Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fenyőcsúcslikőr

Fenyőcsúcslikőr
Fenyőcsúcslikőr
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A karácsonyfa alá való ital, Szenteste ezzel koccintunk a vacsora előtt. Készíteni azonban ilyenkor kell, amikor üde zöldek a fenyőn az ágvégi hajtások. A lucfenyő hajtásaiból készítsük, a lucfenyő a hagyományos, rövidtűs karácsonyfa, ami igazi karácsonyi illattal tölti be a lakást, a tűje azonban – főleg fűtött lakásban – nagyon gyorsan potyogni kezd.

hozzávalók / 5 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrot a ginhez adjuk, addig rázogatjuk, míg feloldódik.
  2. Betuszkoljuk egy üvegbe a megmosott, megszárított fenyőcsúcsokat (a lucfenyő világoszöld hajtásvégeit)
  3. Ráöntjük a cukros gint.
  4. Legalább két hónapig érleljük.


 


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 123
elküldve: 1
receptkönyvben: 403
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
adag: 5 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fenyőlikőr

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

borbi68
borbi68 Tue, 2012-12-25 18:20

Ha jól emlékszem még köhögés csillapítására is jó :-) Köszi a receptet!

coffmano
coffmano Fri, 2012-05-25 16:41

Kedves Ildi!Nekem is lenne egy hülye kérdésem:milyen ízre számítsak ha elkészítem , mivel még gin-t sem ittam :D, de szeretem kipróbálni az új dolgokat .

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2012-06-04 16:00

Kedves Coffmano!
Nehéz elmondani, milyen ízre is számíts. A fenyőgyanta illatából lehet az ízre következtetni, de azért ehhez is kell némi tapasztalat.
Szerintem bátran készítsd el, egészen biztosan lesz valaki a környezetedben, akinek nagyon fog ízleni, legfeljebb őt leped meg vele karácsonyra, ha Magad nem kedvelnéd.

b.gyöngyi
b.gyöngyi Mon, 2012-05-07 23:14

Kedves Ildikó valószínűleg buta kérdés lesz, de mikorra is várhatóak azok az üde zöld hajtáskák? :)

szaszilka
szaszilka Thu, 2012-04-19 14:08

Sziasztok!
Most lehet fenyőcsúcsot szedni, erre vártam, mikor olvastam a receptet.:-)
Kedves Ildikó: nekem most éppen vodkám van itthon, vajon azzal is készíthető?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2012-04-19 21:33

Érdekes próba a vodka, szó se róla, Szaszilka, próbáld meg!
A gin azért harmónizál a fenyőcsúccsal, mert mindketten örökzöld eredetűek: a gin borókából készül. Eleve adott az örökzöldek izgalmas világa a ginben.
A vodka gabonából, néha krumpliból készül, de nem biztos, hogy nem működik a dolog, lévén, hogy a vodka viszont a legsemlegessebb szeszféleség. Azaz: nem tesz hozzá az ízhez, DE: el sem vesz.
Kíváncsian várom az eredményt!
Üdv.: Ildikó

Vegadia
Vegadia Thu, 2011-04-28 22:42

Kedves Ildikó!
Köszönöm szépen a receptet, december óta vártam -akkor olvastam először-, hogy megcsinálhassam.
A problémám az, hogy mivel nem csordultig töltöttem az üvegeket, kibukkan a fenyőrügy a folyadékból, mert feljött a tetejére mind. Nem fog megromlani, megpenészedni decemberig?

Vegadia
Vegadia Fri, 2011-04-29 23:54

Kedves Ildikó!
Megoldottam a problémát, sikeresen.:)
Mivel a gin elfogyta magát és csurig ezért nem tudtam feltölteni, addig forgattam az üvegeket, ameddig keresztbe nem álltak az üveg nyakánál a fenyőrügyek és így ázhatnak nyugodtan a likőrben.
Maximum decemberig hetente ránézek, nehogy megint elkódorogjanak.
Köszönöm szépen a receptet, remélem az íze is ilyen ünnepi lesz, mint amilyen a látványa!:)

bea
bea Sat, 2011-04-02 19:21

Jól értem, kimegyek a kertbe lecsípek 5-6 hajtást és már készíthető is? Még véletlenségből sem mérgező? Ezek a ritkán használatos dolgok egy kicsit mindig aggasztanak. Pedig az ötlet kitűnő!

myra6
myra6 Tue, 2010-11-23 21:33

igen tudom,hogy erről már sajnos lekéstem.csak kiváncsi voltam mert jővőre mindenképpen megszeretném csinálni:)

myra6
myra6 Wed, 2010-11-17 20:31

Kedves Ildikó

azt szeretném kérdezni,hogy az pontosan mit jelent,hogy megszárított?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2010-11-17 21:22

Annyi az egész, Myra, hogy megmosod a fenyő friss hajtásait, és megvárod, amíg a víz leszárad róla.
Szeretném azonban felhívni a figyelmedet, és mindenkiét, hogy friss fenyőhajtás az évnek ebben a szakában nincsen. (ma november 17-e van) A fenyőcsúcsikőrt akkor kell készíteni, amikor a friss, üdezüld hajtások megjelennek a lucfenyőn - tavasszal. Tavaly július 5-én küldtem be a receptet, akkor már bőven üvegben volt a likőr, ennél is korábban kell a friss fenyőhajtásokat beszerezni! Május -júniusban.
Üdv: Ildikó

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2010-10-28 15:05

Ez gyönyörűséges! Nem iszom alkoholt, de ezt ki kell egyszer próbálni, isteni illata lehet...:-)

Bendi
El Bendi / Bendi Fri, 2010-05-28 16:18

Kedves Ildikó, hol, hogyan érlelődjön ez a különlegesség? Úgy értem kell-e neki sötét, vagy fektetni/állítani, meleg, vagy hűteni kell..? köszönöm!

308
gin 5 dl
cukor 10 dkg
fenyőcsúcs 10 dkg