r
Nosalty Logó

Finn diós koszorú

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
A kis gasztronauta
Finn diós koszorú
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 620 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 6183 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 371 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    394.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    181 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 620 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.3 g

Zsír

  • Összesen
    332.9 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    88 g
  • Koleszterin
    1278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3947.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    954 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    504 mg
  • Foszfor
    1792 mg
  • Nátrium
    405 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    699.3 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1848 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    652 micro
  • Kolin:
    803 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1813 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    410 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1034 micro
Összesen 6183 kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 371 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy kis cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfutattjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutatott élesztőt, a széléről kevés lisztet keverünk hozzá, és letakarva 10 percig kelesztjük.
  2. A maradék tejet elkeverjük a 2 tojással, a cukorral, pici sóval, a kardamommal és az olvasztott vajjal. A lisztben megkelt kovászhoz adjuk, és eldolgozzuk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. 40 perc.
  3. A diós töltelékhez a vajat habosra keverjük a liszttel, a barna cukorral és a dióval.
  4. A tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, kör alakban meghajlítjuk, és a két végén jól összenyomkodjuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, tetejüket 2-3 cm-enként mélyen bevágjuk. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomkodjuk. Konyharuhával letakarva pihentetjük (20 perc). Közben a sütőt előmelegítjük. A koszorú tetejét megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk lapmandulával.
  6. Az előmelegített sütőben sütjük. Érdemes egy alufóliával letakarni a sütés elején, hogy a teteje ne piruljon meg túlságosan.
  7. A cipó másik felével ugyanígy járunk el.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 205
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 25667
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Finn diós koszorú
A kis gasztronauta 142 recept

Egy régi Lakáskultúrából való a recept.  Nagyon finom és mutatós sütemény, a karácsonyi asztal dísze is lehet.

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

6 megkerülhetetlen sztrapacskalelőhely az országban – a palócföldi vendégháztól a...

Juhtúró, szalonna, krumpli, liszt, tojás. Az igazi rajongók máris tudják, hogy ebből a bevásárlólistából csakis a sztrapacska sülhet (főhet) ki. De merre menjünk akkor, ha szeretnénk beülni valahová egy jó sztrapacskára? Ez az étel maga a gasztrodemokrácia: a tálcás étkezdéktől a csárdákig, a gourmet éttermektől a turistaházakig vagy éppen sörözőkig mindenféle konyha szívesen veszi fel az étlapjára. 6 megbízható helyet ajánlunk, ha egy jó sztrapacska a cél!

Nosalty

További cikkek