Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér kenyér Bundáskenyérszeműke konyhájából

Fehér kenyér Bundáskenyérszeműke konyhájából
Fehér kenyér Bundáskenyérszeműke konyhájából
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az alábbi receptet a Travel Channel-en láttam, adagokat nem szolgáltatott a szakács, ugyanis csupán irányadó szeretett volna lenni az otthon süthető egyszerű fehér kenyér elkészítésében.
Az áruházak által kínált "szivacs" kenyér helyett, a minden utcasarkon megtalálható kis pékségekről gondolkodott pici üzlethelyiséggel. A receptet jó adag tejjel kezdte, amibe ráérősen élesztőt morzsolt, és valami mézszerű édesítőszert csurgatott (talán juharszirup). Tíz perc pihenő után ráöntötte az 1 kilónyi fehér lisztre, jól átkavarta az 50-100 grammnyi vajjal, kevés sóval, 10 percig gyúrta, majd fél órát kelni hagyta. Két cipócskára osztotta, mivel nagyobb adagot így könnyebb volt átgyúrni, majd mindkét bucit egy nagyobb kenyérsütő formába tette. Kb 20 perc kelés után bevágta hosszában a kenyér tetejét, hogy könnyebben nőjön fel, és 200*C-os előmelegített sütőbe tette, amit egy idő múlva 180 fokra módosított. Az eredményről azt mondta, és igazat adok neki, hogy inkább kalácsszerű kenyér. Ezért én kevesebb tejjel és több sóval készítettem, laktózallergiás fiam kedvéért margarinra cseréltem át a vajat. És megérte, mert nagyon szereti :-)

Az utóbbi években igyekeztem olyan kenyeret sütni, ami finom, naponta megenném a családommal együtt,  jól néz ki, és minél élvezhetőbb,  "színesebb" a hozzávalók szempontjából. Többféle lisztet próbáltam magában vagy keverve, magvakkal, fűszeresen készítettem.

Szeretem ezt a receptet, mert hasonlít egy jó festővászonhoz, sok megmunkálási technikát megenged. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a jó kenyér igényli az emberi kéz érintését, jobban megnő, és más az állaga is. Az egyik utóbbi kedvencem a félfehér lisztes provence-i fűszerezett kenyér. Nem érződik a fűszerkeverék íze, csak az, hogy  finom.
Ezzel az egyszerű kenyérrecepttel megtaláltam a magam újabb "jó vásznát", amire kedv szerint építhetek:-). Innen is a név, tabula rasa kenyér, fehér lappal indulhatok.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Különböző magvak (len, szezám, kömény) egészben vagy őrölve, provence-i fűszerkeverék, kakukkfűtea (víz helyett)....

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukros, meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, 10 perc pihenő, addig át lehet szitálni a lisztet.:-)
  2. Hozzáadjuk a meleg vízben feloldott sót, olvadt margarint, összekavarjuk, ráöntjük az átszitált lisztet, jól összegyúrjuk 10 percen keresztül. Az első összekeverést csak fakanállal szoktam végezni, a másodikat már kézzel. A kenyértészta napra vagy forró vizes edényre téve, letakarva, kb. 30 percet kel.
  3. Átgyúrjuk lisztezett felületen, két cipóba osztjuk, sütőpapiros kalácssütő edénybe beletesszük a bucikat, és újból meleg helyen kel 20 percet.
  4. Előmelegített sütőbe tevés előtt bevágjuk a tetejét, esetleg egy kis olajjal megkenjük.
  5. Sütés 200 fokon 5-10 percet, majd 10-15-öt 180 fokon, alul-felül. Legalább 5 percig bennmarad a résnyire kinyitott térben, majd sütőrácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23x8x5 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 947
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Bundáskenyérszeműke

Mióta szakács: 2014.06.24.
10 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tabula rasa kenyér, fehér kenyér vajjal, kenyér vajjal és tejjel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

373
tej 50 ml
cukor 1 teáskanál
víz 100 ml
élesztő 25 g
kenyérliszt BL80 500 g
1 teáskanál
margarin 50 g