r
Nosalty Logó

Diós fonott kalács vaníliaöntettel

NS
Diós fonott kalács vaníliaöntettel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A kalácshoz

A vaníliaöntethez

817
Kalória
20.1g
Fehérje
105.8g
Szénhidrát
34g
Zsír
21.2g
Víz
162.7g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
43.8g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A kalácshoz

A vaníliaöntethez

Összesen 817 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A kalácshoz

A vaníliaöntethez

Összesen 8189 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A kalácshoz

A vaníliaöntethez

Összesen 206 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.1 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    775.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    242 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    105.8 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 817 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    200.8 g

Zsír

  • Összesen
    340.2 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    157 g
  • Koleszterin
    1627 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7756.7 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    306 mg
  • Kálcium
    3107 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    638 mg
  • Foszfor
    2424 mg
  • Nátrium
    1218 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1058.1 g
  • Cukor
    438 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    212 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    879 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    305 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1049 micro
  • Kolin:
    1355 mg
  • Retinol - A vitamin:
    855 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    239 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1668 micro
Összesen 8189 kcal
  • 11% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    5.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 206 kcal

Elkészítés

A kalácshoz

  1. Az élesztőt a meglangyosított tejben az 5 dkg cukorral felfuttatjuk.
  2. A liszttel, a tojássárgákkal, a citrom reszelt héjával, afelfuttatott élesztős tejjel, az olajjal és a csipet sóval tésztát dagasztunk, majd meleg helyen letakarva 1 órát pihentetjük. A tésztát kenyérsütőgéppel is el lehet készíteni.
  3. Amíg a tészta pihen ledaráljuk adiót a cukorral.
  4. A megkelt tésztát kiborítjuk a gyúródeszkára és 3 felé osztjuk. Cipókat formálunk, kis átgyúrás utánletakarva 15-20 percig kelesztjük.
  5. A megkelt cipók egyikét amennyire csak tudjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra. A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd jó vastagon megszórjuk dióval. Az egyik hosszanti oldalán egészen a széléig, a másik hosszanti oldalán maradjon kb. 2-2,5 cm. A megszórt tésztát szorosan feltekerjük úgy, hogy közben a végeit folyamatosan behajtjuk, hogy ne potyogjon ki a dió. A végére maradjon az a rész ahol nincs dió, ezt a tésztarészt hozzádolgozzuk a tekercshez. Fontos, hogy sehol ne tudjon kijönni a dió.
  6. Mindezt megcsináljuk a másik két várakozó cipóval.
  7. A megtöltött rudakat összefonjuk, tekerjük, a végeket alátömködjük, és az egészet egy sütőpapíros tepsibe tesszük és megkenjük tojással.
  8. Előmelegített sütőben megsütjük. Semmiképpen ne melegebb sütőben, mert vastag a tészta, és lassan kell sülnie, hogy ne maradjon nyers.
  9. Közben a tejből, a 2 vanília pudingból, a 4 tojássárgából, 1 vaníliás cukorral és a 8-10 ek cukorral (ki mennyire szereti az öntetet édesen) elkészítjük az öntetet.
  10. A kisült kalácsot kis pihentetés után az öntettel és a meggybefőttel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Családom egyik kedvence, amit egy jó kis leves után fogyasztunk, majd szinte egész délután rájárunk, hogy véletlenül se maradjon másnapra. Pedig a jó letakart, betakart tészta nagyon hálás, mert másnapra talán még finomabb. Nagyobbik lányunk szerint "ipari mennyiséget" kellene sütni, hogy maradjon másnapra. 

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...