r
Nosalty Logó

Erdélyi mézeskalács Mézeskétől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Erdélyi mézeskalács Mézeskétől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 371 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 4432 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 340 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.6 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 371 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.2 g

Zsír

  • Összesen
    42.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2766.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    858 mg
  • Nátrium
    1323 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    943.7 g
  • Cukor
    486 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    220.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    414 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    357 mg
  • Retinol - A vitamin:
    402 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    144 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    595 micro
Összesen 4432 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 340 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet és ha kell, a porcukrot is átszitáljuk, majd mindkettőt alaposan összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel).
  2. A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tésztát gondosan kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen (leginkább hűtőszekrényben) érleljük.
  3. A hűtőből kivett tésztát kb. négy részre vágjuk, majd részletekben nyújtjuk ki mintegy 2 mm vastagra.
  4. Kiszúróformákkal különféle figurákat szaggatunk ki a tésztából. A mézeskalácsokat sütés előtt magokkal, fűszerekkel is díszíthetjük, ha a karácsonyfára is szeretnénk őket felakasztani, szívószállal fúrjunk kis lyukat a sütik megfelelő részébe.
  5. A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek) vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 180 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A mézeskalácsok a sütés során meghíznak! Még melegen levesszük mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert rögtön meghajlanak.
  6. A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkába apró lyukat vágunk. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.
  7. A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni. Fémdobozokban két-három hétig eltartható, már ha addig marad belőle.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 328248
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 08.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A recept sikeres volt barátaimnál is, előnye, hogy a sütiket szinte azonnal lehet fogyasztani, nem keményednek meg sütés közben, de idővel kissé tovább puhulnak. Volt rá példa, hogy a gyerekhad szinte sülés után rögötn felfalta a mézesek csaknem felét. A sütemény elkészítése számomra mindig nagy munka, mert én általában 1 kg liszttel szoktam készíteni, és az már nagyon megdolgoztatja az embert, az írókázás gyakran másnapra marad ilyenkor. Viszont ideális a mézeskalács ajándéknak is, és mivel hosszan eláll, még az újévet is lehet vele köszönteni, már ha marad addig belőle.

Hozzászólások

Rumiszivi

Gratulálok! :D És köszönöm a receptet! Szia

Törölt felhasználó

Köszönöm a kedves üdvözlést, a legjobbakat kívánom Neked is! Üdv: Lívia

Törölt felhasználó

Szia! Az idei lesz életem els? mézeskalács sütése. Nagyon izgulok, hogy sikerüljön. Az lenne a kérdésem, hogy a tojást a mézet és a margarint hidegen kevered ki, vagy t?z felett? Illetve ha 1 kg lisztb?l csinálod akkor a többi hozzávalót milyen arányban növeled? A te recepted a legszimpatikusabb biztos ezt fogom elkészíteni. El?re is köszi a válaszodat! Bea

Törölt felhasználó

Kedves Bejja! Gondolom, már kés? válasz ebgondolat, de mégis, jöv?re is lesz mézes... :)) Tehát: a tojás lehet?leg legyen szobah?mérséklet?, a margarin olvasztott, de nem forró, a méz langyos, ez utóbbi kett? melegítéséhez ajánlom a mikrót, de óvatosan. Nem ajánlom a t?zön való összekeverést, a tojás furcsán viselkedhet, f?leg, ha forró mézhez és margarinhoz adod, egyébként is, a tésztát h?t?ben kell majd érlelni. Ha 1 kg liszttel dolgozol, a többi hozzávaló egyszer?en szorzandó. Jó sütögetést kívánok Neked - jöv?re is. Üdv: Lívia

JKriszta

Köszönöm a receptet, életemben el?ször sütöttem egyedül mézest, de szuper lett, és pont olyan amilyet szeretek, nem túl édes, de jó puha, az már csak a plusz, hogy rengeteg lett bel?le, mire kidíszítem jöv? karácsony lesz :) Szuper a recept, csak gratulálni tudok hozzá. Kellemes ünnepeket!

