adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
146
Kalória
3.1g
Fehérje
31.8g
Szénhidrát
1.8g
Zsír
202.2g
Víz
45g
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
19.9g
Cukor
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
146
kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
583
kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 31.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 202.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
146
kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 635.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 272 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 127.3 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 19 mg
Víz
-
Összesen 808.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 291 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 344 micro
Összesen
583
kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 64.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 12.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 81.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
59
kcal
Elkészítés
- Előkészítés: az egrest és az epret megpucoljuk. Az epret felkockázzuk kisebb darabokra. A tojás szétválasztjuk.
- Az egrest feltesszük annyi vízben, hogy pont ellepje, teszünk hozzá ízlés szerint mézet, cukrot. Én kb 2-3 evőkanál mézet tettem hozzá.
- Ha az egres már elkezdett szétesni, hozzáadjuk az epret. Amíg fő, addig a tojásfehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját kb. 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál lisztel (de akár lehet vaníliás pudingpor is - gluténmenteseknek) simára keverjük.
- A főzőléből adunk a tojássárgás masszához (hőkiegyenlítés céljából), majd azt is simára keverjük. 1-2 merőkanállal adagolunk a tojássárgához, hogy meleg legyen. Ha már az eper is összeesett, a tojássárgás főzőleves egyveleggel besűrítjük az epres-egres mártás. Addig kell főzni, ameddig besűrűsödik, krém állagú lesz a lé.
- Ha ezt az állagot elértük, a felvert tojásfehérjét is hozzákeverjük, a főzőlében összetörjük a habot, és még 1-2 percig főzzük. Ha készen van, egy másik tálba átöntjük az epres-egres habot, és kihűtjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 20 p
Ez egy régi (ha jól tudom) családi recept, nyári hűsítőnek ettük egresszezon idején. Ez az adag kb. 4 adagnak felel meg.