Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia és sima krémes 4. - édesítővel

Francia és sima krémes 4. - édesítővel
Francia és sima krémes 4. - édesítővel
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor még a szüleimmel éltem, mindig jött a krémest áruló autó vasárnap reggelenkként. Imádtam, és nem telhetett el úgy vasárnap, hogy anyu ne vett volna. Mióta külön élek tőlük, alig eszem ilyet, csak cukrászdában. Rokonoknál ettem azóta házi krémeseket, de mindig folytak valamerre, én meg azt szeretem, ami úgy áll, ahogy kell :). Eléggé hízlal, de ez van. Van egy túrótorta receptem, onnan mindig megmarad egy csomó fehérje, és erre jól fel tudom használni. De nem sajnálom rá az egész tojásokat sem, ha épp nincs a mélyhűtőben eltéve fehérje :D.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A habhoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kész tésztalapokat kivesszük, és keresünk egy akkora tepsit, aminek a hátulján ki tudjuk sütni. Azért ajánlom a hátulját, mert össze fog menni egy picit, és így akkor a szélső krémeseknek nem lesz szép az aljuk-tetejük. A hátulján pedig tudunk kicsit nagyobbat sütni, főleg ha a tepsi belseje még íves is, akkor belül nem jó lapot sütni. (Én kb. 20x25-ös tepsit használok, ebben kapok ilyen magas krémest (20 db).) Nem kell meglepődni azon, hogy felpuposodik a tészta a sütés során. Sütés után előmelegített sütőben kész is. Kivesszük, és egy vágódeszkával vagy tálcával lenyomatjuk egyből, így melegen még nem fog annyira megtörni.
  2. Ha kész van mind a két lap, elkészítjük a tölteléket. A pudingokat elkeverjük csomómentesre a vízzel (tejjel is lehet, de fölösleges), hozzáadjuk a vaníliás cukrot (vagy a vaníliarúd kikapart belsejét).
  3. A tojás sárgájával habosra keverjük az édesítőt (vagy cukrot, ha valaki azzal szereti), és hozzáadjuk a pudinghoz. Együtt készre főzzük. (Megjegyzés: ha valaki másra is fel tudja használni a sárgáját, akkor nem muszáj belerakni, anélkül is finom, de nekem nem mindig kell másra, így inkább belerakom. A receptjeim között van egy túrótorta, amelybe csak sárgája kell, abba is fel lehet használni.)
  4. A tojásfehérjét gőz fölött felverjük a robotgép alacsonyabb fokozatával. Adunk hozzá édesítőt (tetszés szerint, kb. 150 g cukornak megfelelőt, de ez ízlés kérdése). Ha készen van, belekeverjük a még meleg pudingba, és picit főzzük.
  5. A tepsi aljára rakjuk az egyik lapot, majd ráöntjük a még meleg pudingos krémet. Kanállal elegyengetjük.
  6. Ha valaki csak sima krémest szeretne, akkor ennél a fázisnál rakja rá a másik lapot, és már kész is van, csak ki kell hűlnie a sütinek, és porcukorral meg kell a végén hinteni.
  7. Ha viszont francia krémesre vágyunk, akkor további lépésekre van szükség. A poharas tejszínt az édesítővel és a habfix-szel kemény habbá verjük. A kész habot egyenletesen rákenjük a már kihűlt pudingos rész tetejére.
  8. A csokis tésztatetőt is elkészítjük. Én az alábbiak szerint szoktam. Egy vonalzó és egy pizzavágó segítségével feldaraboljuk a tésztát egy vágódeszkán kb. 5x5-ös kockákra, de nem mozdítjuk el. Az így feldarabolt tészta tetejére rákenjük a felolvasztott csokimázat, és miután egyenletesen rákentük, egyesével rárakosgatjuk a tejszínhab tetejére őket. Ez megkönnyíti majd a szeletelést. Természetesen a sima krémesnél is fel lehet vagdalni előre a tetejét, de ott nem muszáj. Itt inkább a csoki miatt jobb, ha elő van készítve ilyen módon.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x25x8 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 430
elküldve: 2
receptkönyvben: 273
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagyné Marczali Hédi

Mióta szakács: 2011.02.18.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házi francia krémes, krémes

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Thu, 2015-07-23 20:49

Hát ma kiderült egy nagyon fontos dolog: én tudok krémest csinálni :O Azzztaaa! Ez fantasztikus :) Igaz, nem volt itthon (és a hőségre való tekintettel nem is sütöttem volna meg) leveles tészta, ezért háztartási kekszet pakoltam a krém alá-fölé... Tyűűűha :) isteni-nagyon-fini :) Köszi a receptet!

evacili
evacili Sat, 2012-11-03 17:15

Szia Hédi! Jól értem, hogy a pudingba lehet csak a fehérjét tenni, nem muszáj a sárgája? Pont a túrótortád miatt kérdezem, mert szeretném megcsinálni és így az megmaradt tojásfehérjét itt tudnám felhasználni. Bár ott csak 5 tojás kell, itt viszont 10, de megoldható 5 fehérje + 5 egész tojással. Jól értem? Üdv: Cili

Sakumo
Sakumo Sun, 2011-05-29 10:10

Az édesítőszerről jutott eszembe, hogy nálunk van egy cukrászda, ahol a krémest xilittel édesítik a fogyókúrázóknak... Nemrég vettem egyet, hogy megkóstoljam, de kicsit csalódtam benne. Én szeretem az édeset, még a glejédeset is... Sőt! De ez valami ehetetlen volt. Mármint ami már annyira édes, hogy marja a torkom... :S Egy nagyon kedves néni árulta, de úgy bennem van még mindig, hogy megmondanám, hogy ha elfogadnak egy tanácsot, akkor semmiképpen ne tegyenek annyi xilitet a süteménybe, amennyi cukrot, mert a xilit sokkal könnyebb súlyra és épp a rosszabb hatást fogják elérni vele... :S Egyébként a receptet köszönöm! Amint találok valahol diabetikus rétestésztát, elkészítem :)

nmh
Nagyné Marczali Hédi / nmh Sun, 2011-05-29 21:19

Kedves Sakumo, köszönöm a hozzászólást. Személy szerint szoktam xillitet használni, mondjuk a krémest még nem csináltam vele, de én szinte semmi mellékízét nem éreztem. Mondjuk úgy emlékszem, hogy rá is van írva a dobozára, hogy kevesebbet kell belőle használni, mert intenzívebb, lehet, hogy ezt nem vették figyelembe.
Amivel már készítettem a krémest az a LIDL-ben vásárolt folyékony édesítő, vagy bogyós édesítő, vagy gyümölcscukor. Ezekből finom lett, de én azért a xillitet sem vetném el, csak a saját ízlésednek megfelelően ízesítsed. A pudingos részt ugyis meg tudod kóstolni. Jó sütögetést :)

1327
leveles tészta 2 csomag
tojás 10 db
vaníliás pudingpor 4 csomag
vaníliás cukor 3 csomag
édesítőszer 30 db
víz 1 l
habtejszín 4 dl
habfixáló 2 csomag
édesítőszer 30 db
tortabevonó 100 g