r
Nosalty Logó

Epres-vaníliás pohárkrém

Thubi
Epres-vaníliás pohárkrém
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Epres részhez

Vaníliás részhez

437
Kalória
5.9g
Fehérje
41.6g
Szénhidrát
26.8g
Zsír
59.2g
Víz
53.9g
Koleszterin
812.3mg
Élelmi rost
29.8g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Epres részhez

Vaníliás részhez

Összesen 437 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Epres részhez

Vaníliás részhez

Összesen 1751 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Epres részhez

Vaníliás részhez

Összesen 174 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    319 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    59.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 437 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.8 g

Zsír

  • Összesen
    107.4 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1276.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    686 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    346 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    166.3 g
  • Cukor
    119 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    236.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    972 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    918 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    635 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    284 micro
Összesen 1751 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    126.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    23.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 174 kcal

Elkészítés

Epres részhez

  1. Az epreket lecsumázzuk, megmossuk, beledobjuk egy daraboló eszközbe - szeretem kicsit meghagyni a textúrát, szóval csak a kézi tekerősbe dobtam bele, de jó a kézi botmixer is.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, majd nekiállunk az ádáz darabolásnak.
  3. Ha már fröcsög az eperlé mindenfelé (ergo, megvan a darabolás), mehet hozzá a citromlé és a tejföl. Keverjük össze, míg nagyjából egyenletes nem lesz. Kóstoljunk, mert az eprek különböző édességi szinttel rendelkeznek, szóval a citromarc elkerülése végett akár édesítsünk még - de maradjon meg a savanyúság!
  4. Mehet hozzá a felolvasztott vaj, hogy egy kicsit fogja az epret, mert ez így kicsit folyósabb a kelleténél. Ez azonban nem baj - az eper savanyú és folyós állaga jól passzol majd a vanília sűrű édességéhez.
  5. Tegyük félre.

Vaníliás részhez

  1. A pudingport keverjük el 4 kanál cukorral (szóval ne az összessel), a vaníliával, a tojássárgával és egy kevés tejjel. A csodafegyverem, a kézi habverő segítségével addig keverjük, míg a cukor nagyjából el nem olvad. Mehet bele a maradék tej.
  2. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett kezdjük el főzni a pudingunkat. Újfent a csodafegyveremet - azaz Mr. Kézi habverőt - használva elkerüljük a csomósodást.
  3. Addig kavarjuk, míg a a puding sűrűsödni nem kezd. Amikor már átmegy a folyósból sűrűbbe, vegyük le a lángot, és kavargassuk még egy kicsit, aztán szedjük le a tűzről.
  4. Eztán előkerül az elektromos habverő is; ugyanis szeretnénk ezt a habot még a kvázi forró pudingba beletenni. A maradék (2 ek.) cukorral és a csipet sóval verjük fel a tojásfehérjét, míg egészen kemény nem lesz.
  5. Adjuk hozzá a pudinghoz! Majd óvatosan keverjük el Mr. Kézi habverő segítségével. A lényeg az, hogy a hab ne essen teljesen szét, de egyenletes állagot kapjunk.
  6. A még meleg puding 2/3-át beleöntjük kis poharakba. Nekem mázlim van, van egy szocreál kávéspohár-gyűjteményem (asszem az), és pont akkora, mint egy joghurtos pohár, így tudok néhány falásnyi adagokat készíteni.
  7. Most jön az eperkrém/lötyi. Adjunk annyit hozzá, hogy a vaníliát elfedje. Maradjon még egy pár kanálnyi.
  8. Jöhet a maradék puding. Nem baj, ha nem fedi el teljesen az epret!
  9. A maradék eperlötyit (most már így hívom) tegyük a közepére, majd egy fogpiszkáló segítségével rajzoljuk el. Belekaphat az alsó eperrészbe is, a lényeg az, hogy legyen kicsit márványos a teteje.
  10. A tetejére tehetünk tejszínhabot, én csak 2-3 eperszeletet helyeztem el díszítésként.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 15 p

Két fő alapanyag volt itthon: eper és vaníliás puding. Abban bizonyos voltam, hogy nagyon szeretném ezt a két anyagot a magam, de legfőképp párom kényeztetésére felhasználni gusztusos formában, a sima vaníliás puding főzést pedig unalmasnak találtam. Szóval így jött a recept!  Szeretem ezt az egyszerű pohárkrémet, mert semmi különleges nem kell hozzá. Szóval nem gond, ha nincs otthon citrom vagy menta, esetleg mamuttalp, csak alap dolgok kellenek bele. Annyit még meg kell valljak, hogy én inkább diabetikus verzióban készítettem el magamnak (szóval cukor helyett eritrit-stevia és xilit ment bele), de ez az édesítés is jó lesz. Ha nem, akkor tessék utánakóstolni mindig! :)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek