Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromtorta Timiana konyhájából

Citromtorta Timiana konyhájából
Citromtorta Timiana konyhájából
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyermekem citromtortát rendelt a szülinapjára. Szkeptikus voltam, megcsináltam és nem győztük enni. Ez is egy jó kis nyári-torta, édes, fanyar, könnyű. A képen látszik, hogy ezt egy kisebb, 21 cm átmérőjű tortaformában készítettem és kb. 5-6 cm magas lett. Az a halvány barnás csík nem lekvár -bár az se rontaná el- hanem a kissé púpos felső lapot én töltéskor középső lapnak rakom, és legfelülre egy szép vízszintes lapot teszek.

 

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A krémhez

A bevonathoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az 5 tojásból piskótát sütünk tortakarikában.
  2. A 2,5 dl tejből és a lisztből besamelt főzünk, kihűtjük. Robotgéppel krémesre keverjük a vajjal és a cukorral, ízesítjük 1 citom levével és reszelt héjával.
  3. A piskótát 3 lapra vágjuk, megtöltjük a krémmel (tetejét és oldalát is), és hűtőbe tesszük (töltés közben locsolhatunk egy kis alkoholt, pl Triplisec-et a piskótára).
  4. A tojásfehérjéből, a porcukorból és a 2 kanál vízből mázat készítünk (Royal-icing), robotgéppel kb. 10 percnyi veréssel, legnagyobb fokozaton.
  5. Akkor jó a máz, ha alig, vagy egyáltalán nem folyik.
  6. Ha kész a máz, bevonjuk vele a sütit, a maradékból nyomózsák segítségével díszíthetjük.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 21 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 655
elküldve: 16
receptkönyvben: 151
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Timiana

Mióta szakács: 2011.04.22.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromkrémes torta, citromos torta, szülinapi citromtorta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nettunderke
nettunderke Tue, 2014-09-02 21:01

Nagyon tetszik a tortad,szeretnem elkesziteni dupla adaggal, csak arra lennek kivancsi hogyha elozo nap keszitem es masnap meg egy orat kocsikazok vele akkor is ilyen marad?

Timiana
Timiana / Timiana Thu, 2014-09-04 15:20

Kedves nettunderke!

Igen, ezt a tortát lehet szállítani, bírja a gyűrdést.
Mivel nem tejszín-alapú a krém nem kell folyamatosan hűteni és ha jó keményre
felverted a royal-icingot szépen megtartja a formáját.
Tedd azért egy stabil dobozba, ne rázkódjon sokat.
üdv.
Timiana

felkaiferencne
felkaiferencne Sun, 2013-04-28 15:21

kedves Timiana!
Ma megsütöttem. Hihetetlenül finom lett. Minden a recet szerint működött! A krém állaga ideális, a máz is szép lett ! 15 percig kevertem. Teljesen bevonta a tortát, selymes fény e lett, es még jól is szeletelhető.
iztos, hogy ezután gyakran fogom sütni, mert semmi extra nem kell hozzá, hamar megvan, szép és fö lséges !!
Kösz a receptet !!

Nyafi
Nyafi Sat, 2012-11-17 01:01

Apum szülinapjára megcsináltam a tortád.. valamiért katasztrófa lett.. a krém folyt, nem akarta felvenni a citromlevet, mikor a cukormázat rátettem... azt hagyjuk is...

Pontosítok, pár óra hűtés... és isteni finom íze volt... igaz, hogy nekem a máz szana- szét folyt, de ettől eltekintve... nagyon finom! :)))

Timiana
Timiana / Timiana Sun, 2012-11-18 18:32

Szia Nyafi!

Gondolkodtam, hogy hogyan folyhatott a krém hiszen minden alkotórésze "kemény".
A besamel kemény, a vaj kemény, a cukor kemény a citromlé pedig nem befolyásolja a 3
nagy alkotórész konzisztenciáját ilyen jelentősen.
Csak arra tudok gondolni, hogy nem hűtötted ki a besamelt és úgy keverted hozzá a
a vajat. Így hűtés után tényleg javulhatott a helyzet.
Ezt a módszert azért nem ajánlom, mert a megolvadt vajnak megváltozik az íze is és a szine is és egy teljesen más krém lesz a végeredmény.
A royal-icingről pedig csak annyit, hogy tényleg sokáig kell verni, amíg a kívánt állapot beáll.
Viszont a végeredmény kárpótol minket. Nagyon szép, fényes, kellemesen vágható
kimondottan "elit" dekorálóanyagot kapunk ami a legexkluzívabb esküvői-tortán is megállja a helyét.
üdvözlettel
Timiana

925
tojás 5 db
cukor 5 ek
finomliszt 5 evőkanál
tej 2.5 dl
finomliszt 1 evőkanál
vaj 20 dkg
cukor 5 ek
citrom 1 db
tojás 1 db
víz 2 ek
porcukor 25 dkg