r
Nosalty Logó

Csirkemájas "bourekas"

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Csirkemájas "bourekas"
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 343 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1377 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 194 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    261 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    549.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    243 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2080 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    377 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2076 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    25 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 343 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65 g

Zsír

  • Összesen
    74.9 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    1043 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2196.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    970 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    328.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8318 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    42 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1510 micro
  • Kolin:
    638 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8302 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    151 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    100 micro
  • Lut-zea
    269 micro
Összesen 1377 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1170 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    212 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1168 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    14 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 194 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkemájat apró kockára vágjuk.
  2. A zsiradékon az apróra vágotthagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a konyakot és nagy lángon hagyjuk, hogy kiforrjon. A lángot kisebbre véve hozzáadjuk a májat, majd pár perc alatt (kb. 2 perc) átpirítjuk. Nem kell sokáig sütni, mert kiszárad (hiszen még a sütőben is sülni fog) és a máj úgy finom, ha szaftos.
  3. A tűzről levesszük, majd amikor kissé kihűlt, hozzáadjuk a mustárt is.
  4. A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vastagra kinyújtjuk és 8 darabba vágjuk.
  5. A tésztára ráhalmozzuk a májas tölteléket (hosszanti irányban) majd felhajtjuk a két oldalát és a végét. Célszerű felvert tojással összeragasztani az illesztéseket.
  6. Illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük felvert egész tojással, tetejét átlósanbevagdossukéselőmelegített sütőben készre sütjük.
  7. Tetejét megszórhatjuk szezámmaggal is. Kreatívak leveleket illetve egyéb mintázatokat is alkothatnak rá leveles tésztából.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 78
  • Össznézettség: 54054
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 29.

Ajánló

Tetszés szerint más - pl. gomba - töltelékkel is elkészíthető. Kitűnő gyerekeknek uzsonnára, vagy focimeccshez chips helyett.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Szándékosan írtam idézőjelben a bourekas elnevezést. Ez ugyanis nem az igazi, autentikus, a török konyhából eredő burek, vagy más nevén börek, hiszen leveles tésztával, nem pedig a tradícionális yufka tésztával készül, és szerintem a máj sem egy igazán "hagyományőrző" töltelék... Erről leginkább kedves Elif szakácsunk tudna bővebben mesélni, ezért meg is hagyom neki, nem szeretnék kontárkodni. Egyébként NAGYON remélem, hogy nem kapott  szívrohamot a recept láttán... :) Ez csak a benzinkutakon kapható borzalom péksütemény otthon elkészített, ízfokozóktól és egyéb remekbe szabott alapanyagoktól mentes változata, se több, se kevesebb. AzEszternek és Samy-nek köszönhetően 3 napja leveles tészta lázban égek, ez volt az egyik, amit elkészítettem.

Hozzászólások (5)

Törölt felhasználó

:D egye fene nem elemezlek ki ;) Pusszantalak a linkért külön meg egyébként is. :)

nevi

szeretném látni azt a 250g leveles tésztát, amit 80x100 cm-re kinyújtanak és 2mm vastag marad... itt valami el lett írva, azt hiszem...

Törölt felhasználó

nem tudom, mi okozta az elírást, nyilván nem akkora :), hanem kb. 40 cm. ki is töröltem. amúgy legjobb el?re kinyújtott leveles tésztával dolgozni és azt csak ki kell tekerni :)

BackerMan

Szia! Egész jó lett. Legközelebb rakok egy kis sót, borsot és valamennyi fokhagymát a májhoz.

esanyi71

ZSENIÁLIS!!!! Köszönöm, isteni volt!!

drkalman

Egyszer? rétestésztából is el lehet készíteni. Létezik burekhez való kissé vastagabb rétestészta is. Én Horvátországból szoktam kapni. Állítólag multiknál,már itthon is van. Tervbe vettem az utánanézést.

Törölt felhasználó

Ez engem is érdekelne, mert nagyon szeretem a burekot, de olyat sehol sem találok, amit a kulai piacon ettem jó 35 éve, így szeretném magam elkészíteni :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.