Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-vaníliás kuglóf étcsokoládé-darabokkal

Csokis-vaníliás kuglóf étcsokoládé-darabokkal
Csokis-vaníliás kuglóf étcsokoládé-darabokkal
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi típusú gáztűzhelyben készült, napok múlva is finom friss.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 0,5 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pihenni 5-10 percet, míg az élesztő felfut.
  2. Veszünk két nagyobb tálat. Az egyik lesz a csokis masszához, a másik a vaníliás masszához. A vaníliás tálba kimérünk 20 dkg lisztet. A csokis tálba pedig először beletesszük a kakaót, majd a kakaó tömegét pótoljuk fel liszttel, 20 dkg-ig! Erre azért van szükség, mert a kakaó sok folyadékot vesz fel magában is. Emiatt a megfelelő állaga elérése érdekében, valamint, hogy ne legyen több a csokis massza a vaníliásnál, így annyival kevesebb lisztet használunk a csokishoz, amennyi kakaót teszünk bele!
  3. Egy harmadik tálban felolvasztjuk a margarint, majd a kimért cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk ezután a sót, olajat, tojásokat, és összedolgozzuk. Majd ha az élesztőnk már kész, azt is hozzáadjuk.
  4. Magunkhoz vesszük a két lisztes tálat, és a kész masszát igyekszünk fele-fele arányban beleönteni. Tehát az egyik felét a masszának a kakaós lisztbe, a másik felét a masszának a sima lisztbe.
  5. Ezután megfogjuk a vaníliás ízűnek szánt tálat, beletesszük még a vaníliaaromát, 1,5 dl tejet és az előre össze darabolt csokoládé felét, és csomómentesre keverjük.
  6. Majd megfogjuk a csokis masszának szánt edényt, ebbe szintén öntünk először 1,5 dl tejet és a maradék csokidarabokat. Összedolgozzuk. Majd ha még igényli a másik massza állagához képest nézve, további 0,5 dl tejet tehetünk még hozzá. Ez a tejpótlás a kakaó nedvesség felvétele miatt előfordulhat.
  7. Kikenjük a sütőformát margarinnal, majd felváltva adagolva a két tésztát cirombásan beleöntjük. Leterítjük konyharuhával, és hagyjuk kelni 1 órát meleg helyen. (Ez történhet fűtőtest közelében, bemelegített, de már nem működő mikróban/sütőben.)
  8. 1 óra elteltével a forma tetejével nagyjából egy síkba fog kerülni a megkelt tésztánk. Ha ez megtörtént, előre melegített sütőben (én régi típusú gáztűzhelyben sütöttem) alacsony lángon 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütési idő lejártához közel érdemes tűpróbát végezni, mivel a régi sütők átka miatt, nem biztos, hogy minden esetben ugyanolyan hőfokra sikerül állítani. Így lehet pár perc eltérés a sütési időben.
  9. Ha kisült, hagyjuk pihenni pár percet a formában, majd míg meleg, kiborítjuk a formából.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: ~25*10 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 842
elküldve: 0
receptkönyvben: 82
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Niki13

Mióta szakács: 2020.03.26.
3 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós kuglóf

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

885
finomliszt 38 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 teáskanál
cukor 10 dkg
1 csipet
tej 3.5 dl
friss élesztő 25 g
tojás 3 db
margarin 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek
vaníliaaroma 10 ml
étcsokoládé 100 g