Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejes zsemle - Glaser konyhájából

Tejes zsemle - Glaser konyhájából
Tejes zsemle - Glaser konyhájából
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy finom zsemle a reggelihez, ebédhez vagy vacsorához. A tésztából süthetünk kenyeret vagy bagettet is.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba tesszük. A közepébe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a cukorral elkavart tejet és a vizet. Kevés liszttel elkavarjuk, lefedve 30 percig állni hagyjuk.
  2. A sót a lisztre szórjuk, és az egészet kb. 10 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  3. A tésztát átgyúrjuk, 12 részre osztjuk, amelyekből kis cipókat formázunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Nedves konyharuhával letakarjuk, kb. 45 percig kelesztjük.
  4. Késfokával a gömböket középen majdnem a tepsi aljáig benyomjuk.
  5. Előmelegített sütőben megsütjük, közben egyszer tejjel bekenjük.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 112
elküldve: 8
receptkönyvben: 290
elkészítve: 10/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1910 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: kifli, croissant, pita, burek, perec, bagel, buci, briós, hamburger-buci, édes leveles

egyéb elnevezések

zsemle, házi zsemle

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kmdebi
kmdebi Tue, 2012-11-20 00:14

Kedves Glaser!
Az lenne a kérdésem, hogy az első lépésnél mennyi liszthez adom hozzá az alapanyagokat? A második lépésnél mennyi liszthez adjuk hozzá a sót és azt utána, hogy keverjük össze az első lépéses keverékkel!
Köszönöm szépen!
Üdv: Debi

glaser
Glaser / glaser Fri, 2012-11-23 10:11

Kedves Debi. Az egesz liszt egy nagy talba van, közepebe egy melyedest formalsz, a melyedesbe morzsolod az elesztöt, majd raöntöd a cukorral elkavart tejet es vizet, ezt kb. 2-3 ek liszttel elkavarod. A sot a maradek lisztre szorjuk, ügyelve hogy ne az elötesztara kerüljön. Aztan pedig egyszerüen összekevered az elötesztat a liszttel. Üdv: Maria

Jumalej
Jumalej / Jumalej Fri, 2011-11-11 21:20

Kedves Glaser!
Koszonom a gyors hozzàszòlàsodat, s orommel jelentem, hogy finomak lettek a zsomlèk. Egykicsivel tobbet kellett volna sutnom, de tènyleg csak 1-2 perccel. Igy is nagyon finom ès puha lett! Koszonom!

Jumalej
Jumalej / Jumalej Fri, 2011-11-11 15:35

Glaser!
Lenne egy kèrdèsem: Odàig megvagyok,hogy mèlyedès a lisztbe ès bele a tej +viz,de az utàna kov. lèpèst nem èrtem. Ebbe a mèlyedèsbe beontott tejet kell osszekevernem egy kis liszttel???

Elnèzèst a buta kèrdèsèrt, de mèg sosem csinàltam zsemlèt!

Illetve a sòt a lisztre ràszorjuk? Arra a lisztre, amit 30 percen keresztul àllni hagytunk? A tejjel valo bekenès, a sutès elott vagy kozben, ha kozben akkor kb. mikor.

Mivel most kèszitem, s valoszinuleg nem vagy internet kozelben, igy megprobàlom a sajàt fejem utàn elkèsziteni, de ha nem jo az eredmèny, akkor majd ujra kèszitem a magyaràzataid segitsègèvel!

Szèp napot, koszi!
Jumalej

glaser
Glaser / glaser Fri, 2011-11-11 15:55

Kedves Jumalej!
A melyedesbe belemorzsolod az elesztöt, raöntöd a tejet es vizet, ezt elkavarod egy keves liszttel es hagyod pihenni.
A sot a megmaradt lisztre szorod, nem amit 30 percig allni hagytunk.
A tejjel valo bekenes sütes közben törtenik, kb. felidöben.
Tovabbi szep napot es remelm sikerülni fog a zsemle!
Üdv: Maria

glaser
Glaser / glaser Sat, 2011-11-05 23:03

Kedves Kati28! Ha este szeretned begyurni en ajanlanam, hogy hideg tejben oldjad fel az elesztöt (ne pihentesd). Az elesztöt a maradek hideg tejjel, es vizzel keverd a liszthez es gyurd sima tesztava. Majd be a hütöbe reggelig. De kiprobalhatod a következö receptet is: http://www.nosalty.hu/recept/vasarnap-reggeli-zsemle
Üdv: Maria

Kati28
Kati28 Sat, 2011-11-05 21:16

Szeretném megkérdezni, hogy ha előző este begyúrom a tésztát, és reggelig a hűtőben tárolom, úgyis elkészíthető?

461
finomliszt 700 g
élesztő 5 dkg
2 tk
cukor 2 teáskanál
tej 200 ml
víz 200 ml
tej 2 ek