r
Nosalty Logó

Citromos szörbet

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
ze(n)derta
Citromos szörbet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 316 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1266 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 85 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    59.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.4 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 316 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    333.5 g
  • Cukor
    308 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    820.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    191 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 1266 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    4 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 85 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kristálycukrot egy zománcozott fazékban főni tesszük a vízzel.
  2. A citromfűről 8-10 dbszép levelet félretesszük, a többit kicsit kézzel megtörve a fővő sziruphoz adjuk.
  3. Kb. 10 percig forraljuk, majd a tűzről levéve szobahőmérsékletűre hűtjük.
  4. A citromfű leveleket szépen egymásra tesszük és szorosan felcsavarjuk, mint a szivart és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
  5. Lereszeljük egy citrom héját és kifacsarjuk a citromok levét.
  6. A kihűlt cukorszirupot egy kb. 2 l-esfedeles műanyagdobozba szűrjük, és belekeverjük a citromok levét, a reszelt citromhéjat és a citromfű csíkokra vágottlevelét.
  7. Egy éjszakára a fagyasztóba tesszük, másnap reggel a félig fagyott jégkását egy villa segítségével fehéredésig keverjük.
  8. Tálalásig ezt a műveletet még párszor megismételjük. Igyekezzünk minél több levegőt a szörbetbe keverni, mert ezáltal finom könnyű lesz.
  • Receptkönyvben: 157
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 47900
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 13.

Ajánló

Ezt a desszertet természetesen készíthetjük fagylaltgéppel is. Közeledik az eper-, málna- és különböző bogyós gyümölcsök szezonja. Mindegyik egy-egy újabb íz a szörbet-palettán.

Receptkategóriák

Citromos szörbet
ze(n)derta 188 recept

A szörbet (soerbet, serbet) elnevezés sokkal "hangzatosabb", kifinomult édességet ígér, mint amennyire egyszerű az elkészítése. Gyakorlatilag egy villa és némi odafigyelés segítségével tudunk készíteni fagyit házilag. Eredetét tekintve megoszlanak a vélemények: van aki Kínából, mások Törökországból származtatják, de abban mindenki egyetért, hogy a középkorban először olasz cukrászok készítették, majd francia szakácsok vitték tökélyre. A megfelelő cukortartalom, illetve hozzáadott alkohol segítségével lehet szabályozni a szörbet fagyáspontját. Ügyeljünk a megfelelő arányokra, mert ha túl "hígra" sikerül a cukorszirup, akkor hirtelen keményre fagy; míg a túl sok cukor egyáltalán nem engedi megfagyni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek