r
Nosalty Logó

Finn diós koszorú

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
A kis gasztronauta
Finn diós koszorú
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 620 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 6183 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 371 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    394.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    181 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 620 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.3 g

Zsír

  • Összesen
    332.9 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    88 g
  • Koleszterin
    1278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3947.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    954 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    504 mg
  • Foszfor
    1792 mg
  • Nátrium
    405 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    699.3 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1848 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    652 micro
  • Kolin:
    803 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1813 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    410 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1034 micro
Összesen 6183 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 371 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy kis cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfutattjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutatott élesztőt, a széléről kevés lisztet keverünk hozzá, és letakarva 10 percig kelesztjük.
  2. A maradék tejet elkeverjük a 2 tojással, a cukorral, pici sóval, a kardamommal és az olvasztott vajjal. A lisztben megkelt kovászhoz adjuk, és eldolgozzuk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. 40 perc.
  3. A diós töltelékhez a vajat habosra keverjük a liszttel, a barna cukorral és a dióval.
  4. A tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, kör alakban meghajlítjuk, és a két végén jól összenyomkodjuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, tetejüket 2-3 cm-enként mélyen bevágjuk. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomkodjuk. Konyharuhával letakarva pihentetjük (20 perc). Közben a sütőt előmelegítjük. A koszorú tetejét megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk lapmandulával.
  6. Az előmelegített sütőben sütjük. Érdemes egy alufóliával letakarni a sütés elején, hogy a teteje ne piruljon meg túlságosan.
  7. A cipó másik felével ugyanígy járunk el.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 23293
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 10.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Finn diós koszorú
A kis gasztronauta 142 recept

Egy régi Lakáskultúrából való a recept.  Nagyon finom és mutatós sütemény, a karácsonyi asztal dísze is lehet.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

sokkal látványosabb mint a sima kelt diós kalács,ezért ki fogom próbálni szentestére.Köszönöm,hogy megosztottad velünk!

A kis gasztronauta

Nagyon szívesen! Örülök, hogy tetszett! :)

Bubala Lajosné

Figyelem! 30 dkg éleszt? egy kicsit soknak tünik, 3 dkg már elfogadhatóbb! Gondoljunk a kezd?kre, akik mindent elhisznek. Üdv.

A kis gasztronauta

Kedves Bubala Lajosné! Nagyon szépen köszönöm, hogy tetszett szólni! Az a gond, hogy miután már beküldtem a receptet észrevettem pár hibát. Írtam is a csapatnak, mert én sajnos nem tudom, hogyan lehet ezeket kijavítani. Ezt is szerettem volna megváltoztatni, de választ még nem kaptam sajnos. De köszönöm szépen, hogy ilyen figyelmes volt! Üdv:Bea

Lardee

szia Bea, ha rámész a saját oldaladra és ott megkeresed a receptjeidet, ott van lehet?ség szerkeszteni... próbáld ki :D Marcsi

A kis gasztronauta

Kedves Marcsi! Nagyon szépen köszönöm a segítséget, már ki is javítottam a hibákat!:) Üdv: Bea

Törölt felhasználó

Nagyon jó recept, és kit?n?en illik az ünnepekhez! Mindenképp kipróbálom! Gratulálok, csak így tovább!

A kis gasztronauta

Kedves Gy.Anita! <3 Üdv:Bea

Törölt felhasználó

Ez egy tökéletes recept! Gyerekkoromban jártam Finnországban, akkor még nem jutott eszembe konyha közelébe sem menni, viszont azt megjegyeztem, hogy nagyon jó süteményeik vannak (kardamommal), és jó hal ételeik. Ezért esett erre az édességre a választásom. Készítés közben kétszer is azt gondoltam, hogy nem fog sikerülni, mert nagyon lágy lett a tésztája, azt hittem nem fogom tudni nyújtani, meg hogy kevés a töltelék, de a végeredmény nagyon jó lett! Nekem nem lett olyan szép mint a képen, de nemsokára profi leszek a készítésében, az tuti! Köszi a receptért :)

A kis gasztronauta

Kedves Beatrix! Nagyon szépen köszönöm , és örülök, hogy tetszett! Hát az els? nekem sem pontosan így nézett ki :D, de gyorsan bele lehet jönni! Még egyszer köszi! :) Üdv: Bea

Törölt felhasználó

Nagyon szep es biztos fincsi is, tuti elkeszitem! Koszonom, hogy megosztottad!

A kis gasztronauta

Kedves Agi-ca! Nagyon szívesen! Örülök, hogy tetszett! :) Tényleg érdemes kipróbálni, mert nagyon finom! Üdv:Bea

szofi74

Kedvenc kalacsom, mi a dios toltelekhez meg orolt fahejat is teszunk. Igy meg finomabb, egesz kulonleges igy az ize.

Törölt felhasználó

Több mint 20 éve csinálom rendszeresen ezt az isteni kalácsot és a család még nem unja :D Van hogy csinálok bel?le többet is és beteszem a fagyasztóba. Kivétel után mintha akkor sütöttem volna

Ricordi

Nagyon-nagyon finom! Hihetetlenül puha lett :) Mandula helyett jégcukrot tettem rá, mert azt találtam itthon... :)

Szil26

Az 5. pontnál mit takar az, hogy "A vágás mentén keletkez? szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomkodjuk." ? Az egyiket kissé összetömörítjük, a másikat megnyújtjuk? Amolyan csillag formájú lesz ett? a koszorú?

Hozzávalók

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek