Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés lúdláb torta

Gesztenyés lúdláb torta
Gesztenyés lúdláb torta
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi újságból származó sütemény, a beküldő F. Nagy Angéla volt. Karácsonyra ideális ünnepi édesség. Az idei ünnepekre nem tortaformában készült, hanem tepsiben, így könnyebb volt tálalni.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A két tojás fehérjéből kemény habot verünk, és először 10 dkg kristálycukrot, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk.
  2. 10 dkg réteslisztet és 5 dkg olvasztott vajat adunk hozzá, és kizsírozott nagy tortaformába töltjük, a forró sütőbe tolva erős lánggal világos pirosra sütjük.
  3. Az ujjnyi vastag tésztát azon forrón darabos meggydzsemmel megkenjük, és hagyjuk kihűlni.
  4. 50 dkg gesztenyemasszát krumplinyomón áttörünk, és 10 dkg vajjal meg 2 dl tejszínnel (nem habbal!) – lehetőleg elektromos habverővel – simára, habosra keverünk. A dzsemmel megkent tésztára tesszük.
  5. Jó sűrűn kimagozott meggybefőttet vagy rumos meggyet nyomkodunk bele, és a krémet rásimítjuk, hogy vízszintes legyen. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd a tetejét csokoládémázzal bevonjuk.
  6. A mázhoz a tortabevonót kis darabokra tördeljük, és 10 dkg vajjal együtt gőzfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk. Utána simára keverjük, és a torta tetejére csorgatjuk. A hűtőszekrénybe tesszük, majd tálalás előtt a szélét késsel körülvágjuk, és a tortakarimát lehúzva róla, a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra. Hideg vízbe mártogatott késsel a legkönnyebb szeletelni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 18 296
elküldve: 3
receptkönyvben: 296
elkészítve: 2/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Lilian

Mióta szakács: 2010.03.21.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gesztenyés-csokis-meggyes süti, lúdláb gesztenyével

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libucika
libucika Fri, 2012-12-28 15:55

Nagyon konnyu volt elkesziteni es finom is lett, koszi a receptet.

Lilian
Lilian / Lilian Tue, 2012-03-13 17:46

Kedves Tmea!
Elvileg kör alakú tortaformában kell sütni (mert hogy ez torta), ami kb 26-28 cs átmérőjű. A szögletes tepsink, amiben még készíteni szoktuk, az asszem 28x21 centis. Ergo nem nagy tepsiről van szó.

Lilian
Lilian / Lilian Fri, 2011-09-09 20:24

Kedves Luca!
A recept egy régi újságból való, mi mindig az alapján készítjük. Abban rétesliszt van. De szerintem ki lehet próbálni sima liszttel is, próba cseresznye alapon. Az biztos, hogy a tésztának más állaga lesz. Majd írd meg, hogy sikerült.
Lily
(Bár két másik NoSalty-s lúdláb torta receptjében is réteslisztet írnak, ez talán nem véletlen.)

Lucaaa
Lucaaa Fri, 2011-09-09 14:54

Kedves Lilian!
Muszáj rétesliszt? Sima liszt nem jó?
Luca

Lilian
Lilian / Lilian Thu, 2011-03-17 18:58

Kedves Kneszi86!
Főzőtejszínt csak szószokhoz használj, süteményekbe mindig sima tejszín kerül (habtejszín van ráírva).
Lily

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-17 15:20

Főzőtejszínt kell használni?

429
tojás 2 db
cukor 10 dkg
rétesliszt 10 dkg
vaj 5 dkg
gesztenyemassza 50 dkg
vaj 10 dkg
habtejszín 2 dl
meggydzsem 10 dkg
meggybefőtt 20 dkg
tortabevonó 10 dkg
vaj 10 dkg