Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi puncstorta

Erdélyi puncstorta
Erdélyi puncstorta
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vendégváró süteménynek készítettem el.


hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Amennyiben előreláthatólag a tortánk aznap nem fogy el, akkor érdemes puncstortához illő cukormázzal bevonni és a tejszínhabot külön tálalni hozzá. Így biztos, hogy a tejszínhab nem áztatja el a tortánkat másnapra.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egész tojásokat a porcukorral 20 percig gépi habverővel keverjük.
  2. A citrom héját és a sütőporral elvegyített lisztet lazán belekeverjük a tojásos-cukros masszába.
  3. Sütőpapírral bélelt (25 cm-es) tortaformába öntjük és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Először 200 fokon 10 percig, majd 175 fokon további 30 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  4. A megsült piskótáról a sütőpapírt lehúzzuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A kihűlt piskóta tetejéről 1,5 cm vastag lapot levágunk és félretesszük.
  6. Az alsó részéből kikaparjuk a belsejét úgy, hogy 1 centis réteg maradjon.
  7. A kiszedett piskótát tálba tesszük, összemorzsoljuk és meglocsoljuk a rummal.
  8. A vajat a tojásságákkal és a porcukorral habosra keverjük, majd a rumos piskótával simára összedolgozzuk.
  9. Az így kapott keveréket betöltjük a piskóta aljába és a félretett tetejét ráborítjuk.
  10. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval felverjük, majd a tejszínhabbal bevonjuk a tortát.

  • költség: 1360 Ft
  • elkészítettem: 13 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 45 697
elküldve: 7
receptkönyvben: 300
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
mikor: uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

piskóta rumos krémmel, puncsos piskóta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rebeka1011
Rebeka1011 Fri, 2014-10-17 10:58

Bármennyire is tetszene a recept, soha nem értettem egyet süteményeknél, krémeknél a nyers tojás használatával. Nem kevés egészségügyi kockázattal jár a fogyasztása, és nehogy az "édes élet" élvezése, keserű véget érjen egy kórházi ágyon! :)))

Aurélia
Aurélia / Aurélia Fri, 2015-10-09 12:50

Kedves Rebeka 1011!
Ha ennyire félsz az egészségügyi kockázattól, nem kell ilyen édességeket fogyasztani.De még majonézt se! Merthogy abban is nyers tojássárga van. Sőt még egyes besamellekben is. És még sorolhatnám. Ti. az egyik sűrítési technológia a tojássárga használata, Nyersen. Bizony nagyon szegényessé tehető az ételkészítés és kínálat, ha kihagyjuk a nyers tojást belőle.
Ha javasolhatnám, hogy fertőtlenítsd a felhasználás előtt, akkor máris csökken az egészségügyi kockázat. Akkor már csak a frissesség hiányából lehet a baj, de annál meg olyan mindegy, hogy főtt vagy nyers....
Jó sütés-főzést: Aurélia

lyttleangel
lyttleangel Mon, 2011-06-27 10:08

Kedves zildi41!

Nagyikám imádott puncstortája is hasonló volt, mint az anyukádé, csak ő sziruposan csinálta valahogy. Nagyikám még él szerencsére, de 86 évesen már nem emléxik rá.:( Örültem, hogy olvastam a te recepted.

Klári
Klári / Klári Tue, 2011-03-01 18:35

Kedves "zildi41"!
Köszi a receptet, ki fogom próbálni.
Üdvözlettel: Klári

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-01 17:34

Anyám erdélyi puncstortája -sajnos csak volt -
Csak a töltelék más, illetve a felvágás.
A tortát 3 szeletbe vágta, középső vastagabb, amelyet kis kockákra vágott /1-1,5 cm-esre, aztán 3 részre osztotta ezeket és a következőképp ízesítette:
- 1. rumos, mazsolás rész
- 2. s.baracklekváros rész
- 3. kupac kávés v. kakaóporos rész /sötét,tejes kakaó/
A 2 kupacból felváltva rakott az alsó lapra,szépen összeillesztve őket,majd rátette a fedőlapot.
/A barackos rész helyett lehet vékonyan bekenni lekvárral a lapokat, alsó és felsőt is.
Utána tányér rá, hűtő 1 napig, másnap rumos cukormáz......
Hát, ma is érzem a fincsi ízt a számban, pedig szegényke 93-ban meghalt.
Ez az ő spéci tortája volt... Jó étvágyat, ha kipróbáljátok!

Rebeka1011
Rebeka1011 Fri, 2014-10-17 11:09

Ez a töltelék viszont remek! Anya is így készítette, volt rajta egy kis cukorszirup is, hogy a kávés, kakaós rész keserűségét megédesítse. ( Talán mézzel sem lenne rossz pótolni ezt, egy finom kis akácméz nem megvetendő szempont, gondolom én ) A sárgabarack rész sem hiányozhat alul-felül, mert ettől szaftosabb, ízletesebb, főleg, ha házi, szerencsére még van belőle tartalékom. Azt hiszem hamarosan el is fogom készíteni, csak tekercs formájában.

További jó sütögetést mindenkinek!

Klári
Klári / Klári Sat, 2009-03-14 18:35

Kedves Ferenc!

Köszönöm a receptet, ezt a változatot is ki fogom próbálni.

Üdvözlettel: Klári

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2009-03-06 11:24

Kedves látogató!

A KLÁRI által elkészített FINOM PUNCSTORTA RECEPTJE NEM SOKKAL TÉR EL
AZ ÉN ÁLTALAM ISMERT RECEPT-TŐL.
Amely így szól:
Erdélyi puncstorta
Habosra keverünk hat tojássárgát hat evőkanál cukorral meg egy késhegynyi szódabikarbónával, majd közékeverünk hat evőkanál réteslisztet és a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Kizsírozott, kilisztezett nagy tortaformában megsütjük és deszkára borítva hűtjük ki.
Tetejéről egy ujjnyi vastag lapot levágunk, az alsó rész belsejét kiskanállal kiszedjük,
összemorzsoljuk és három evőkanál rummal megöntözzük.
Habosra keverünk 10 deka porcukrot 15 deka vajjal vagy margarinnal meg négy tojássárgájával, beletesszük a rumos tésztamorzsát, 10 dkg megáztatott mazsolát, és ezt a krémet a tészta üregébe öntjük. A felső lapot ráfektetjük, és az egészet bevonjuk három evőkanál kakaóból, három evőkanál cukorral meg egy kevés vízzel főzött, három deka vajjal kikevert keserűcsokoládé mázzal. (Máz helyett tálalás előtt bevonhatjuk a tortát édes tejszínhabbal is.)
Tehát az általam ismert receptben nem szerepelt a töltelékben lekvár!
A tetejét pedig eredetileg (szerintem) nem tejszínhabbal vonták be.
A feleségem erdélyi lányként pedig nem is emlékszik az általunk erdélyinek
nevezett puncstortára. Érdekes. Talán a recept a brassói aprópecsenye, vagy a székelykáposzta,
vagy a kolozsvári töltött káposztához hasonló??? kérdezem Én?

További jó főzőcskézést Üdvözlettel: Taksár Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-03-05 07:52

Vagyis azért erdélyi, mert nincs a töltelékben lekvár viszont van rajta tejszínhab?

714
tojás 6 db
porcukor 6 púpozott ek
finomliszt 6 evőkanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
sütőpor 1 tk
vaj 15 dkg
tojássárgája 4 db
porcukor 12 dkg
rum 3 ek
habtejszín 4 dl
porcukor 4 teáskanál
habfixáló 1 csomag