Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Császármorzsa 4.

Császármorzsa 4.
Császármorzsa 4.
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egész család kedvence nálunk a "Smórni", ahogy itt a Rábaközben hívják.
Nagypapám, akinek a családja Bécsújhelyből került ide, mesélte mindig, hogy gyerekkorában  a kastélyból kiszűrődő illatból tudták, hogy "FerencJóska" aznap megint a kedvencét kérte ebédre. A "Kaisersmarnn" azonban nem csak a császár, de a mi családunk kedvence azóta is.

hozzávalók / 4 adag

A morzsához

A sütéshez

ajánlat

Könnyű nyári második fogás, ami nem terheli a gyomrot, és mindenki választhat, hogyan szeretné enni.
Gyümölcsdzsemmel, kompóttal, vagy porcukorral meghintve fogyasszuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat a cukorral, sóval, liszttel, és a tejjel jól elkeverjük .
  2. Sűrű palacsintatésztát készítünk.
  3. Az olajat felforrósítjuk és a masszát beletöltjük.
  4. Folyamatosn kevergetjük.
  5. A fakanállal addig törjük-forgatjuk, míg teljesen morzsaszerű nem lesz.
  6. Közben hagyjuk, hogy kicsit odakapjon, mert ha lepirul, csak még finomabb lesz.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 79 698
elküldve: 2
receptkönyvben: 524
elkészítve: 25/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

smarni, smórni, aranymorzsa, kaisershmarren

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Blaugrana
Blaugrana Sat, 2019-08-17 21:59

Sok sok utánaolvasás után ez volt az első császármorzsa recept, amit kipróbáltam (még kb. 3 éve először), és már elsőre is tökéletesen sikerült :) Azóta is rendszeresen elkészítem, mert nagyon gyors és egyszerű, mégis isteni a végeredmény, az egész családomban osztatlan sikert arattam vele, édesapám különösen örül neki, mert imádja a császármorzsát, és korábban csak az ő édesanyja tudott jót készíteni a családban, aki már egy pár éve sajnos nincs köztünk, így neki különösen nagy örömöt okozok ezzel a recepttel :) A sima cukor helyett ha van itthon, vaníliás cukorral csinálom (szerencsére a Penny Marketben lehet kapni negyed kilós kiszerelésben sokkal barátibb áron, mint a kis zacskós változatok), úgy egy kicsit még finomabb lesz! Ez a recept amellett, hogy nagyon praktikus, tényleg elronthatatlan is szerintem, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele :) Köszönöm szépen a receptet!

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2015-07-08 14:23

Szia Marika! Életemben harmadjára próbálkoztam császármorzsával, és most végre ez TÖKÉLETES lett! Az első egy klasszikus búzadarás volt, na az nagyon kevés lett és nagyon macerás volt, majd másodjára egy bajorral, ami szintén nagyon bonyolult volt.
Most valaki rámsózott két kiló réteslisztet, amit persze elfogadtam, de miután soha nem használom, fogalmam nem volt róla, mi légyen a sorsa. Aztán elkezdtem itt recepteket keresni, és miután a te receptjeid a tuti befutók, azokban még soha nem csalódtam, mindig mindegyik pont olyan lett mint a képen, és még nagyon finom is, ezért nem volt kérdés, hogy egyből emellett döntöttem. Na, nem is bántam meg. Annyitváltoztattam rajta, hogy a sárgáját kikevertem a cukorral és úgy tettem bele a lisztet és a tejet, majd a fehérjét felvertem habnak és akkor kevertem bele, mikor már állt fél órát, valamint tettem még bele mazsolát és citromhéjat is. Nagyon egyszerű volt és gyors, rengeteg lett, és nagyon finom, 5-en degeszre tömtük vele magunkat! Szóval, köszönöm meg van a császármorzsánk!
Puszi
Tímea

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2015-07-08 16:02

Szia Tímea! Örülök, hogy sikerült rálelned a receptre. nálunk nagy kedvenc , és szerintem pofon egyszerű.Nálunk a szegény változat a kedvenc, de lehet tuningolni. befőttel vagy házi szilvalekvárral a legfinomabb!Üdv Marika

Pankalány
Pankalány Sat, 2014-01-18 16:45

Szuper gyors recept, bár a sütése nekem annál bonyolultabb volt. Hozzá kell tenni, hogy diéta miatt félig durumlisztből csináltam, és eritrittel édesítettem. Utólag gyanítom kisebb lángon kellett volna, mert nekem annyira összeállt, hogy nekem inkább császár gombóc lett :D

