r
Nosalty Logó

Gata - az örmény vajas sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
giuliettalupa
Gata - az örmény vajas sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tészta

A töltelék

Összesen 660 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tészta

A töltelék

Összesen 5282 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tészta

A töltelék

Összesen 371 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.6 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    284 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 660 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.6 g

Zsír

  • Összesen
    265.8 g
  • Telített zsírsav
    161 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1038 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2276.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    218 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    1068 mg
  • Nátrium
    298 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    653.1 g
  • Cukor
    253 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    404.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2274 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    433 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2235 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    487 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    581 micro
Összesen 5282 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 371 Kcal

Hozzávalók

A tészta

A töltelék

Elkészítés

A tészta

  1. Egy tálba szitáljuk bele a két bögrényi lisztet, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát, a csipetnyi sót és a vaníliás cukrot. Ebbe a lisztes keverékbe dolgozzuk bele a fagyos vajat. (A legegyszerűbb nagy lyukú reszelőn lereszelni a vajat.) Jól morzsoljuk össze, egészen addig, míg eltűnnek a nagyobb vajdarabok is.
  2. A lisztes keverék közepébe egy mélyedést alakítunk ki, ebbe öntjük a joghurtot és a 2 tojássárgáját. A fehérjét félretesszük, mert a lekenésnél még szükségünk lesz rá. Az egészet jól összegyúrjuk, és a maradék fél bögre lisztből annyit adunk hozzá, hogy a végén ne ragadjon a kezünkhöz a tészta. (Ha a joghurt hígabb, vizesebb, előfordulhat, hogy kell még hozzá liszt.)
  3. A kigyúrt tésztát kétfelé vesszük, két kis cipóba, és fóliával letakarva, legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Az sem baj, ha egy éjszakát pihen.
  4. A fagyos tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra. Nyújtáskor törekedjünk arra, hogy a tészta téglalap alakú legyen, hiszen ezt kell majd megtöltés után feltekerni. Egy cipóból egy tekercs készül.
  5. A kinyújtott tésztát átkenjük a maradék tojásfehérjével, majd megszórjuk a töltelék felével. A tenyerünkkel jól nyomkodjuk rá a tölteléket a tésztára, majd óvatosan és szorosan tekerjük fel. A tésztatekercsünk tetejét nyújtófával kissé lapítsuk le, majd villával csíkozzuk meg kétszer (egyszer jobbról balra, majd fordítva is, átellenesen).
  6. Ha mindkét tésztagombócból elkészült a töltött tekercs, kenjük le a tetejüket a maradék fehérjével, és kb. 4-5 centis darabokra vágjuk fel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt (180 fokon) süssük aranyszínűre.

A töltelék

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, majd hozzáadjuk (ráreszeljük) a fagyos vajat. Ízlés szerint pár csepp vaníliakivonatot is adhatunk hozzá.
  2. Addig keverjük, gyúrogatjuk a hozzávalókat, míg finom, morzsalékos elegyet kapunk. Ha valaki szeretné egy kicsit "felturbózni" a tölteléket, egy kevés fahéjat vagy citromhéjat, esetleg finomra darált diót is belekeverhet. Ez utóbbi esetben a liszt mennyiségét csökkenteni kell, a hozzáadott dió arányában.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 4785
  • Feltöltés dátuma: 2020. október 11.

Ajánló

Ünnepi asztalra való mutatós és tartalmas sütemény.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gata - az örmény vajas sütemény
giuliettalupa 82 recept

Az egyik legfinomabb és legjellegzetesebb tradicionális örmény sütemény, esküvők és újévi ünnepi asztalok kötelező eleme. Ahány tájegység, annyi elkészítési módja létezik: lehet torta formájú vagy feltekert, csigás, élesztővel vagy sütőporral sütött, édes (vajas, diós, aszalt gyümölcsös) vagy sós (túrós, sajtos) töltelékkel töltött, de mindig nagyon vajas és ínycsiklandóan finom. A legfontosabb titok az elkészítésénél, hogy szigorúan tilos a vajat más zsiradékkal helyettesíteni, mert a vaj adja meg a gata jellegzetes ízét. A következőkben egy olyan receptet osztok meg, amelyet egy nagyon  kedves örmény barátomtól tanultam. Az elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, de aki rászánja az időt, biztosan nem fogja megbánni!

Hozzávalók

A tészta

A töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek