Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos pite

Citromos pite
Citromos pite
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt meghívást kaptunk az Amerikai Kereskedelmi Kamara függetlenség napi vacsorájára, melyen az egyik desszert az elmaradhatatlan citrom pite (lemon pie) volt. Nagyon megkedveltem ezt az édességet, melyben kiválóan egyesül az édes pitetészta és a mennyeien citrusos, lágy krém, melyből hasonló ízűt még azóta sem sikerült találnom.
Sokáig keresgettem a receptek között és meg kellett állapítanom, hogy választanom kell. Vagy feladom az elvemet és megeszem az eredeti verzió szerinti, nyers tojással (esetleg vízgőz fölött) készült krémeset, vagy feláldozom az egyező ízt és keresek egy sült verziót.
Utóbbi mellett döntöttem, így született az alábbi sült citromkrémes pite.
Így is nagyon finom, azonban még kísérletezni fogok, hogyan készítsem tojás nélkül, az eredetire jobban hasonlító verziót. Addig is lenti recepttel vigasztalom magam. :-)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Tálaláskor csavarható még a süteményre friss citrom leve, az intenzívebb citrom íz kedvelőinek.
Ha nem tettünk a sütés előtt nehezéket a tésztára és magas lett, óvatosan kanalazzunk ki egy réteget a krém ráhelyezése előtt.
A képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült, 24 cm átmérőjű pitesütő tálban.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és készítsünk elő egy pitesütő hőálló tálat (nem kell kivajazni, elég vajas a tészta).
  2. Keverjük össze a 20 dkg lisztet a szódabikarbónával és 1 citrom reszelt héjával.
  3. Az olvadt vajat keverjük habosra 5 dkg cukorral, csipet sóval és 1 tojással.
  4. A tojásos keveréket adjuk a liszthez és alaposan gyúrjuk össze.
  5. A lágy tésztával béleljük ki a pitesütőt (nyomkodjuk egyenletesen az aljába és a peremére).
  6. Az 1. pontban írt hőfokon 15 percig süssük a tésztát, ezalatt összekeverjük a krémet 7. a maradék 2 tojást 15 dkg cukorral habosra keverjük, belereszelünk 1 citrom héját és belefacsarunk 2 citrom levét, majd alaposan összekeverjük.
  7. Vegyük ki a tésztát a sütőből (ha letelt a 15 perc) és öntsük rá a krémet.
  8. Tegyük vissza a süteményt a sütőbe és süssük további 15-20 percig az 1. pontban írt hőfokon, amíg a krém aranybarnára sül

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 180
elküldve: 8
receptkönyvben: 247
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromkrémes pite, lemon pie

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

manyecskaa
manyecskaa Sun, 2015-11-29 18:28

Nagyon finom süti, ízlett Mindenkinek, aki evett belőle, gyakran fogom sütni!

658
tojás 1 db
cukor 5 dkg
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
szódabikarbóna 1 kk
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 2 db
cukor 15 dkg
finomliszt 5 dkg
citromlé 2 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert