Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi kürtőskalács, ahogy mi készítjük

Erdélyi kürtőskalács, ahogy mi készítjük
Erdélyi kürtőskalács, ahogy mi készítjük
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kürtőskalács, egy jellegzetes erdélyi specialitás, a Székelyföld nemzeti süteménye, melyet a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek, mely hagyomány napjainkban is él.

hozzávalók / 4 adag

Tésztához

Forgatáshoz ízlés szerint

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az fém üdítős dobozokat teljesen befedjük alufóliával. Én ehhez a recepthez 330 ml-es energiaitalos dobozokat használtam, de fél literes sörös doboz is megteszi, akkor kicsit nagyobbak lesznek a kalácsok. Kisebb dobozzal nem érdemes vesződni.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a langyos tejet. Letakarva 5-10 perc alatt felfuttatjuk.
  3. A vajat, a cukrot, sót és a tojásokat jól összekeverjük, hozzáadjuk a liszthez, ezután kézzel simára dagasztjuk a tésztát. Cipóvá formáljuk, meghintjük egy kis liszttel, majd letakarva 35-40 percig duplájára dagasztjuk.
  4. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd kézzel 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütésre szolgáló dobozokat bevajazzuk, majd egy-két csíkot feltekerünk rá.
  5. A dobozra tekert kalácsot megkenjünk olajjal, és egy tálcára kristálycukrot szórunk, majd meghengergetjük a tésztát sütés előtt. Kb. 200 fokon 5 percenként megforgatva, kb. 20 percig sütjük. Akkor lesz kész, ha a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk, de szórhatunk rá kókuszt, diót, amit csak szeretnénk.
  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 10 467
elküldve: 5
receptkönyvben: 215
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Hajnal Stefi

Mióta szakács: 2017.05.17.
6 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kürtőskalács házilag

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

971
finomliszt 60 dkg
tej 2.5 dl
friss élesztő 3.5 dkg
cukor 10 dkg
tojás 2 db
vaj 6 dkg
1 csipet
fahéj 0 ízlés szerint
dió 1 marék
cukor 6 ek
kókuszreszelék 4 ek