Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Finom krémes túrós

Finom krémes túrós
Finom krémes túrós
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet a nagynénémtől kaptam, aki elfelejtette közölni, hogy úgy bánjak vele, mint a hímestojással, ezért az első alkalommal darabokban raktam fel a tetejét.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalalkálit kevés tejben beáztatjuk.
  2. A tojásokat szétválaszjuk, a tojássárgáját a cukorral és az olajjal kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejet és a szalalkálit. 
  3. A fehérjéket keményre felverjük, és a liszttel felváltva, lazán a kikevert sárga masszához adjuk.
  4. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és megsütjük. Tűpróba!
  5. A margarint a porcukorral jól kikeverjük, a túrót áttörjük, és összedolgozzuk, adunk hozzá 2-3 cs vaníliás cukrot vagy aromát egy fél üvegcsével. Reszelt citrom vagy narancshéjat is tehetünk hozzá.
  6. A tésztát jól kihűtjük, és lapjában kettévágjuk, megtöltjük a krémmel.
  7. Nagyon óvatosan bánjunk a tésztával, a felső része legyen kissé vastagabb, mert nagyon laza lesz!
  8. A tetejét vaníliás porcukorral szórjuk.
  9. Aki nem szereti a szalalkálit, megsütheti sütőporral, de akkor nem olyan finom a tészta!
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 24x34x8 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 814
elküldve: 4
receptkönyvben: 236
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

manesim

Mióta szakács: 2011.08.30.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

túrókrémes sütemény, túróval töltött szelet

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Billcy
Billcy Mon, 2011-11-28 21:41

Nálunk csömöri túrósnak hívják. Nagyon finom, az egyik kedvencünk. Nagyon puha a tésztája, de ha elég ideig sütjük és teljesen hidegen vágjuk szét - nem fog szétesni.

Orsy20
Orsy21 / Orsy20 Sat, 2011-11-12 18:44

Nekem nem sikerült :( Teljesen besüppedt a közepe. Mit ronthattam el? Úgyhogy nem tudtam kettévágni sem. Azért remélem finom lesz így is.

manesim
manesim / manesim Sat, 2011-11-12 22:56

Jártam már én is így régebben, akkor a tetejére tettem a krémet és vagy reszeltem rá csokit, vagy olvasztott csokival csorgattam meg.
Lehet idő előtt vetted ki a sütőből? Az egy támpont amit én írtam, minden sütő más.

Orsy20
Orsy21 / Orsy20 Sun, 2011-11-13 14:13

Köszönöm a választ, én is kénytelen voltam rá tenni a tetejére, de így nem nagyon ízlett a többieknek :( szerintem picit még bent kellett volna hagynom, legközelebb megpróbálom újra, aztán csak sikerül:)

manesim
manesim / manesim Sun, 2011-11-13 15:14

Egy ilyen süti akkor jó, amikor már kezd elválni a tepsi oldalától, persze ezt csak üvegajtón keresztül látod, kicsit barnás legyen a teteje!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-11-01 10:54

Kedves Manesim !
Látványnak is szép, szeretjük a túrót is, tehát nekünk való !
Köszönöm, elmentve ! Szép napot ! Anci

manesim
manesim / manesim Tue, 2011-11-01 10:49

Én már megsütöttem sütőporral, szódabikarbónával, a kettővel együtt és bizony nem olyan mint a szalalkális tészta!
Igen, nagyon szagos a szalalkáli, de aztán annak elmegy a szaga. A cukor mennyiséget a krémnél már csökkentettem, de ha valaki rak bele mondjuk citrom lét vagy aromát, akkor kell bele, szerintem nem édes, de mindenki a saját ízlése szerint készítse el. Nálunk így szeretik.

Sok siker hozzá:: manesim

oreganyo
oreganyo Tue, 2011-11-01 10:38

Megpróbálom ezt a túrós sütit, kicsit én is sokallom a cukrot, de ez izlés dolga, érdekes a szalalkálistészta, förtelmesen büdös mikor sül, de jó.
Nem tudom a receptet, de valami hasonló tésztából sütötte a háború után az Anyukám a krémes lepényt, jó sűrű fözött vanilia krémmel. Úgy rémlik, hogy két lapba sütötte, vagy hosszába elvágta, egyik-egyik lap emlékeim szerint kb. 2 cm vastag volt. Másnap volt a legjobb, csak nem mindig maradt, amikor már megpuhult a tészta.
Sikeres sütögetést mindnyájatoknak!
Öreganyó

polti
polti Tue, 2011-11-01 10:13

"Aki nem szereti a szalalkálit, megsütheti sütőporral"...
Az előző kommentben pedig, a szódabikarbónát ajánlják...
Többiek, még véleményt!!! Mert megcsinálnám, csak a szalakáli tart vissza:)

tiplinkcsaj
tiplinkcsaj Tue, 2011-11-01 09:47

nem használok egyáltalán szalalkálit,gondolom a sütőpor helyettesíti.:)

a tésztába,és a krémbe is a cukrot sokallom,szerintem kevesebb is elég.
viszont tetszik a recept,mentem is,köszönet érte :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-11-01 09:55

Ugyanannyi mennyiségű szódabikarbónával lehet helyettesíteni. Szalalkális sütiknél a sütőpor nem jó.
Szép napot!
Eszter

560
napraforgó olaj 1 dl
tej 1 dl
tojás 4 db
porcukor 30 dkg
finomliszt 30 dkg
szalalkáli 1 teáskanál
margarin 25 dkg
porcukor 20 dkg
tehéntúró 50 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 1 citromból nyert