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Tue, 2013-10-29 17:52

Sziasztok Lányok!
Régebben én némi búzadarát is tettem hozzá, attól igazán könnyen morzsolódik. Amikor a munkabeosztásom, nagyon szoros lett, kipróbáltam egy ajánlott receptet. Az azoknak jó, akik idő szűkében vannak. Liszt helyett búzadarával csináltam. 40. deka dara 5 tojás, mazsola vaníliás cukor 2 evőkanál kristálycukor. Leöntöttem egy tálba a darát a langyos tejjel, és hagytam legalább fél órát állni, addig csináltam mást. A dara megdagadt magába szívja a tejet és hozzákeverem a felvert tojásokat. Nem kell annyira kemény habosra verni. Egy nagyobb serpenyőbe készre sütöm.
Nagyon szép apróra morzsálódik és nem szárad ki annyira.
Nem baj ha 1 órát áll is, nem árt neki.Akkor csinálod amikor időd van rá.
Nálunk úgy megszerették a fiuk, azóta így csinálom.

zalan75
zalan75 Sun, 2013-02-10 15:03

köszönöm a receptet.most lett kész igazi apró morzsás, finom. én kevertem hozzá mazsolát is.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2011-08-09 20:32

Hát most megfogtál, mert én még sütőben soha nem készítettem.Hogy milyen lesz fogalmam sincs, de ha kipróbálod légyszi számolj be róla!

gng
gng Tue, 2011-08-09 10:02

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy serpenyőben való sütés helyett, lehet e tepsiben sütni és utána villával szaggatni?

melodyera
melodyera Sat, 2011-07-23 20:07

Milyen sokat számít a liszt fajtája... Én finom liszttel csináltam mindent a recept szerint, erre több mint 1 órán keresztül szaggattam, kevertem, kavartam, ki izzadtam magam, a kezem majd le szakadt, de nagyon finom lett, habár csak egy idő után tudtam fogni az evőeszközt hogy egyek belőle :-). Miért nem találnak fel csak egy fajta lisztet ami mindenhez, mindenre jó... De fincsi volt, nagyon szépen köszönöm a receptet!

kitketkott
kitketkott Tue, 2011-03-22 20:36

Én ma elkészítettem, rögtön dupla adaggal, a főzés rengeteg idő volt, de ahogy látom, elég szépen fogy, szóval megérte. Köszönöm a receptet. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-10-13 13:14

Kedves Mária!

Köszönöm, nagyon finom lett, picit lehet, hogy túlsütöttem, itt-ott ropogott, de nagyon finom lett. Viszont azt hiszem, hogy sok lett a tészta a serpenyőbe, nehezen tudtam szétkeverni, így legközelebb ketté veszem a tésztát, és kevesebbet teszek a serpenyőbe. Először megijedtem, mert elkezdett összeállni, leragadni, nagy nehezen tudtam szétkevergetni. Amilyen egyszerűen össze lehet hajigálni az alapanyagot, olyan nehéz a sütése, nekem valahogy egybeállt az egész. De a végén addig addig törtem, míg morzsálódott. Nem volt egyszerű, de finom lett. Üdv: Edina

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-11 11:28

Azt szeretném megkérdezni, hogy a rétes liszt helyett lehet-e rendes búzalisztet használni? Több császármorzsa receptet olvastam, de ezt szeretném kipróbálni, mivel ez a legegyszerűbb, ennél nem kell órákra pihentetni, nem kell külön a tojásfehérjét habbá verni, stb. Szóval teljesen egyszerű, tetszene :-)

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2010-10-11 17:13

Kedves Edina!
Lehet búzalisztet használni, én is azt használom.Császármorzsát mindíg búza réteslisztből készítek mert abból finomabb szemcsésebb és sokkal lazább lesz mint finomlisztből.
Ha finomlisztből készül sokkal tömöttebb lesz, és nem lesz igazi morzsás, hanem buckósabb.Hiába kevergeti az ember nem akar szétmorzsálódni, míg a réteslisztből ami ugyanúgy búzaliszt csak darásabbra van őrölve sokkal finomabb.
Valóban nem kell felverni a tojásfehérjét csak összekeverni és már lehet is önteni bele az olajba.
Nagyon rövid idő alatt kész és nagyon finom! Puszi Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-02-08 10:57

Szuper ez a recept,gyerekkoromban ettem a menzán ilyet,én még fel is turbóznám egy kis reszelt citromhéjjával na meg 2 zacsi vaníliáscukorral.Próbálja ki mindenki,nagyon gyorsan kész van,és nagyon finom!

801
tojás 4 db
tej 0.5 l
rétesliszt 50 dkg
cukor 2 ek
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 dl