Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű vendégváró linzer Gabystól

Egyszerű vendégváró linzer Gabystól
Egyszerű vendégváró linzer Gabystól
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Általában ez a süti karácsonykor esedékes. Én évközben is gyakran csinálok, a gyúrás és sütés része gyorsan kész, a lekvárral való kenegetés pepecselős csak. Viszont nagyon jó vendégek kínálásához, mikor tudom, nem lesz időm sütni, csak előveszem előtte való este, megkenem, másnap tálalhatom.

Ja és persze ez olyan "jövök-megyek, bekapok egy-két darabot" süti. Szerintem elronthatatlan, ha kicsit tovább is sütöm (mert nem figyelek), akkor is felpuhul 1 nap alatt.

Érdemes kipróbálni, mutatós -pláne csokidísszel -, sok lesz belőle (persze ez relatív), és nem drága.

A sütésre azért figyeljetek oda, mert ahány sütő...

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta száraz hozzávalóit 1 nagyobb tálban összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a margarint az egész tojást + 2 sárgáját.
  3. Összegyúrjuk. Morzsálódni fog, az elején kicsit nehezen áll össze, de ne tegyünk hozzá semmit a kezünk melegétől megolvad a margarin, és össze fog állni. A legvégén, ha már összeállt, csak a tenyerünket lisztezzük meg, hogy sima egyenletes tésztát tudjunk gyúrni.
  4. A kész tésztát minimum fél órára a hűtő leghidegebb részére tegyük (ne a fagyasztóba!).
  5. A nyújtás során mindig csak annyit vegyünk le a tésztából, amennyi a tepsiben elfér, a többit a hűtőben tartsuk, hogy ne melegedjen fel. 
  6. Lisztezett nyújtódeszkán kicsit átgyúrjuk az adag tésztát, és egyenletesen kb. 2-3 mm-re kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szúrjunk ki.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
  8. Előmelegített sütőben csak addig sütjük, amíg az alja színesedni, barnulni kezd. 5-10 perc.
  9. Ha a sütik kihűltek, tegyük légmentesen zárható dobozba. Hűvös helyen nagyon sokáig eláll. Felhasználás előtt 1 nappal kenjük meg lekvárral, illesszük össze, és tegyük vissza a dobozba. 1 nap alatt visszapuhul, és omlós lesz.
  10. Ha van kedvünk és időnk, a kész sütiket csokimázzal lehet díszíteni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 73 514
elküldve: 24
receptkönyvben: 807
elkészítve: 44/46
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

lekváros linzer, karácsonyi linzer, gyors linzer

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dioevi
dioevi Sun, 2014-05-18 18:26

Szerintem azért kell minden édes tésztába sót is tenni, mert "az jobban kihozza a cukor izét " -ezt így mondta a nagymamám...És ő is belereszelte a vajat...

Viola Szőts
Viola Szőts Thu, 2014-02-20 11:20

Elkészítettem, nagyon könnyű recept, ami pont olyannyira finom is! Ajánlom mindenkinek, de főképp a tejallergiával küszködő családoknak, akik ezzel szeretnék édesíteni napjaikat!

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2014-02-20 22:07

Kedves Viola!
Nagyon örülök hogy ízlett, örömmel olvastam. Köszönöm, hogy ajánlod másoknak is elkészítésre:) Üdv: Gabi

Viola Szőts
Viola Szőts Sat, 2014-03-01 13:19

Képzeld Gabi!
Annyira bevált ez a recept, hogy ma is ezt készítettem, fel tudom csomagolni a fiamnak a bölcsibe, mert sokáig eláll! Feldobtam egy kis dióval és citromhéjjal, várakozáson felüli lett:)

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2014-03-01 19:19

Óóóóóóóó:) Óriási örömmel olvastam a soraidat:) Ha van időd és kedved, írd le lécci, hogyan turboztad fel a sütit dióval+ citrommal. Rajtam kivül biztosan mások is kíváncsian és örömmel fogadják az ötletedet:) Jó pihenést a hétvégén:) Gabi

Erika K Balogh
Erika K Balogh Sun, 2013-11-24 12:58

Szia. En eppen ma probalom ki ezt a sutit remelem a kis csaladomnak izleni fog. Majd kuldok kepet hogy sikerult:-)

dadimami
dadimami Mon, 2013-11-18 00:41

Kedves Gabys! Nagyon gusztusos a sütid, nyilván finom is. Én is Karácsonyra szoktam hasonlót, - idén a te recepted szerint fogom - megsütni. Egy csipet sót én is teszek, még a piskótatésztába is. Egy javaslat: a linzerekhez a margarint a tésztakészítés előtt pár órára célszerű fagyasztóba tenni, majd káposztareszelőn a lisztbe reszelni és úgy elmorzsolni a liszttel. Ily módon a tészta gyúrás utáni hűtését is megspórolhatjuk. üdvözlettel: Margó

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-11-18 19:23

Kedves Margó!
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat és remélem sokan elolvassák a tanácsodat és hasznosítják is:) Valóban sokkal egyszerűbb a fagyos vajat/margarint lereszelni a tésztához. Hogy én mégis miért így csinálom? Anyától így tanultam kezdő háziasszonyként, így csináltuk együtt (miközben gyúrkásztam, csipegettem a tésztából, mert szerintem nyersen is finom) mára sajnos már csak emlék a közös munka. Ez így rögzült bennem, ezért szól így a recept:) A só....:) Ebben nem foglalok állást most sem, ez szerintem olyan dolog, ki hogy látta, tanulta, gondolja. Ha elkészíted a sütit és az ünnepek alatt lesz rá időd, örömmel veszem majd a véleményedet:) Szép estét: Gabi

blubell
blubell Sun, 2013-11-17 20:58

De jó, karácsonyra most már tudom hogy mit fogok csinálni. :-) Köszönöm

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-11-17 21:05

Nagyon szívesen:) Szép estét Neked és köszi hogy besegítettél a receptmentésbe:) Szép estét Neked! Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-11-17 20:53

Szió,
a kép alatt látható a "receptkönyvbe" arra kattintva tudod elmenteni a receptet. Így bekerül a receptkönyvedbe. Szép estét kívánok: Gabi

Manhattan
Manhattan Sun, 2013-11-17 19:43

Hiányolom a sót belőle. Az adja meg az alapízt. Finomabb minden tőle.

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-11-17 20:51

Kedves Manhattan,
én nem hiányolom a sót belőle. Ebben a sütiben nem releváns. Ettől persze Te még tehetsz bele izlésednek megfelelően, ha úgy gondolod. Láttam már húslevesbe is cukrot tenni, mert állítólag úgy finomabb.Üdv: Gabi

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-01-28 02:12

Nagyon latvanyos ez a sutis tal! Az en receptem is nagyon hasonlit ehhez, az enyemben nincses sutopor, de igy is meg fogom probalni. Udv. Veronika

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-01-28 13:10

Szió:)
szerintem a sütőpor kicsit könnyedebbé teszi, ez a tapasztalatom. De ahogy ismerem a receptjeidet, a te variációd is biztosan tökéletes:) Üdv, Gabi

524
finomliszt 50 dkg
sütőpor 0.5 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 25 dkg
margarin 25 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 2 db
sárgabaracklekvár 15 dkg