Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ferdinánd

Ferdinánd
Ferdinánd
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom kelttészta. Általában mielőtt kihűlne, elfogy. Azért inkább várjuk meg, míg kihűl!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A locsoláshoz

A forma előkészítéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk.
  2. Majd összegyúrjuk a margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. Lágyra kell gyúrni!
  3. Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.
  4. Téglalap alakúra fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenkük a kikevert krémmel. (A krémhez a margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)
  5. Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük.
  6. Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.
  7. Kikenünk olajjal egy kuglófformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
  8. Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tésztaarabokat a formába. Ismét kelesztjük 1/2 órát.
  9. Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük.
  10. Félidőben a langyos cukros tejes keverékkel meglocsoljuk.
  11. Ha megsült, kifordítjuk a formából.

  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: kuglófforma cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 39 022
elküldve: 10
receptkönyvben: 589
elkészítve: 24/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Citrom'

Mióta szakács: 2009.08.02.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Kelt tekercsek kuglófformában sütve, vaníliás kelt tekercsek

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Athénééé
Athénééé Sat, 2015-12-26 13:05

Sziasztok! Ne haragudjatok a véleményemért, de a tésztánál eszméletlenül sok az a 1,5 dkg só, 50 dkg liszthez viszonyítva. De amúgy bármennyi liszthez viszonyítva is. Eszembe is jutott, hogy én ezt a receptet tavaly többször is megcsináltam, és mindig egy csipet sóra cseréltem ki azt a mennyiséget és így mindig mennyei lett az eredmény. Ma gondoltam, hogy mindent a recept szerint csinálok, de nem ment, képtelen voltam másfél dkg sót rakni bele, csak a felét tettem, de így is ehetetlen sós volt a tészta! Ez még sós süteménybe is sok lenne, nemhogy édesbe. Úgyhogy kárba veszett egy csomó hozzávalóm, majd ismét elkészítettem, ezúttal megint csak egy csipet sóval és a végeredmény tökéletes lett. Bocsánat, senkit nem akartam megbántani.

Anci89
Anci89 Tue, 2015-09-08 12:28

Nnna kész :) Mióta nagyi nincs velünk, nem ettem, nem csináltam, mert féltem, hogy nem olyan lesz mint az övé. DE ez olyan, nagyon finom :) Köszönöm a receptet, többször meg fogom csinálni. Üdvözlettel

juditmama
juditmama Sun, 2015-05-24 06:49

Sokadjára sütöm a recepted szerint. Ma éppen két adagot, az egyiket ajándékba. Gyermekkorom emlékeit hozza vissza, ráadásul mindíg teljes a siker. :)

juditmama
juditmama Sat, 2012-01-14 14:09

Gyermekkorom nagy kedvence volt ez a tészta. Karcagon nőttem fel, ott nagy hagyománya volt. Örülök, hogy most rátaláltam a receptre, hamarosan meg is sütöm.

Böbelinó
Böbelinó Wed, 2011-11-23 00:00

Karcagon nagy hagyománya van ferdinándnak!!! Tényleg nagyon finom, és minél cukrosabb annál jobb!Az igazi vajjal, margarin és olaj helyett.

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Sun, 2011-10-23 16:58

Én is elkészítettem már 2x.Nagyon finom lett.Az elsőnél elrontottam azzal,hogy kapcsos tortaformába raktam,majd mikor meglocsoltam félútközben a tejjel és visszatoltam a sütőbe,kifolyt a sütő aljába a cukros tej,és hát hadd ne mondjam milyen klassz füstöt varázsoltam a lakásba.Ez az én hibám volt,de már a 2.-nál okosabb voltam,kuglóf formába raktam.Nem folyt ki semmi,nagyon szép lett és őrületesen finom.Köszi a recit!

marcipann
marcipann / marcipann Mon, 2011-04-11 19:09

Hú! Hát tegnap megcsináltam. Finom lett, de túl édes. Legközelebb kevesebb cukorral csinálom. Valószinüleg, mindenhol lecsípek egy kis cukrot.

marcipann
marcipann / marcipann Sat, 2011-04-09 19:18

Régen kerestem ezt a receptet, nagymamám csinálta és az ő receptje elveszett. Igaz mazsola nélkül, és nem formában sütötte, hanem a kb. 3 cm-esre vágott kis tekercseket egymás mellé rakta a tepsiben és így locsolgatta. Nálunk Ferdinándos néven futott. Holnap megsütöm!

gyorfimama
gyorfimama Wed, 2011-03-30 09:11

Nagyon finom, de én mézzel locsolom meg és így is nagyon finom. Férjem édesanyjától aki karcagi volt így tanultam.

chicaloca
chicaloca Thu, 2011-02-10 19:45

múlt hétvégén megcsináltam, nagyon finom volt. szerintem ezen a héten is elkészítem.

maxcot
maxcot Wed, 2011-01-26 20:06

Kedves Citrom!

Hálás köszönet e csodás receptért, az egész családomnak nagyon ízlet, elmentve!!!
További jó sütést főzést!
Üdv :)

timeart
timeart Mon, 2011-01-03 12:41

Már egyszer elkészítettem, csináltam hozzá vaníliasodót, nagyon finom volt.
Ma van a napja, hogy megint degeszre együk magunkat.

csacsa
csacsa Tue, 2010-11-16 17:33

Ma elkészítettem, és kb. 30 perce vágtam fel. Jött az unokatesóm mikor elkezdtük enni, ezután jött a verseny, mert olyan finom lett, hogy egymás után jöttek a tányérok, hogy kell még! Nagyon szépen köszönöm a család nevében is!

citrom
Citrom' / citrom Wed, 2010-11-17 15:31

Szia csacsa! Ugye hogy nem is olyan ördöngösség az elkészítése?Örülök hogy nektek is ízlett! Aki eddig megkóstolta...szóval ez Isteni!

lona
Lona / lona Sat, 2010-09-11 07:32

Megsütöttem,isteni finom lett. Ez a recept így jó ahogy van!

tina68
tina68 / tina68 Sat, 2010-08-07 16:20

Én is a nagymamámtól tanultam ezt a süteményt, és a lányaim egyik kedvence:-D

Én tepsiben sütöm, és így a tekercsek tetejére teszem a kristálycukorral elkevert durvára vágott diót.

A sütés vége felé, szoktam többször meglocsolni, vaniliacukros tejjel. 8mtm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-28 07:09

Kedves Citrom! Érdekelne, hogy mennyi ideig hagyod sülni ezt a guszta süteményt. Köszönöm.

citrom
Citrom' / citrom Wed, 2010-07-28 16:27

Szia Andilee! kb.:20-30 percig,de ez attól függ mekkorákra vágod és mekkora formában vagy tepsibe sütöd.Emiatt váltotozó.De sütésnél amikor már látod hogy a széle barnul és a közepe nem nyers(fontos!) akkor kész.Jó sütögetést! Nem fogod megbánni.Szia!

citrom
Citrom' / citrom Sun, 2010-04-11 15:30

Kedves Lacy!Szerintem sem ugyanaz a kettő,de látod van aki darázsfészekként ismer rá erre a receptre.Én dió nélkül szeretem.Ez az igazi ferdinánd.Szigorú alföldi recept!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-04-11 09:28

A Ferdinánd és a Darázsfészek nem ugyanaz a sütemény! A Ferdinándba nem kell dió viszont a Darázsfészekbe igen! A Ferdinándot mindig formákban kell sütni a Darázsfészket meg egyenként rakva a tepsire kell sütni! Amikor a feltekert tésztát feldaraboljuk a Ferdinándot kb 6 cm-esre kel vágni a Darázsfészket pedig kb 2 cm-esre vágjuk. Én így láttam a nagymamámtól. Persze lehet, hogy nem mindenüt csinálták így.

citrom
Citrom' / citrom Fri, 2010-03-26 15:14

Szia khelga!Én egy olyan kuglófformában készítem ami nem lyukas.De lehet bármiben (tepsi ,lábas,tortaforma és persze csöves kuglófforma is) Azért találták ki a csöves formát hogy ne keljen izgulni hogy a közepe nem sült át.Evvel nem okoskodni akartam,de nagyon ötletesnek találom.Szia!Jó sütögetést!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-26 14:55

A kuglóf formája lyukas középen. Ezen a képen nem látom, hogy lenne rajta lyuk. Hogyan csináljam meg!? Köszi

neni
neni Sat, 2010-03-13 18:13

A mi családunknak is nagy kedvence ez a fínomság. A locsoláshoz tej helyett tejszínt használok, ami még finomabbá teszi és én is többször locsolom.

davila
davila Wed, 2010-02-03 11:23

Tegnapelőtt elkészítettem a Ferdinándot, amit -akárcsak a másik hozzászólónál- darázsfészekként ismerek gyerekkorom óta. A nagymamám épp így készítette, csak darázsfészek néven. Így nekünk ez az igazi darázsfészek! Az ízt évek óta kerestük, most meglett! Hozzátennék még annyit, h. én többször is locsoltam a cukros tejjel, hogy jó ragacsos állagot érjek el ;) Köszönet a receptért! :))

citrom
Citrom' / citrom Wed, 2010-02-03 16:12

Nagyon örülök hogy tetszik nektek.Én is imádom.Tudom milyen érzés megtalálni egy régi ízt,örülök hogy segíthettem benne!

erzso83
Erzso83 / erzso83 Tue, 2010-02-02 15:11

Nagyon tettszik a recept, dupla adagot készítettem, és az egész elfogyott egy pillanat alatt, az egész családnak nagyon tetszett!!! Sokkal jobb, mint az igazi darázsfészek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-11-22 13:22

Darázsfészek! Ezen a néven ismerjük itt Erdélyben. Nem tudom miért nevezik Ferdinandnak. Nagyon- nagyon finom, férjem kedvenc tésztája! Mazsolát nem teszünk bele, de lehet. A receptet férjem Édesanyjától tanultam. Nagymamám vaniliás cukor nélkül készítette, de így finomabb!
BORZASZTÓAN FINOM! Mindenkinek ajánlom, melegen kell tálalni. A karamelizált szélével ellenálhatatlan!

citrom
Citrom' / citrom Wed, 2010-11-17 15:37

Szia! igaz már egy éve lesz ,hogy írtad ezt a véleményt,de megkérdezhetem hogy Erdélyben hol élsz?Melyik városban?Vannak nekem is ismerőseim ott.Szia!

1202
finomliszt 50 dkg
margarin 5 dkg
tojássárgája 2 db
cukor 3 dkg
élesztő 2 dkg
1.5 dkg
tej 1 dl
margarin 15 dkg
cukor 13 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 1 marék
tej 1 dl
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
napraforgó olaj 2 ek
cukor 2 ek