Nosalty Logó

Epres pavlova

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Országh Kitti
Epres pavlova
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
130 °C
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A habcsókhoz

A krémhez

Az eperöntethez

Összesen 434 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A habcsókhoz

A krémhez

Az eperöntethez

Összesen 2596 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A habcsókhoz

A krémhez

Az eperöntethez

Összesen 150 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.8 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 434 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.3 g

Zsír

  • Összesen
    79.7 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1357.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    306 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    500 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    454.6 g
  • Cukor
    434 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1108.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    708 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    402 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    685 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    209 micro
  • β-crypt
    67 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    223 micro
Összesen 2596 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    78.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 150 Kcal

Hozzávalók

A habcsókhoz

A krémhez

Az eperöntethez

Elkészítés

A habcsókhoz

  1. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra.
  2. A tojásfehérjéket külön választjuk a sárgájától, egy nagyobb tálba helyezzük őket, és robotgéppel addig verjük, míg teljesen krémszerűvé válik. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, míg az egészet össze nem vegyítettük.
  3. Óvatosan hozzáadjuk az ecetet és a facsart narancslevet.
  4. Az így kapott krémet két egyenlő részre osztjuk, majd egy nagyobb tepsire sütőpapírt helyezünk, és erre adagoljuk a két adag habcsók krémet. Nem kell nagyon formázgatni, szépen megsül majd anélkül is.
  5. Tekerjük vissza a sütő hőmérsékletét 130 fokra. Tegyük be a krémeket, és kb. 1 órán keresztül süssük. Az eredménynek kívül ropogósnak, belül ruganyosnak kell lennie.
  6. Jöhet a krém: ehhez a tejszínt, a porcukrot, a vaníliát egészen krémesre verjük fel, majd a két habcsók tortán egyenlő arányban elosztjuk, akárcsak a felezett eperszemeket.
  7. Az eperöntethez a vizet és a cukrot egy lábasban forralni kezdjük magas hőmérsékleten. 10-15 percen belül a folyadék elpárolog, és a cukros szirup marad vissza. Dobáljuk bele az epret, és hagyjuk kihűlni, majd ha ez megtörtént, turmixgépben homogenizáljuk a szirupot és az epret. Mehet pihenni a hűtőbe. Ezzel az egész pavlovákat is meglocsolhatjuk, de tálaláskor az egyes szeletekre csorgatva még istenibb.
  • Sütés hőfoka: 130 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 35
  • Össznézettség: 32875
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 07.

Ajánló

A szokásos szöveg: ha maradt tojásfehérje... De egyébként bárkinek, aki bevállalna egy mutatós és elképesztően finom desszertet és van már némi konyhai rutinja. Eper híján persze bármilyen gyümölccsel helyettesíthető!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Országh Kitti 34 recept

Ezer éve akartam pavlovát készíteni, s ehhez a most beköszönő eperszezon pont kapóra jött. Mindeneim a kis piros szemek, ilyenkor június végéig nagyüzemben gyártom belőle a sütiket. A pavlova nagyon elegáns, mégsem túl bonyolult desszert, de bármilyen alkalomra megállja a helyét - egy orosz balett-táncosnő, Anna Pavlova tiszteletére sütöttek először ilyen habcsóktortát, innen a név. Ha megsült, tíz percig még hagyjuk a sütőben pihenni, ott kihűlni. Ne ijedjünk meg, a pavlova berepedezik kissé, ahogy kihűl, de ez mit sem von le a megjelenéséből, sőt! Többen mondtak már többfélét a sütési idejéről is: nálam most úgy tűnik, hogy a 130 fok az optimális. A receptet a brit BBC Good Food honlapján találtam, s némi változtatás után a magam ízlésére formáltam (ételszínező és narancslikőr híján). 

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nagyon guszta! Szoval 2 kerek pavlova lesz belole? Az almaecetet lehet valami massal potolni? Kulfoldon elek, es nem tudom, hogy itt lehet-e kapni.

Országh Kitti

Kedves viki, persze, lényegében bármilyen ecet megfelel! Sok sikert:)

pussycat

Bocs, hogy belekotyogok, de ha angolnyelvu orszagban elsz, akkor ott megtalalod, "Apple Cider Vinegar" neven. Sokkal finomabb mint a normal ecet.

Éva-Anyóca

Micsoda látvány :) , köszönöm, eperrel a legfincsibb, és nekünk a leglátványosabb, ( friss házi földieper azaz szamóca mánia van, amíg csak lehet :) ), - ahogy látom, ezzel a finomsággal nagy sikerem lesz itthon....csodás , köszönöm, hogy feltetted a receptet.:) Éva-Anyóca

Országh Kitti

Kedves Éva-Anyóca, az eperrel ilyenkor én sem tudok betelni, próbálok minél több sütit kitalálni bel?le - imádjuk! Köszönöm a kedves szavakat, sok sikert a pavlovához! Üdvözlettel, Kitti

fejes jánosné

Lefagyasztott tojás fehérje felhasználható-e a készítéséhez?Köszönöm.

Országh Kitti

Szerintem nyugodtan, csak dolgozz a kiengedett fehérjével gyorsan :) Szép napot, Kitti

fejes jánosné

tudod sokszor van,hogy csak a tojás sárgája kell valamibe és sajnálom kidobni a fehérjét.nagyon köszönöm a segítséget.

Törölt felhasználó

Elkészítettem és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki! Mennyei!! Nem lehet vele betelni! üdv az eperkedvel?knek :-))))

Törölt felhasználó

Isteni finom, köszönöm a receptet! *-*

Országh Kitti

Örülök, hogy jól sikerült ;)

gandi

Kedves Kitti! Már nagyon régóta szemezek ezzel a receptel, de eddig nem volt bátorságom elkészíteni. Több receptet is megnéztem és sok helyen tesznek a habba keményít?t, de ezek szerint nélküle is sikerül. Nekem gázsüt?m van, de a legkisebb fokozata is 160 fok. Azért megpróbáltam megsütni, végig 1-es fokozaton, de sajnos nem lett ropogós a külseje és az alja is megégett, össze is esett, pedig nem nyitottam ki a süt? ajtaját és hagytam benne kih?lni. Szeretném újra megcsinálni, és kiküszöbölni ezeket a hibákat. Több hozzászólást is szívesen fogadok :) El?re is köszönöm a segítséget. A leírt hibák ellenére is szép lett a végeredmény és ruganyos volt belül, és fincsi is volt. A leégett alját pedig levágtam :(

Békésüti

Kedves Kitti! Régóta szemeztem én is a pavlova tortával és ma reggel gondoltam meglepem a családot vele. Nem tudom...annyit variáltam rajta, hogy az egyik felébe tettem kakaóport 2 ev?kanállal. Érdekes, hogy mind a kett? szépen megsült, azonban a "sima" nagyon tört, ellenben amibe kakaóport tettem, sokkal "strapabíróbb" lett. Végs? soron torta nem lett bel?le, mert nem maradt egyben, de sütinek szuper lesz. Az íze finom, bár nekem egy kicsit nagyon édes. Mindenesetre próbálkozni fogok, legközelebb kevesebb cukorral és kevesebb ideig sütöm. Van más ötleted, hogy miért tört darabjaira? Én csak a sütési id?re tudok gondolni. Köszi a receptet! :) Dalma

Hozzávalók

A habcsókhoz

A krémhez

Az eperöntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lehet citromleved anélkül, hogy felvágnád a citromot

Bosszantó, ha csak egy kis mennyiségű citromlére van szükséged, mégis félbe kell vágnod egy citromot, ami aztán sokkal gyorsabban megromlik, és mehet a kukába. Ezzel a trükkel azonban nem kell felvágnod a citromot ahhoz, hogy hozzájuss a savanyú nedűhöz.

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.