Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epertorta Aranyhal konyhájából

Epertorta Aranyhal konyhájából
Epertorta Aranyhal konyhájából
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerkőcnek szülinapra nem egyszerű tortát kitalálni, olyat, ami ízlik, és olyat, ami elvarázsolja. Aztán ha mégis, mint ebben az esetben, akkor jön a pánik, vajon sikerül e az elkészítése, vagy utolsó pillanatban rohanni kell egy közeli cukrászdába. Nos, bátran kijelenthetem, nyugodtan kezdj neki ennek a tortának, mert a látszat ellenére nem igényel cukrász képesítést, de türelmet és kis kézügyességet igen. Szerencsére a magok "elszórásánál" és egyéb finom munkáknál kaptam némi segítséget a páromtól. De ő sem cukrász, sőt... Talán kicsit hosszúnak és bonyolultnak tűnik a recept, de igyekeztem mindent részletesen leírni. Meg aztán úgy hiszem, egyszer-egyszer nagyon is megéri a fáradozást.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta (2 db)

Krém

Dekoráció

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta elkészítése

  1. A piskóta elkészítésénél először is ki-ki maga döntse el, egy darab piskótát süt meg, és kettévágja, vagy két külön piskótalapot készít. A hozzávalók a két darabhoz szólnak. Én egy darabot sütöttem, és kettészeltem.
  2. Egy csatos kerek torta formát (kb. 26 cm) a régi jól bevált módszerrel kivajazunk, és kilisztezünk. Persze ennél a pontnál is tehetsz másképp, sütőpapír stb., ki hogyan kedveli, úgy tegyen. A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk az 10 evőkanál cukrot, és fehéredésig habosra keverjük robotgéppel. Majd hozzáadjuk a 0,6 dl vizet is, és ezzel is keverjük, amíg nem egy finoman habos krém állagot kapunk.
  4. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Amint elkészült, csöppet se késlekedjünk, keverjük össze az imént elkészített sárgájával finom, lágy mozdulatokkal.
  5. A 10 dkg finomliszthez hozzáadjuk az 1 csomag sütőport, és elkeverjük benne. Ezután a lisztet finom szitán rászitáljuk a piskóta masszájára, de világért se egyben. Szépen, lassan szitáljunk egy keveset, majd kézi habverővel keverjük. Akkor végzünk jó munkát, ha "lélegzik" a piskóta, kicsi, apró buborékok formájában.
  6. Az előkészített tortaformába beleöntjük a piskótaalapot, picit megrázogatjuk, óvatosan elsimíthatjuk, ha kívánja. Kb. 20 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 percben a sütőajtót ne nyitogassuk, mert összeesik a piskóta. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, hidegre ne tegyük, mert csúnyán zsugorodni kezd. Ha kihűlt, lecsatoljuk a formát, sütőpapírra helyezzük, hogy ne tapadjon le, és kettévágjuk.
  7. Így kaptunk két darab kerek piskóta lapot. Ezután legegyszerűbb, ha nyomtatunk, rajzolunk egy eper formát, amit sablonként használhatunk az eper forma kialakításához. Amint kész a két eper alakú piskóta, megyünk a "belevalót" készíteni.

Krém elkészítése

  1. Az epreket megtisztítjuk, csumájuktól elválasztjuk, és apró kockákra vágjuk.
  2. Az 5 dl hulala tejszínt robotgéppel felverjük. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá a habfixálót. Cukrot nem nagyon kíván külön, mert eleve édes tejszínnel dolgozunk. Ha szép, kemény, habos lett a krém, belekeverjük a felkockázott epret.
  3. Ezzel a finom krémmel megtöltjük a piskótánkat. Az egyik piskótalapon elkenjük a krémet, a másik piskótalapot pedig a tetejére helyezzük. Óvatosan megnyomkodjuk. Ezzel a résszel meg is vagyunk, mehetünk a "macerába". Miután elfogyasztottuk a megmaradt krémet.

Dekoráció

  1. A marcipánt még előző este készítsük el. Ha nem sikerül, vegyük a Szamos marcipán masszát, ami eleve színes. A Dr. Oetker nekem "kezesebb" massza, ezért választottam. A színezést folpack-on végezzük, mert a festék megfoghatja a deszkát, és a massza sem tapad le.
  2. Két és fél csomag marcipánmasszát gyúrunk össze pirosra az ételfesték segítségével. Az ételfesték adagolásánál vigyázzunk, kezdjük csak 1 kávéskanállal, és úgy is látjuk, ha szükséges még a szép eperpiros szín eléréséhez a következő kanál is. A marcipánmasszát kissé megnyújtunk, és rácsepegtetjük az ételfestéket. Majd összehajtjuk, és gyúrni kezdjük. Gyúrjuk, majd kinyújtjuk a folpack-on, és ismét gyúrjuk. Ezt ismételjük meg párszor. Szép, egyenletes színű masszát fogunk kapni, némi kézerősítés után.
  3. A megmaradt fél csomag marcipánmasszát a zöld színnel bolondítjuk meg. Itt is, ahogyan az imént, kezdjük fél kávéskanál ételszínezővel a gyúrást. Ha szükséges, adagoljunk még hozzá a megfelelő szín eléréséig. Ezt is szépen eldolgozzuk. Majd mindkét marcipánmasszát elcsomagoljuk folpack-ba.
  4. Ezt az előre színezett marcipánmasszát vesszük most elő, és kinyújtjuk szép vékonyra. Kb. 2 mm vastagságúra. Kerek formákat nyújtunk a pirosból és a zöld masszából is. A piros masszát óvatosan ráterítjük a tortára, amikor elérte a kívánt méretet, és az oldalait bevagdosva szépen elhajtogatjuk, míg fel nem veszi az eper formát.
  5. A zöld masszából levél alakokat vágunk ki, tetszés szerint kiskanál nyelével erezetet varázsolhatunk rá. Ezeket a leveleket is ráfektetjük a tortára, és eligazgatjuk őket. Végső mozdulatként pedig elővesszük a dekor tollak közül a sárgát, és apró magokat "szórunk" rá.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 340
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Aranyhal

Mióta szakács: 2015.08.04.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Az igazi eper torta, marcipános epertorta, epres formatorta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

410
tojás 10 db
cukor 10 ek
finomliszt 10 dkg
víz 0.6 dl
sütőpor 1 csomag
1 csipet
eper 25 dkg
növényi habtejszín 5 dl
habfixáló 1 csomag
marcipán 450 g
ételfesték 2 kávéskanál
ételfesték 1 kávéskanál
cukormáz 1 dkg