Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres mogyorótorta karamellel

Epres mogyorótorta karamellel
Epres mogyorótorta karamellel
70 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyáron az eperérés idején többször elkészítettem ezt a tortát. A tésztája omlós, a krém pedig finom habos. Egyszerűen nem tudjuk abbahagyni.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A karamellás öntethez

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet. (A tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség.) Ezután vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.
  2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a formát. Ezután tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.
  3. A hűtőből kivéve, villával böködjük meg a tészta alját, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. rizzsel, babbal....).
  4. Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe. Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen, mielőtt megtöltenénk.
  5. Egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, és pár perc alatt kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.
  6. Az elkészült karamellt tegyük félre, és hűtsük langyosra.
  7. A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is).
  8. Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
  9. A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.
  10. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres-mascarponekrémhez.
  11. A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet kétharmad részét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt.
  12. Tetejét szórjuk meg pörkölt mandulaforgáccsal.

 

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 764
elküldve: 2
receptkönyvben: 75
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gizi

Mióta szakács: 2013.03.25.
68 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres pite, karamellás pite, tejszínes epertorta karamell öntettel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1201
finomliszt 15 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 5 dkg
törökmogyoró 5 dkg
tojássárgája 1 db
víz 2 ek
barna cukor 4 ek
vaj 7 dkg
habtejszín 0.5 dl
mascarpone 25 dkg
porcukor 3 ek
vaníliás cukor 2 csomag
habtejszín 2 dl
eper 40 dkg
mandulapehely 5 dkg