!

Szerintem ez a recept, nagyon telitalálat:-))
Eszembe nem jutott volna a füstölt csülökkel..:-)
Biztos ,nagyon harmonikussá , mégis izgalmas ízek találkozójává teszi a gomba,- úgyhogy mentve, és lesz is rá alkalom, hogy elkészüljön:-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-11-06 21:21

Kedves Marcsi!
Igen, finom! Csináltam már sonkából is (húsvéti maradékból), abból is jó volt. (Sőt, bevallom, a képen látható adag is sonkából készült, húsvétkor lefagyasztottam egy kisebb darabot és most vettem elő. Amikor csináltam, épp hétágra sütött az októberi nap, tiszta húsvét hétfő hangulatom lett tőle.)
Üdvözöl: Koszider

kamahe
kamahe Sun, 2011-11-06 20:23

Hmm! :) Ez nagyon bejön nekem! Írhattad volna hamarabb, akkor ma már ez lett volna ebédre! :)

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-11-06 21:18

Sajna, a kedves szerkesztők délutánra időzítették a receptet! De talán jó lesz ez a jövő héten is, meg bármikor, amikor ködös, hűvös november van és kell a kalória.
Üdvözöl: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-11-06 21:17

Kedves Makutyi!
Ez tényleg nagyon finom: a magában - esetleg - túl "tömény" füstölt csülköt a gombamártás sikeresen megszelídíti. Arról nem is beszélve, hogy ha kisebb a csülök, még szaporít is rajta.
Üdvözöl: Koszider

890
füstölt sertéscsülök 1.3 kg
gomba 50 dkg
főzőtejszín 2 dl
vöröshagyma 2 közepes db
citromlé 1 fél citromból nyert
sajt 10 dkg
finomliszt 1 csapott ek
disznózsír 1 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint