r
Nosalty Logó

Citromos vajas keksz kevés mosogatnivalóval

NS
Citromos vajas keksz kevés mosogatnivalóval
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

307
Kalória
3.5g
Fehérje
38.7g
Szénhidrát
15.5g
Zsír
13.4g
Víz
51.2g
Koleszterin
1.1g
Élelmi rost
17g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 307 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 3681 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 416 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 307 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    42.3 g

Zsír

  • Összesen
    185.9 g
  • Telített zsírsav
    112 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1775.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    123 mg
  • Kálcium
    361 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    794 mg
  • Nátrium
    322 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    464.9 g
  • Cukor
    204 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    160.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1446 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    225 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1419 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    329 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    316 micro
Összesen 3681 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    18.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    163 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    160 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 416 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót és a tojást.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, amire ráöntjük a citromlevet és az egészet összekeverjük a vajas masszával.
  3. A tejet kanalanként adagoljuk hozzá,elképzelhető, hogy kicsit kevesebb is elég, vagy több kell a tejből. Puha, de rugalmas tésztát kell kapnunk, amit tudunk formázni.
  4. Folpack fóliába csomagoljuk be és tegyük pihenni a hűtőbe, legalább egy órára.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a tepsibe tegyünk sütőpapírt.
  6. A tésztát formázzuk kb. 3 ujjnyi átmérőjű hengerré és papírvékony szeleteket vágjunk belőle.
  7. Ízlés szerint forgassuk nádcukorba, majd tegyük be sülni. Pillanatok alatt elkészül, még forrón húzzuk le a sütőpapírt róla.
  8. Ha csokimázasat szeretnénk, akkor a csokimázba még forrón mártsuk a kekszet, majd hagyjuk hűlni, hogy megszilárduljon rajta a csokoládé. Készíthetünk linzerhez hasonló formát is, ekkor szúrjunk ki egy lyukas és egy teli formát, majd sütés után lekvárral ragasszuk össze őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én utálok mosogatni. Sokszor a „mit süssek-főzzek ma?” megválaszolásában döntő szempont a hátramaradó szennyes edény mennyisége. Ez egy olyan recept, ami rendkívül szennyes edény-barát, ezáltal háziasszony-barát és nem utolsósorban nagyon-nagyon finom. Ha nincs itthon kézműves vajas kekszünk, akkor legyártok egy adagot és nyugodt szívvel csomagolom gyermekem uzsonnás pakkjába, illetve előszeretettel fogyasztjuk kávéhoz, cappucino-hoz, vagy forró csoki mellé. És a lényeg most jön: nem kell formázgatni (megspórolok ezzel egy nyújtót, egy gyúródeszkát és megannyi kiszúró-formát), csak egy nagy hengerré göngyölni és „szeleteket” vágni belőle, majd azokat kisütni. Ráadásul gyorsan el is készül, csak a tészta előhűtésére érdemes szánni legalább egy órát. A citrom íze egyébként nem érződik, csak megbolondítja az összhatást...

További receptek

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Lakos Benedek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek