Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres pavlova Wendy-től

Epres pavlova Wendy-től
Epres pavlova Wendy-től
110 perc / előkészület: 20 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok receptet átböngésztem, mire létrejött ez a habcsóktorta. Az alapot Lajos Mari receptje szolgáltatta, de alaposan módosítva lett. Nagyon érdekes a torta története is, állítólag egy ausztrál vagy új-zélandi szakács készítette az 1920-as években oda látogató híres balerina, Anna Pavlova (http://www.biography.com/people/anna-pavlova-9435343) tiszteletére. Az angolszászok körében máig kedvelt ez az édesség, sőt a habalapot állítólag készen is lehet vásárolni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Más gyümölccsel is elkészíthető. Célszerű hamar elfogyasztani, mert a hab átáztatja a habcsókot, és nem lesz ropogós. Hátránya, hogy sokáig kell a habalapot szárítani. Én ezt lerövidítettem, így a habcsóktorta közepe nekem lágy lett, de így is elfogyott 10 perc alatt.:-) A habcsókalapot állítólag le lehet fagyasztani, én még nem próbáltam, de az lényegesen lerövidíti az elkészítési időt, mondjuk ha vendégeknek szánjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Minden hozzávalót a kezünk ügyébe helyezünk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses).
  2. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amire előzőleg egy kb. 25 cm átmérőjű kört rajzoltunk (rajzos felével lefelé a sütőlapra helyezzük).
  3. A tojásfehérjéket elkezdjük elektromos habverővel felverni, amikor már jó habos, a cukrot fokozatosan kezdjük adagolni hozzá, de a keveréssel nem szabad leállni.
  4. A folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az 1 cs vaníliás cukrot (a másik a tejszínhabba kell) és az ecetet.
  5. Továbbra is szüntelenül verjük, amíg olyan kemény lesz, hogy ha késsel belevágunk, a vágás nyoma megmarad.
  6. A hab állagát ellenőrizzük, elvileg az a jó, ha két ujjunk között simítva a habban a cukorszemcséket már nem érezzük.
  7. Ha kész a hab, akkor az előkészített sütőpapírra halmozzuk úgy, hogy a közepén legyen egy mélyedés, körben pedig egy kicsit fel legyen magasítva.
  8. A sütő hőfokát lecsavarjuk 110 fokra (légkeveréses).
  9. Betesszük a süteményt, és 1,5 órán át szárítjuk. Ha ez az idő letelt, akkor még a kikapcsolt sütőben hagyva, a sütő ajtaját kicsit kinyitva még 1-2 órán át szárítjuk.
  10. Ezalatt a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük.
  11. A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk. (Konyharuhával vagy papírtörlővel meglapogatjuk, hogy ne legyen vizes.)
  12. Ezt követően a habalapot a tortatálra helyezzük (ha egy kicsit repedezett, nem baj), és a közepébe halmozzuk a tejszínhabot. Rátesszük az epret, és tálaljuk.
  • sütési hőfok: 110°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 031
elküldve: 1
receptkönyvben: 66
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Wendy

Mióta szakács: 2009.08.14.
59 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, Valentin-nap
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

habcsóktorta eperrel, epres habcsóktorta, pavlova eperrel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

571
tojásfehérje 4 db
porcukor 200 g
1 csipet
ecet 1 teáskanál
vaníliás cukor 2 csomag
eper 500 g
habtejszín 4 dl
habfixáló 1 csomag