Nosalty Logó

Dödölle 5. - zalai módra pirított hagymával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Dödölle 5. - zalai módra pirított hagymával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 631 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1889 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 150 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    437.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    238 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 631 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.9 g

Zsír

  • Összesen
    39.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1311.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    204 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    714 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    338 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    633.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    115 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    190 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 1889 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    104.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 150 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, kockára vagy karikára vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Megsózzuk.
  2. A hagymát felaprítjuk, olajban vagy zsírban aranysárgára pirítjuk.
  3. Ha megfőtt a krumpli, vízzel együtt összetörjük, de nem vesszük le a tűzről. Kása állagúnak kell lennie.
  4. Még mindig a tűzön hagyva, beledolgozzuk a lisztet fakanállal, de lehet géppel is (dagasztókarral). Azért írtam, hogy kb. 30 dkg liszt, mert nagyban függ a krumpli fajtájától, hogy mennyi lisztet vesz fel. Egy jó sűrű, kemény masszát kell kapnunk. Most már levehetjük a tűzről.
  5. Egy serpenyőbe teszünk egy keveset a hagymás olajból, majd olajos kanállal fél tojásnyi galuskákat szaggatunk, megpirítjuk, megszórjuk hagymával, és tálalhatjuk is.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 259
  • 7 napos nézettség: 1562
  • Össznézettség: 543529
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 10.

Ajánló

Újkrumpli nem alkalmas dödölle készítéséhez, mert nagyon magas a víztartalma. Legjobbak a lisztes fajtájú burgonyák. Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel, de köretként is kiváló vadpörköltek mellé.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez egy igazi zalai (göcseji) étel. Talán a szegények eledele lehetett valaha, mert nagyon egyszerű alapanyagok kellenek hozzá. Manapság viszont fénykorát éli, újra divatba jött, mégpedig annyira, hogy  városunkban még 2-3 napos fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Ez nem vicc! :) Jönnek is a dödöllerajongók, nemcsak itthonról, de külföldről is szép számmal...

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Klivi! Békés megyei vagyok, errefelé nem igazán szoktak dödöllét készíteni... Régen egy nyaralás alkalmával ettem és pont ma jutott az eszembe, hogy ki kellene próbálni! Ahogy beléptem az oldalra egyb?l megakadt a szemem rajta, szóval nagyon örülök!!! A hétvégén meg fogom csinálni!

Törölt felhasználó

Kedves sedi! Sokan egyáltalán nem ismerik ezt az ételt, Te pedig már ettél is. Gyorsan elkészül, csak egy kissé megdolgoztatja a karizmokat. :)) Fogj hozzá bátran, biztosan sikerülni fog! Üdv. Livi

Törölt felhasználó

Minálunk is szoktak annyi plussz hogy ezek mellé apróra vágott szalonna kolbászt kisütve és annak a zsírjával egészítik ki az olajat amit?l még ízesebb lesz és tálaláskor mellé teszik a kisült szalonnát-kolbászt :)

Törölt felhasználó

Valóban lehet fokozni az ízeket. Ez egy alaprecept, amit fel lehet dobni bármivel, mindenkinek ízlése szerint. Örülök, hogy felétek is ismerik és készítik! Üdv. Livi

Audrey

Most bukkantam rá erre a recepre. Pont így készíti apukám is. :) Én még sosem mertem megpróbálkozni vele, de most kedved kaptam, ennék egy kis hazait. :) Köszi, hogy leírtad!

Törölt felhasználó

Kedves Aaaudrey! Nyugodtan fogj hozzá, egyszer? elkészíteni. Üdv. Livi

Törölt felhasználó

Szerencsére nekem nem kellett érte a Göcsejbe mennem gyerekkoromban, mert akkor nem lenne a kedvenc kajám, de Palócföldön is ?shonos étel, ganca néven. Bár itt, egy másik receptben ez tejföllel van, felénk csak a pirított hagymás és a túrós kivitel volt ismert. FYi: http://palocprovence.blogspot.com/2009/01/gyerekkori-zek-2-ganca.html Szabolcsban cinke néven ?shonos. Ott tejfölös és káposztás verzióban is.

Törölt felhasználó

Kedves Klivi! Köszönöm a receptet! :) Eddig mindenkit?l azt hallottam, hogy milyen nehéz eltalálni az arányokat, úgyhogy nem mertem megpróbálni, de olyan a recepted alapján olyan egyszer?nek t?nt, hogy mégis belevágtam, és nagyon jó lett :) jó ropogósra csináltam ?ket :) Kicsit bénáztam, hogy véletlenül a hagymával együtt kezdtem el sütni, és a hagyma jól megégett, hiába kapirgáltam ki ?ket, de a dödölle jó maradt :) a második serpeny?nél pedig már semmi gond nem volt. már alig van bel?le ;) köszi, üdv :)

Törölt felhasználó

Örülök, hogy tudtam segíteni! :)

Medsyst.e

A CSALÁDOM HETENTE KÖVETELI :) A jutalmam pedig 1-1 hólyag az ujjaimon...

Törölt felhasználó

:)

Audrey

Ma megcsináltam végre és nagyon finom lett! :) Én nem pirítottam végül meg hanem szaggatás után megszórtam a pirított hagymával és úgy ettünk. Párom tejföllel én anélkül. Eszembe jutott, hogy nagymamám sem szokta pirítani és lusta voltam no meg már nagyon éhes:) Nem bántam meg, nagyon fini volt így is. Nem is értem miért féltem t?le ennyire eddig.

Törölt felhasználó

Tényleg nem nagy dolog elkészíteni. Örülök,hogy ízlett. :)

Törölt felhasználó

Nagyon szeretem, de még én sem álltam neki soha.... a hétvégén szerintem ki fogom próbálni!!!

Törölt felhasználó

Édesapám is pont így csinálta!

csahebo

Kedves Klivi! Köszönöm a receptet! Isteni finomra sikerült. Nekem ízlik nagyon, a családon meg este tesztelem!

Törölt felhasználó

Remélem, ízlett a családnak is! :)

verne57

Én Békés megyei vagyok sokszor csináltam ezt a verziót és csak most tudtam meg hogy ez ,,dödöle,, érdekes én dédikémt?l tanultam??( nyugodjon békében ´´)nagyon szeretjük .

Törölt felhasználó

Kb. 1 hója csináltam el?ször, és ettem el?ször dödöllét. Én 1 tepsibe szaggattam, és rétegesen tettem le. Nagyon ízlett! Holnap készül a következ? adag :)

erzsebett

NAGYON SZERETI MINDENKI ! KOSSZONOM!!

Sunaj

"Éliás, Tóbiás egy tál dödölle, ettél bel?le..............." Szóval eddig csak ebb?l a dalocskából ismertem a dödöllét (Baranya megyei vagyok). Ma elkészítettem (Süd Tirolban) és nagyon nagy sikere volt. Valószín? hasonlít egy itteni ételhez így biztos többször fogom elkészíteni. Üdv. Olgi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.