Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós sakktorta

Diós sakktorta
Diós sakktorta
125 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromban az Édesanyám "specialitása" volt ez a torta, most pedig én készítettem el a Lányom születésnapjára.

hozzávalók / 10 adag

A sárga piskótához

A barna piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megsütjük a kétféle piskótát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés közben kanalanként a vizet is hozzáadjuk, majd szintén kanalanként a cukrot, végül egyesével a tojások sárgáját.
  2. Egy kis tálban egyneművé szitáljuk a lisztet a kakaót és a sütőport, majd ezt óvatosan beleforgatjuk a felvert habba.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsiben lassú tűzön megsütjük. A sárga piskóta ugyanígy készül, csak értelemszerűen a kakaó és a víz nem kerül bele. 
  4. A krém hozzávalóit gőz fölött felforraljuk.
  5. A piskóta lapokat hosszában olyan széles csíkokra vágjuk, amilyen magas a lap (kb. 2 cm).
  6. Egy 5 literes fazékban a sárga és a barna csíkokból váltakozva, koncentrikus körökben elhelyezem a piskótát. (Pl. barna -befelé haladva sárga -barna...).
  7. Ezt a réteget megkenjük a krémmel.
  8. A következő sorban sárgával kezdve ismét a barnával váltakozva befedjük a krémet. Erre újból krém kerül.
  9. Így folyatatjuk, amíg a piskóta el nem fogy. Arra kell figyelni, hogy egymás fölé más színű lapok kerüljenek.
  10. A tetejére teszünk egy akkora fa alátétet (vagy eggyel kisebb méretű edényt), amekkora a fazék, és egy éjszakára pl. 1-2 kg liszttel "leszorítjuk".
  11. Másnap óvatosan kiborítjuk a fazékból, az oldalát megkenjük a maradék krémmel, a tetejére csokimáz kerül.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x5 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 327
elküldve: 12
receptkönyvben: 138
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Sziporka

Mióta szakács: 2012.07.04.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

pepita torta, diókrémes torta, foltos torta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anduf
Anduf Thu, 2014-12-11 18:51

Nagyon szép ez a torta! Egyből kedvet kaptam rá, hogy megsüssem! Köszi a receptet!

P. Szilvia
Sziporka / P. Szilvia Fri, 2012-07-13 16:21

Sziasztok!
Ez valóban nemcsak szép, de nagyon finom torta is egyben. Remélem Ti is sok dicséretet zsebeltek be, ha elkészítitek.
Jó munkát kívánok hozzá! Szilvia

670
tojás 6 db
cukor 6 ek
rétesliszt 6 evőkanál
sütőpor 1 csomag
tojás 6 db
víz 5 ek
cukor 6 ek
rétesliszt 6 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
sütőpor 1 csomag
dió 35 dkg
porcukor 20 dkg
margarin 20 dkg
rum 0.5 dl
tej 1 dl