Dödölle 5. - zalai módra pirított hagymával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
233g burgonya135 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
57g vöröshagyma21 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tejföl40 kcal
Összesen
631
Kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
700g burgonya404 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g tejföl119 kcal
Összesen
1889
Kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
55.8g burgonya32 kcal
-
23.9g finomliszt87 kcal
-
13.6g vöröshagyma5 kcal
-
1.9g napraforgó olaj17 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.8g tejföl9 kcal
Összesen
150
Kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 437.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 238 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 211.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
631
Kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.9 g
Zsír
-
Összesen 39.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1311.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 204 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 208 mg
-
Foszfor 714 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 338 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 633.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 115 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 190 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
1889
Kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 104.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
150
Kcal
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
7 közepes db burgonya
-
30 dkg finomliszt
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
3 ek tejföl
Elkészítés
- A krumplit meghámozzuk, kockára vagy karikára vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Megsózzuk.
- A hagymát felaprítjuk, olajban vagy zsírban aranysárgára pirítjuk.
- Ha megfőtt a krumpli, vízzel együtt összetörjük, de nem vesszük le a tűzről. Kása állagúnak kell lennie.
- Még mindig a tűzön hagyva, beledolgozzuk a lisztet fakanállal, de lehet géppel is (dagasztókarral). Azért írtam, hogy kb. 30 dkg liszt, mert nagyban függ a krumpli fajtájától, hogy mennyi lisztet vesz fel. Egy jó sűrű, kemény masszát kell kapnunk. Most már levehetjük a tűzről.
- Egy serpenyőbe teszünk egy keveset a hagymás olajból, majd olajos kanállal fél tojásnyi galuskákat szaggatunk, megpirítjuk, megszórjuk hagymával, és tálalhatjuk is.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 2229
- Tegnapi nézettség: 518
- 7 napos nézettség: 4774
- Össznézettség: 644552
- Feltöltés dátuma: 2011. február 10.
Ajánló
Újkrumpli nem alkalmas dödölle készítéséhez, mert nagyon magas a víztartalma. Legjobbak a lisztes fajtájú burgonyák. Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel, de köretként is kiváló vadpörköltek mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17524 recept
Ez egy igazi zalai (göcseji) étel. Talán a szegények eledele lehetett valaha, mert nagyon egyszerű alapanyagok kellenek hozzá. Manapság viszont fénykorát éli, újra divatba jött, mégpedig annyira, hogy városunkban még 2-3 napos fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Ez nem vicc! :) Jönnek is a dödöllerajongók, nemcsak itthonról, de külföldről is szép számmal...
Hozzászólások (26)
Kedves Klivi! Békés megyei vagyok, errefelé nem igazán szoktak dödöllét készíteni... Régen egy nyaralás alkalmával ettem és pont ma jutott az eszembe, hogy ki kellene próbálni! Ahogy beléptem az oldalra egyb?l megakadt a szemem rajta, szóval nagyon örülök!!! A hétvégén meg fogom csinálni!
Kedves sedi! Sokan egyáltalán nem ismerik ezt az ételt, Te pedig már ettél is. Gyorsan elkészül, csak egy kissé megdolgoztatja a karizmokat. :)) Fogj hozzá bátran, biztosan sikerülni fog! Üdv. Livi
Minálunk is szoktak annyi plussz hogy ezek mellé apróra vágott szalonna kolbászt kisütve és annak a zsírjával egészítik ki az olajat amit?l még ízesebb lesz és tálaláskor mellé teszik a kisült szalonnát-kolbászt :)
Valóban lehet fokozni az ízeket. Ez egy alaprecept, amit fel lehet dobni bármivel, mindenkinek ízlése szerint. Örülök, hogy felétek is ismerik és készítik! Üdv. Livi
Most bukkantam rá erre a recepre. Pont így készíti apukám is. :) Én még sosem mertem megpróbálkozni vele, de most kedved kaptam, ennék egy kis hazait. :) Köszi, hogy leírtad!
Kedves Aaaudrey! Nyugodtan fogj hozzá, egyszer? elkészíteni. Üdv. Livi
Szerencsére nekem nem kellett érte a Göcsejbe mennem gyerekkoromban, mert akkor nem lenne a kedvenc kajám, de Palócföldön is ?shonos étel, ganca néven. Bár itt, egy másik receptben ez tejföllel van, felénk csak a pirított hagymás és a túrós kivitel volt ismert. FYi: http://palocprovence.blogspot.com/2009/01/gyerekkori-zek-2-ganca.html Szabolcsban cinke néven ?shonos. Ott tejfölös és káposztás verzióban is.
Kedves Klivi! Köszönöm a receptet! :) Eddig mindenkit?l azt hallottam, hogy milyen nehéz eltalálni az arányokat, úgyhogy nem mertem megpróbálni, de olyan a recepted alapján olyan egyszer?nek t?nt, hogy mégis belevágtam, és nagyon jó lett :) jó ropogósra csináltam ?ket :) Kicsit bénáztam, hogy véletlenül a hagymával együtt kezdtem el sütni, és a hagyma jól megégett, hiába kapirgáltam ki ?ket, de a dödölle jó maradt :) a második serpeny?nél pedig már semmi gond nem volt. már alig van bel?le ;) köszi, üdv :)
Örülök, hogy tudtam segíteni! :)
A CSALÁDOM HETENTE KÖVETELI :) A jutalmam pedig 1-1 hólyag az ujjaimon...
:)
Ma megcsináltam végre és nagyon finom lett! :) Én nem pirítottam végül meg hanem szaggatás után megszórtam a pirított hagymával és úgy ettünk. Párom tejföllel én anélkül. Eszembe jutott, hogy nagymamám sem szokta pirítani és lusta voltam no meg már nagyon éhes:) Nem bántam meg, nagyon fini volt így is. Nem is értem miért féltem t?le ennyire eddig.
Tényleg nem nagy dolog elkészíteni. Örülök,hogy ízlett. :)
Nagyon szeretem, de még én sem álltam neki soha.... a hétvégén szerintem ki fogom próbálni!!!
Édesapám is pont így csinálta!
Kedves Klivi! Köszönöm a receptet! Isteni finomra sikerült. Nekem ízlik nagyon, a családon meg este tesztelem!
Remélem, ízlett a családnak is! :)
Én Békés megyei vagyok sokszor csináltam ezt a verziót és csak most tudtam meg hogy ez ,,dödöle,, érdekes én dédikémt?l tanultam??( nyugodjon békében ´´)nagyon szeretjük .
Kb. 1 hója csináltam el?ször, és ettem el?ször dödöllét. Én 1 tepsibe szaggattam, és rétegesen tettem le. Nagyon ízlett! Holnap készül a következ? adag :)
NAGYON SZERETI MINDENKI ! KOSSZONOM!!
"Éliás, Tóbiás egy tál dödölle, ettél bel?le..............." Szóval eddig csak ebb?l a dalocskából ismertem a dödöllét (Baranya megyei vagyok). Ma elkészítettem (Süd Tirolban) és nagyon nagy sikere volt. Valószín? hasonlít egy itteni ételhez így biztos többször fogom elkészíteni. Üdv. Olgi