Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bercencei szilvadzsem

Bercencei szilvadzsem
Bercencei szilvadzsem
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám bercencei szilvából készíti a szilvadzsemet és nem is tesz bele cukrot, mert ez a szilva kiváló minőségű és önmagában is elég magas cukortartalmú. Na, meg mi, az unokái is, inkább azt szeretjük, ha nem túl édes.                                                                                          

Nagymamám azt mesélte, hogy régen akár 50 kiló szilvát is megfőztek egyszerre, majd szilkékbe öntötték, amit betettek az előzőleg használt kemencébe és abban hűlt ki, ez volt a dunszt. A végén egy vastag bőrszerű réteg képződött a tetején, ami megakadályozta, hogy megromoljon, illetve így elég volt egy anyaggal beborítani a tetejét. Sőt, egyes házaknál rumot öntöttek a tetejére és azzal tartósították.

hozzávalók / 4 adag

  • 2 kg szilva (bercencei, legyen igazán érett!)
  • 20 dkg cukor (kg/10 dkg)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bercencei szilvát alaposan megmossuk, majd kimagozzuk. A héját meghagyjuk.
  2. Húsdarálóval ledaráljuk, majd egy lábasba tesszük és a cukorral (vagy anélkül) közepes lángon, fedő nélkül 1/2 - 1 órán át főzzük.
  3. Alaposan elmosott befőttesüvegekbe töltjük, majd a tetejét rácsavarjuk.
  4. Száraz dunsztba tesszük (egy dobozt vagy nagyobb edényt törülközőkkel vastagon kibélelünk és abba állítjuk bele az üvegeket, majd jól betakargatjuk), és addig tartjuk benne, amíg, kb. 1 nap alatt, teljesen kihűl. Mielőtt a dunsztba tesszük, érdemes az üvegeket egy pillanatra fejjel lefelé fordítani.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 27 412
elküldve: 0
receptkönyvben: 139
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

dzsem szilvából, szilvalekvár

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

barath.laszlo42
barath.laszlo42 Wed, 2011-09-07 12:47

 A hagyományos szilvalekvárt kedvelem . Édesanyámtól tanultam : Ha , a megfelelő méretű , ( lehetőleg króm fazék aljára 10% -os ételecetet ( lehet bor- , vagy almaecet is ) öntünk .Erre tesszük a kimagozott (elötte megmosott ) lehetőleg Besztercei szilvát . Feltesszük a gázra . MEGKEVERNI SZIGORÚAN TILOS !! Ha elindult a habképződés a legkissebb lángra tesszük Néha -néha megrázzuk ,de megkeverni nem szabad !! Kb 12 - 16 óra mulva keverjük meg és mostantól folyamatos keverés mellett készre főzzük ! Szoktam beletenni ( ahány kiló a szilva kg-onként 5-10 dkg ) karamellizált cukrot.
Érdemes kipróbálni !

AranyásznéSzilágyi Julianna
AranyásznéSzilágyi Julianna Mon, 2010-07-19 15:09

Tartósitó nem kell semmi, vagy dzsemfix? Amit nagymamád főzött az lekvár volt, és több órán keresztül főzték, a fél óra nem sok idő ahhoz, hogy ne kelljen tartósitó, ird meg légyszi!

sweet17
sweet17 Fri, 2009-08-28 21:33

Életemben elöször most csináltam lekvárt :)
és a receptnek köszönhetően nagyon finom lett, imádom a szilva lekvárt :P
csak egy a baj vele, hogy kevés szilva volt itthon, pont 2 kg .

410
szilva 2 kg
cukor 20 dkg