Nosalty Logó

Epres csúsztatott palacsinta mentás tejszínhabbal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Epres csúsztatott palacsinta mentás tejszínhabbal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Összesen 651 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Összesen 2598 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Összesen 224 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    50.9 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    314 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    510.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.8 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    165 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    450 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    442 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 651 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    43.3 g

Zsír

  • Összesen
    203.4 g
  • Telített zsírsav
    114 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1257 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2041.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    816 mg
  • Nátrium
    440 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    159.1 g
  • Cukor
    126 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    660 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1799 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    228 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    669 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1769 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    351 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1052 micro
Összesen 2598 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 224 Kcal

Hozzávalók

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Elkészítés

Az epres palacsintához

  1. A balzsamecetet egy kisebb lábasban a barnacukorral együtt felforraljuk és kb. a 2/3-ára redukáljuk félretesszük kihűlni.
  2. A tejszín 2/3-át felforrósítjuk és ráöntjük a mentalevelekre, mintha teát csinálnánk, és lefedve félretesszük kihűlni.
  3. A tojások sárgáját a fele porcukorral habosra keverjük, ehhez adjuk hozzá a puha vajat, amivel simára keverjük, majd lassan hozzáadagoljuk, a lisztet, a darált mandulát, és a tejszín kb. harmadát, és a házitejjel közepes sűrűségű, híg besamel szerű masszává keverjük, és lefedve a hűtőbe tesszük a mentás tejszínnel.
  4. A fehérjét habosra keverejük, majd lassan a porcukor maradékával kemény habbá verjük, és összeforgatjuk óvatosan a palacsintatésztával.
  5. Az epreket vastagabb karikákra vágjuk, és összerázogatjuk a balzsamecetsziruppal.
  6. A palacsintasütő serpenyőt előforrósítjuk, a sütőt pedig 150C-ra előmelegítjük (elég nagy előny, ha kovácsoltvas palacsintasütőnk van), és mindig egy kevés vajat habzásig forrósítva benne belerakjuk a palacsintatésztát, és addig sütjük, amíg az alja épp megszilárdul, majd berakjuk a sütőbe szép lassan átforrósodni a palacsintasütővel együtt ...
  7. Kicsit merésznek tűnik, de a tészta így nagyon könnyed légies lesz a sütőben való utóhőkezeléstől.
  8. Ha már egy kicsit kezd barnulni a teteje, akkor kivesszük és rétegeljük a szirupos eperrel, és ezt így folytatjuk, amíg el nem fogy a palacsintatészta, vagy az eper.
  9. A tetjére természetesen egy palacsinta kerül és a kemény habbá vert mentás tejszín.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 43898
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 20.

Ajánló

Desszertnek kíváló, érdemes az eper szezonjában elkészíteni, akkor a legfinomabb. Magát a palacsintát lehet kombinálni más szezonális gyümölcsökkel is, mint például a friss őszibarack túrókrémmel, váltakozva rétegezve, vagy akár az ananász és friss házi karamelluding kombinációja.  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A csúsztatott palacsinta már régen a nagy kedvenceim közé tartozott gyerekekkoromban, így adta magát az ötlet, hogy megtanuljam elkészíteni magamnak, már elég korán. Eleinte mindig az Magyar Elek féle szakácskönyvet vettem alapul, ami a maga nemében a kor egyik legjobb receptjét tartalmazta. Előb vagy utóbb minden étel kicsit változik az elkészítője lelkétől és ízlésvilágától függően. Nálam például az eper, a mandula, és a menta igen jól egészítik ki egymást. A végeredmény egy finom meleg epres desszert.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez nagyon finom lehet, ki fogom probálni, bár elég gyakorlatlan vagyok a konyhában:)

Hozzávalók

Az epres palacsintához

A sütéshez és tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek