r
Nosalty Logó

Diós-lekváros kislinzer

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Diós-lekváros kislinzer
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 811 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 6483 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 419 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    45.4 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.1 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    289 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    284 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 811 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    86.6 g

Zsír

  • Összesen
    363 g
  • Telített zsírsav
    168 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    1197 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2775.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    443 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    362 mg
  • Foszfor
    1383 mg
  • Nátrium
    354 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    744.5 g
  • Cukor
    361 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    318.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2311 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    362 micro
  • Kolin:
    618 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2270 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    497 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    817 micro
Összesen 6483 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    23.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 419 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a tejföllel. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval, a szódabikarbónával majd a tojások sárgájával. A hideg vajat belereszeljük a lisztbe, és kézzel összedolgozzuk.
  2. Először úgy tűnik, ebből soha semmi se lesz, de ne veszítsük el a türelmünket! Ahogy a vaj kicsit megmelegszik a kezünktől, a tészta össze fog állni. Ne gyúrjuk tovább, csak addig, míg a tészta már nem ragad se a kezünkre, se a tálra. A tészta kissé kemény, tapintása olyan, mint a gyurmának, de szép sima és sárga. Ekkor már jó.
  3. A becsomagolt tésztagombócunkat legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Közben durvára vágjuk a diót, bemelegítjük a sütőt, és sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot (ha nincs sütőpapírunk, csak vékonyan zsírozzuk ki, ne lisztezzük.) Ez a tészta 4 sütőlapnyi mennyiség.
  4. A tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra (vagyis vékonyra). Közben bőven lisztezhetjük a deszkát és a sodrófát is, másképp a tészta leragad.
  5. 5 cm átmérőjű linzer-kiszúróval kiszúrjuk, a cakkos szélű mutatósabb. Csak arra ügyeljünk, hogy páros számú karikánk legyen. A leeső széleket újra átgyúrjuk, kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
  6. A karikák felét megkenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk a dióval, könnyedén bele is nyomhatjuk. A sütőlapokra sorakoztatjuk, kisujjnyi közöket hagyva közöttük, mert egy kicsit meg fog dagadni.
  7. A jó meleg sütőben addig sütjük, míg a korongok széle barnulni nem kezd. Az se baj, ha egy-egy darab sötétebbre sül.
  8. Teljesen kihűtjük, és egy-egy pötty (fél kávéskanál) lekvárral összeragasztjuk a feleket. Vigyázzunk, mert frissen könnyen törik. Ebből a mennyiségből 120 darab fél linzer lesz, azaz összeragasztva 60 darab. Fémdobozban másnapra csodásan megpuhul, és két hétig is eláll.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x32x2
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5885
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Diós-lekváros kislinzer
koszider 91 recept

A linzer-gyártás munkás feladat. Sokáig csináltam lyukas linzert, ami még rosszabb, mivel a lyukas rész eldeformálódik, a diót is nehezebb ráragasztani, beleragad a kiszúróba, stb. Közben szidtam, aki kitalálta. Egyszer a keresztlányom (nagy linzer-rajongó) megkérdezte: ugyan minek az a lyuk, hiszen lukat úgyse eszünk. Ekkor jött a megvilágosodás: kis ügyes linzereket kell készíteni, egyforma korongokból. A tetejét gyorsan meg lehet kenni, nem is szórom a diót, csak belenyomom a korongot a tányérra öntött dióba. Még így is sok vele a vacakolás, de az eredmény kárpótol! A sütési időnél 1 tepsi idejét adtam meg (kb. 20 perc), de összességében sokkal tovább tart, mert 4 tepsink van (két tepsit váltogatok).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?