Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromhabos lepény

Citromhabos lepény
Citromhabos lepény
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám jött látogatóba hozzánk, ebből az alkalomból esett a választás erre a citromos meglepetésre :-) A siker nem maradt el...
A történethez hozzátartozik, hogy a szakácskönyv, melyből a receptet "csentem" Édesanyámtól származik. Forrás: Pelle Józsefné: Csemegék könyve.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a citromos finomságokat :-)
Én egy picit tovább sütöttem, ezért lett a teteje kicsit "pirultabb", hűtőbe téve másnap isteni finoman kijön a citrom aromája.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a tésztát: 30 dkg lisztet elmorzsolunk 15 dkg vajjal vagy margarinnal és 4-5 evőkanál hideg vízzel összegyúrjuk, simára kidolgozzuk. Egy-két óráig hideg helyen pihentetjük, majd a tésztával kb. 1/2 cm vastagságban kibélelünk egy lapos tűzálló tálat és előmelegített sütőben (180 fok) kb. 15-20 percig sütjük.
  2. A töltelékhez 4 tojás sárgáját addig keverjük 20 dkg porcukorral, diónyi vajjal, 2-3 evőkanál citromlével, 2 citrom reszelt héjával, 15 dkg kukoricaliszttel és 1-1,5 dl vízzel, míg krémszerű nem lesz.
  3. Ezt a krémet, ha langyosra hűlt a tészta, rákenjük.
  4. A tetejére 4 tojás fehérjéből 10 dkg porcukorral és 1 evőkanál citromlével kemény habot verünk, ezt a süteményre borítjuk.
  5. Közepesen meleg sütőben (180 fok), 15-20 percig sütjük (amíg a hab színesedni kezd), majd hidegen tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 579
elküldve: 0
receptkönyvben: 108
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Pinkmage

Mióta szakács: 2010.08.07.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromhabos-citromos szelet, duplán citromos szelet

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2010-11-25 19:04

Szia Pinkmage!
Megsütöttem ezt az édi sütit, az illata és az "izéje" is csodás. Sajnos nem volt itthon kukoricalisztem, de legközelebb majd azt is pótolom. Szerintem így is nagyon finom. Még egyszer köszönöm. Edit.

722
finomliszt 30 dkg
vaj 15 dkg
víz 5 ek
tojássárgája 4 db
porcukor 20 dkg
vaj 1 ek
citromlé 3 ek
citromhéj 2 citromból nyert
kukoricaliszt 15 dkg
víz 1.5 dl
tojásfehérje 4 db
porcukor 10 dkg
citromlé 1 ek