Törölt felhasználó

Kedves Kriszta! Igen, a mézessütés jó kis buli, nagy meló, 1 kg liszttel pedig már ipari mennyiség sül, mégis azt kell mondanom, idén nem sütöttem, és a család már keresi - a h?lt helyét - a többi süti között a fa alatt... :)) Örülök, hogy jól sikerült és ízlik a süti. Békés karácsonyi ünnepet nektek is! Üdv. Lívia

JKriszta

Kedves Lívia! Szeretnék ismét egy kis segítséget kérni, én biztos, hogy idén is ebb?l a tésztából készítem a mézeskalácsot, de egyik ismer?söm kért t?lem egy kis segítséget. Mégpedig, hogy gyúrjak be egy adag tésztát neki is, de ? csak másnap vagy harmadnap szeretné sütni. Az lenne a kérdésem, hogy sok más mézeshez hasonlóan aminek néha még kifejezetten jó is a tésztájának, ha akár napokig is áll, alkalmas-e ez a tészta is erre? Nagyon köszönöm el?re is, s Békés Boldog Ünnepeket Kívánok!

Törölt felhasználó

Életemben el?ször sütöttem mézeskalácsot. Hosszas keresgélés után kötöttem ki ennél a receptnél. Nagyszer? választás volt, ugyanis isteni finom lett...és mennyeien puha!! :-) Köszönöm a receptet, azt hiszem nem fogok várni jöv? karácsonyig egy újabb adaggal!

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett! Kicsit nehézkesen kezdtem neki, nem akartam szöszölni (kész tésztát akartam vásárolni, de nem találtam, fúúújjj!! :-) ... ez lett a szerencsém). De elkezdtem. És meg is lett az eredménye. Annyi, hogy figyelni kell, mert ha picit is túlsül, már nem marad puha. De attól még finom! :-) Köszi a receptet, marad!

Törölt felhasználó

A te recepted alapján készült nálunk a karácsonyi mézeskalács, úgyhogy köszönöm! Annyit változtattam rajta, hogy 1 kk f?szerkeverék helyett, több mint egy ev?kanállal tettem bele és nem bántam meg, illetve kicsit vastagabbra nyújtottam, mint 2 mm, mert az túl vékonynak bizonyult.

Törölt felhasználó

Karacsonyra sutottuk meg a kislanyommal.Nem csalodtunk, nagyon finom es nagyon puha lett.A kis baratnoivel ket teljes talcat eltuntettek:)) koszonjuk a receptet,megtartjuk:)

Törölt felhasználó

Idén úgy gondoltam, hogy szakítok az eddigi mézeskalácsreceptemmel, amivel ugyan finom és puha lett mindig a mézeskalács, és kipróbálom a Te receptedet is. Megcsináltam, nagyon finom, de nekem tulajdonképpen olyan ropogós lett, mint egy keksz. Nem tudom pontosan, nem találtam leírva, hogy hány percig szoktad sütni a mézeskalácsokat? Nekem 8 perc kellett, hogy pirosodjanak 180 fokon, nem légkeveréses süt?ben, nem sült túl, éppen hogy színe lett, süt?b?l kivéve még puha volt, de 1-2 órával kés?bb sajnos kemény lett. Van esetleg valamilyen praktikád arra, hogy ne keményedjen be? Köszönöm!!! :)

Vivien Valéria

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet, isteni lett! :) Mézeskalács f?szerkeverék helyett 2,5 tk ?rölt gyömbért, 1 tk ?rölt szegf?szeget, 2 tk ?rölt fahéjat, 1 tk ?rölt szerecsendiót és 1 nagyobb narancs héját tettem bele. Ett?l kicsit f?szeresebb lett, a narancs kicsit megbolondította, de nekünk nagyon ízlett! :) Ebb?l a 60 dkg-s adagból sikerült kihoznom egy nagyobb mézeskalácsházat és néhány figurát. Kellemes ünnepeket kívánok! :)

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.