Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-vaníliás pohárkrém

Epres-vaníliás pohárkrém
Epres-vaníliás pohárkrém
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két fő alapanyag volt itthon: eper és vaníliás puding. Abban bizonyos voltam, hogy nagyon szeretném ezt a két anyagot a magam, de legfőképp párom kényeztetésére felhasználni gusztusos formában, a sima vaníliás puding főzést pedig unalmasnak találtam. Szóval így jött a recept! 

Szeretem ezt az egyszerű pohárkrémet, mert semmi különleges nem kell hozzá. Szóval nem gond, ha nincs otthon citrom vagy menta, esetleg mamuttalp, csak alap dolgok kellenek bele.

Annyit még meg kell valljak, hogy én inkább diabetikus verzióban készítettem el magamnak (szóval cukor helyett eritrit-stevia és xilit ment bele), de ez az édesítés is jó lesz. Ha nem, akkor tessék utánakóstolni mindig! :)

hozzávalók / 4 adag

Epres részhez

Vaníliás részhez

ajánlat

Ez egy édes-savanyú krém, ami igazán jóleső falatot jelent. Könnyű állaga van, egyáltalán nem nehéz desszert, és még lehet szépen díszíteni is. Pláne, ha van a sufniban szép pohárkás készlet! :) 

Mindenkinek ajánlom, aki szeretne valamit kezdeni a vaníliás pudingjával, és van otthon némi epre. Na, meg kicsit lusta valami komolyabba belekezdeni.

Szólj hozzá!

elkészítés

Epres részhez

  1. Az epreket lecsumázzuk, megmossuk, beledobjuk egy daraboló eszközbe - szeretem kicsit meghagyni a textúrát, szóval csak a kézi tekerősbe dobtam bele, de jó a kézi botmixer is.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, majd nekiállunk az ádáz darabolásnak.
  3. Ha már fröcsög az eperlé mindenfelé (ergo, megvan a darabolás), mehet hozzá a citromlé és a tejföl. Keverjük össze, míg nagyjából egyenletes nem lesz. Kóstoljunk, mert az eprek különböző édességi szinttel rendelkeznek, szóval a citromarc elkerülése végett akár édesítsünk még - de maradjon meg a savanyúság!
  4. Mehet hozzá a felolvasztott vaj, hogy egy kicsit fogja az epret, mert ez így kicsit folyósabb a kelleténél. Ez azonban nem baj - az eper savanyú és folyós állaga jól passzol majd a vanília sűrű édességéhez.
  5. Tegyük félre.

Vaníliás részhez

  1. A pudingport keverjük el 4 kanál cukorral (szóval ne az összessel), a vaníliával, a tojássárgával és egy kevés tejjel. A csodafegyverem, a kézi habverő segítségével addig keverjük, míg a cukor nagyjából el nem olvad. Mehet bele a maradék tej.
  2. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett kezdjük el főzni a pudingunkat. Újfent a csodafegyveremet - azaz Mr. Kézi habverőt - használva elkerüljük a csomósodást.
  3. Addig kavarjuk, míg a a puding sűrűsödni nem kezd. Amikor már átmegy a folyósból sűrűbbe, vegyük le a lángot, és kavargassuk még egy kicsit, aztán szedjük le a tűzről.
  4. Eztán előkerül az elektromos habverő is; ugyanis szeretnénk ezt a habot még a kvázi forró pudingba beletenni. A maradék (2 ek.) cukorral és a csipet sóval verjük fel a tojásfehérjét, míg egészen kemény nem lesz.
  5. Adjuk hozzá a pudinghoz! Majd óvatosan keverjük el Mr. Kézi habverő segítségével. A lényeg az, hogy a hab ne essen teljesen szét, de egyenletes állagot kapjunk.
  6. A még meleg puding 2/3-át beleöntjük kis poharakba. Nekem mázlim van, van egy szocreál kávéspohár-gyűjteményem (asszem az), és pont akkora, mint egy joghurtos pohár, így tudok néhány falásnyi adagokat készíteni.
  7. Most jön az eperkrém/lötyi. Adjunk annyit hozzá, hogy a vaníliát elfedje. Maradjon még egy pár kanálnyi.
  8. Jöhet a maradék puding. Nem baj, ha nem fedi el teljesen az epret!
  9. A maradék eperlötyit (most már így hívom) tegyük a közepére, majd egy fogpiszkáló segítségével rajzoljuk el. Belekaphat az alsó eperrészbe is, a lényeg az, hogy legyen kicsit márványos a teteje.
  10. A tetejére tehetünk tejszínhabot, én csak 2-3 eperszeletet helyeztem el díszítésként.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 958
elküldve: 1
receptkönyvben: 63
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Thubi

Mióta szakács: 2018.05.21.
1 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Epres vaníliakrém, vaníliapudingos-epres krém, könnyed vaníliás pohárkrém eperrel, vaníliás-epres pohárkrém

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

436
eper 15 dkg
cukor 2 csapott ek
citromlé 1 ek
margarin 10 dkg
tejföl 3 ek
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 6 csapott ek
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
tej 0.5 l