Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Finn diós koszorú

Finn diós koszorú
Finn diós koszorú
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi Lakáskultúrából való a recept.  Nagyon finom és mutatós sütemény, a karácsonyi asztal dísze is lehet.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A diós töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy kis cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfutattjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutatott élesztőt, a széléről kevés lisztet keverünk hozzá, és letakarva 10 percig kelesztjük.
  2. A maradék tejet elkeverjük a 2 tojással, a cukorral, pici sóval, a kardamommal és az olvasztott vajjal. A lisztben megkelt kovászhoz adjuk, és eldolgozzuk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. 40 perc.
  3. A diós töltelékhez a vajat habosra keverjük a liszttel, a barna cukorral és a dióval.
  4. A tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, kör alakban meghajlítjuk, és a két végén jól összenyomkodjuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, tetejüket 2-3 cm-enként mélyen bevágjuk. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomkodjuk. Konyharuhával letakarva  pihentetjük (20 perc).  Közben a sütőt előmelegítjük. A koszorú tetejét megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk lapmandulával.
  6. Az előmelegített sütőben sütjük. Érdemes egy alufóliával letakarni a sütés elején, hogy a teteje ne piruljon meg túlságosan.
  7. A cipó másik felével ugyanígy járunk el.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 023
elküldve: 6
receptkönyvben: 266
elkészítve: 10/22
Facebookon megjelent: -

szakács

A kis gasztronauta

Mióta szakács: 2011.11.24.
142 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mandulás-diós kelt tészta, diós töltött koszorú

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szil26
Szil26 Tue, 2016-10-25 13:09

Az 5. pontnál mit takar az, hogy "A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomkodjuk." ? Az egyiket kissé összetömörítjük, a másikat megnyújtjuk? Amolyan csillag formájú lesz ettő a koszorú?

Ricordi
Ricordi / Ricordi Sun, 2016-06-05 19:07

Nagyon-nagyon finom! Hihetetlenül puha lett :) Mandula helyett jégcukrot tettem rá, mert azt találtam itthon... :)

Netike
Netike Mon, 2012-11-05 12:23

Több mint 20 éve csinálom rendszeresen ezt az isteni kalácsot és a család még nem unja :D Van hogy csinálok belőle többet is és beteszem a fagyasztóba. Kivétel után mintha akkor sütöttem volna

szofi74
szofi74 Fri, 2012-11-02 22:56

Kedvenc kalacsom, mi a dios toltelekhez meg orolt fahejat is teszunk. Igy meg finomabb, egesz kulonleges igy az ize.

Agi-ca
Agi-ca Wed, 2011-12-14 09:18

Nagyon szep es biztos fincsi is, tuti elkeszitem! Koszonom, hogy megosztottad!

nbeatrix
nbeatrix Sun, 2011-12-11 23:44

Ez egy tökéletes recept!
Gyerekkoromban jártam Finnországban, akkor még nem jutott eszembe konyha közelébe sem menni, viszont azt megjegyeztem, hogy nagyon jó süteményeik vannak (kardamommal), és jó hal ételeik. Ezért esett erre az édességre a választásom.
Készítés közben kétszer is azt gondoltam, hogy nem fog sikerülni, mert nagyon lágy lett a tésztája, azt hittem nem fogom tudni nyújtani, meg hogy kevés a töltelék, de a végeredmény nagyon jó lett!
Nekem nem lett olyan szép mint a képen, de nemsokára profi leszek a készítésében, az tuti!
Köszi a receptért :)

szilibea
A kis gasztronauta / szilibea Mon, 2011-12-12 09:37

Kedves Beatrix!
Nagyon szépen köszönöm , és örülök, hogy tetszett! Hát az első nekem sem pontosan így nézett ki :D, de gyorsan bele lehet jönni! Még egyszer köszi! :)
Üdv: Bea

Gy.Anita
Gy.Anita Sun, 2011-12-11 20:03

Nagyon jó recept, és kitűnően illik az ünnepekhez! Mindenképp kipróbálom! Gratulálok, csak így tovább!

Bubala Lajosné
Bubala Lajosné Sun, 2011-12-11 11:18

Figyelem!
30 dkg élesztő egy kicsit soknak tünik, 3 dkg már elfogadhatóbb! Gondoljunk a kezdőkre, akik mindent elhisznek. Üdv.

szilibea
A kis gasztronauta / szilibea Sun, 2011-12-11 11:38

Kedves Bubala Lajosné!

Nagyon szépen köszönöm, hogy tetszett szólni! Az a gond, hogy miután már beküldtem a receptet észrevettem pár hibát. Írtam is a csapatnak, mert én sajnos nem tudom, hogyan lehet ezeket kijavítani. Ezt is szerettem volna megváltoztatni, de választ még nem kaptam sajnos.
De köszönöm szépen, hogy ilyen figyelmes volt!

Üdv:Bea

Lardee32
Lardee / Lardee32 Mon, 2011-12-12 11:03

szia Bea,

ha rámész a saját oldaladra és ott megkeresed a receptjeidet, ott van lehetőség szerkeszteni...
próbáld ki :D

Marcsi

keleviz
Ágibági / keleviz Sun, 2011-12-11 01:38

sokkal látványosabb mint a sima kelt diós kalács,ezért ki fogom próbálni szentestére.Köszönöm,hogy megosztottad velünk!

620
finomliszt 500 g
élesztő 3 dkg
cukor 100 g
tej 3 dl
tojás 2 db
vaj 100 g
1 csipet
kardamom 1 ek
vaj 125 g
finomliszt 2 evőkanál
barna cukor 150 g
dió 150 g
mandula 4 dkg
tojássárgája 2 db