Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi fánk Vicikó konyhájából

Farsangi fánk Vicikó konyhájából
Farsangi fánk Vicikó konyhájából
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 Mint sokunknak itt olvasható, a déditől, édesanyámtól, stb., nekem is drága Nagymamikámtól való a recept.

A gyerekkori emlékem a fánkról nagyon emlékezetes maradt, a mai napig pontosan él bennem. Többször megtörtént, és mindig ugyanúgy.

Amikor megérkeztünk Nagymamámékhoz, az asztal közepén volt egy nagy fehér tálban a fánk, óriási hegyként kiemelkedve belőle. Ez akkor volt, kb 5 éves lehettem, mikor a fejem, ill. a szemem az asztal magasságában volt, így a látvány erősen szembetűnő volt. :-) Alig vártam, hogy odaérjünk az evésben, hogy jöhessen már!

A tökéletes fánk! Mamika fánkja, - ami már sajnos csak emlék...!

Megörökölve a receptjét, ma már én készítem. De lehet, hogy besegít odafentről..., mert  mindig finomra sikeredik. :-)

Azért annak örülhetek, hogy  még hála Istennek, legalább Anyukámmal együtt tudunk belőle eszegetni, azaz bedegeszelődni, mert a fánk már csak ilyen :-) , és nosztalgiázni, ahogy ma is történt.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet jó langyosra felmelegítjük. Egy kevés, kb. 60-80 ml meleg tejjel felfuttatjuk az élesztőt, amit elmorzsoltunk, és 1 mk cukorral megszórtunk.
  2. A tálba beleöntjük a maradék tejet, amiben majd fogjuk készíteni a tésztát. ( Jó nagy legyen! ) Ebbe öntjük a felkavart tejfölt, sót, cukrot, és egy külön tálkában felütött tojásokat, amit kicsit felverünk. Az egészet fakanállal megkeverjük.
  3. Hozzászitálunk 950 g lisztet, és nagyon alaposan fakanállal kidolgozzuk, amíg tényleg hólyagosodni nem kezd. Tehetjük dagasztógépbe is, de én inkább a nehezebb megoldást választottam, vagyis a puszta kézierőt.
  4. Ha már jónak látjuk, konyharuhával lefedjük, és kb. 90-120 percet hagyjuk kelni.
  5. Amint megkelt, legalább a duplájára, liszttel megszórt munkafelületre borítjuk a tálból. Lehetőleg, ami felül volt a tálban, az most alulra kerüljön.
  6. Kézzel, ügyesen szétnyomkodjuk a tésztát, hogy kb. 2- 2,5 cm magas legyen mindenhol.
  7. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a keletkező darabkákat újból, és újból lazán összegyúrjuk, majd ezekkel is hasonlóan járunk el.
  8. Ha kész vagyunk a tésztával, egy kb. 25-30 cm-es lábasba vagy magasabb falú serpenyőbe (aminek van fedője!) öntjük az olajat, és megforrósítjuk.
  9. Ekkor úgy tesszük bele a fánkokat, hogy kisebb mélyedést alakítunk ki  a közepükön az ujjainkkal, és amelyik oldala lefelé volt, az most a teteje lesz az olajban.
  10. Ekkora serpenyőbe kb. 5 darabot tegyünk, mert megnőnek, és így szépen meg tudnak sülni.
  11. Az első kb. két percben rátesszük a fedőt a serpenyőre, ez alatt szépen megmagasodnak a fánkok (ettől lesz szép " szalagos "), majd levesszük a fedőt, megnézzük, hogy aranybarna-e már az alja, ha igen megfordítjuk, és tovább sütjük a másik oldalát is, már fedő nélkül. 
  12. Konyhai papírtörlőre szedjük ki a megsült fánkokat ( ezt akár több menetben is megmételhetjük), így egyáltalán nem marad olajos a fánkunk.
  13. Tálalótálra rakosgatjuk őket, megszórjuk porcukorral, ízlés szerint lekvárt is kínálhatunk hozzá, és akár azonnal nekiláthatunk az eltüntetéséhez.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 351
össznézettség: 48 232
elküldve: 13
receptkönyvben: 537
elkészítve: 30/47
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

az unoka fánkja, szalagos fánk, nagymama fánkja

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csankren
csankren Sat, 2018-02-03 10:34

Minden évben ez a recept alapján sütöm a farsangi fánkot. Ahogy ma is! És mindig szuperfinom, szalagos, könnyű. Imádjuk! Köszi a receptet!

stuncsi
stuncsi Fri, 2016-01-22 10:43

Nagyszerű recept! Többedik éve ez alapján sütöm meg. :) Mivel újra szezonja van a fánknak (gyerek+farsang=fánk)- ideje ezt végre megjegyeznem!. Köszönöm a feltöltést! :)

Chesty83
Chesty83 Fri, 2014-08-15 15:44

Nagyon finom lett. Szuper recept! Nem olajos. Ezentúl már csak e recept alapján csinálom. Köszönöm.

nyul21
nyul21 Fri, 2013-09-06 12:00

Köszönöm szépen ez a recept teljes mértékben bevált!Szalagos,könnyű,puha,finom!:)

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sat, 2013-02-16 20:06

Szia Vicikó!
A rengeteg fánkrecept közül a tiedre esett a választásom, és mondhatom, nem bántam meg. Ez a recept csillagos ötöst érdemel! Azért tetszett meg , mert nincs benn zsiradék, viszont van benn tejföl, amitől rendkívül finom, puha lesz a tésztája. Ezután csak így fogom készíteni a fánkot!
Üdv:Gabi

NAdél
NAdél Sat, 2012-11-24 10:10

Kislányommal együtt készítettük el ezt a fánkot és nagyon finom lett! Olyan, mint amit régen Nagymamám készített nekünk. Köszönjük a receptet! :-)

mörienn
mörienn Mon, 2012-02-20 12:59

Életem első fánkja ,amire még a kedves dédikéd is büszke lenne,olyan jól sikerült!Köszönöm ezt a remek receptet.

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2012-02-22 00:07

Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a fánkod!
Váljék egészségetekre!
Üdv: Vici

Adrienn86
Adrienn86 Sun, 2012-02-05 18:23

Elkészítettem! Életem első fánkja volt és nagyon jó sikerült! Mindenkinek ízlett! :)

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-02-05 20:26

Szia Adrienn!
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a " MŰ " :-))
Váljék egészségetekre!
Üdv: Vici

kleróz
kleróz Sat, 2012-02-04 17:46

Ma én is ezt a receptet alkalmaztam.Finom lett. Ezután csak így fogom csinálni.

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-02-05 20:23

Kedves kleróz!
Örülök, hogy jól sikerült, és ízlett! :-)) Egészségetekre!
Üdv: Vici

vizsu
vizsu Wed, 2012-02-01 17:50

Évek óta így sütöm a fánkot margarint nem teszek bele,csak tejfölt.Nem olajos,nagyon finom,csak én négy vagy öt tojássárgáját teszek bele.A recept szuper.

ninca80
ninca80 Wed, 2012-02-01 17:03

Hát ezek valami gyönyörűek, sosem sütöttem még ilyen fánkot aminek tejföl kellett a tésztájába, margarint nem írtál azt nem kell bele gyúrni?

1588
tej 500 ml
élesztő 50 g
tejföl 200 ml
tojás 3 db
cukor 4 ek
1 csipet
finomliszt 100 dkg
napraforgó olaj 10 dl
porcukor 5 dkg
lekvár/ dzsem 10 dkg