r
Nosalty Logó

Fonott kalács Csokoládé és rúzstól

Csokoládé és rúzs
Fonott kalács Csokoládé és rúzstól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

448
Kalória
12.3g
Fehérje
73g
Szénhidrát
11g
Zsír
23.8g
Víz
120.3g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
8.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 448 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2698 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 281 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    323.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    23.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 448 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.1 g

Zsír

  • Összesen
    66.1 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    722 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1938.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    456 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    888 mg
  • Nátrium
    236 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    437.9 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    142.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    572 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    409 micro
  • Kolin:
    540 mg
  • Retinol - A vitamin:
    561 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    771 micro
Összesen 2698 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 281 kcal

Elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben elkeverünk egy kiskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Addig megolvasztjuk a vajat, majd a lisztet elkeverjük a maradék cukorral, vaníliás cukorral és a sóval.
  2. Hozzáöntjük a maradék tejet, a 2 tojás sárgáját és a felfutott élesztőt. Ezt a kenyérhez és a pizzához hasonlóan megdagasztjuk. Elég neki 5-8 perc, amikor már elválik az edénytől, és a kezünkre se nagyon ragad, akkor lesz jó! Lefedjük az edényt, és meleg helyen (jól körbebugyolálva takaróval) egy órán át kelesztjük.
  3. Ha minden jól ment, legalább a duplájára kelt ennyi idő alatt. Kicsit átgyúrjuk a lisztezett asztalon, majd 6 egyenlő félre vágjuk.
  4. Ezeket egyenként megsodorjuk, és hármasával összefonjuk! Én kb. 40 cm-es darabokra szoktam "nyújtani", majd ugyan úgy mint a hajat, összefonni. A végét kicsit nyomkodjuk össze és hajtsuk a kalács alá, hogy ne bomoljon szét.
  5. Vastagon kizsírozott vagy vajazott tepsire fektessük a 2 kalácsot egymástól a lehető legtávolabb, majd kenjük le tojással. Hagyjuk kelni még fél órát, (addig melegítsük fel a sütőt 180 fokra). Aztán megint kenjük meg a tojással, és mehet is be sülni. Kb. 30 perc alatt elkészül. Ha nagyon sülne a teteje, borítsunk rá alufóliát!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Tudom, hogy nehéz elhinni először, de tényleg nagyon egyszerű kalácsot készíteni. Úgy voltam vele, mint a kenyérrel, hogy egy próbát megér. Ráadásul a pékségben 399 ft-ért akartak rám sózni egy kis fonott kalácsot, ezért gondoltam megpróbálom, lesz ami lesz!  Az eredmény pedig az lett, hogy hetente készítem ez alapján a recept alapján, változatos kinézetben. :) Variációk: - 2 kisebb kalácsot fonok - 1 nagyot fonok - 2-2 rudat tekerek össze (vagy fonom) és vekni formába helyezem - 1 nagy kalácsot fonok 3/4 rudacskából, amit kerek kuglófformába/tortaformába helyezek (remek az asztal közepére!)  

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek