r
Nosalty Logó

Citrom és narancs íz almából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Tmea
Citrom és narancs íz almából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 457 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1825 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 58 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.8 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    571.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    109 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 457 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    634.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    479.2 g
  • Cukor
    407 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    2284.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    232 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    623 micro
  • β-crypt
    436 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    777 micro
Összesen 1825 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 58 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és ráöntünk - a citromos és a marcipános esetében - 0,5 l, a narancsos esetében 0,2 l vizet.
  2. A befőttes üvegeket forró mosószeres vízzel átmossuk, majd tiszta, száraz konyharuhára téve lecsepegtetjük őket.
  3. Ha citromból készítjük az ízünket, akkor a citromot 6 részre vágjuk, a héjával együtt leheletvékonyan felszeleteljük, majd a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
  4. A narancs esetében a narancsot vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részét nem vágjuk le róla, viszont hámozás után lehúzzuk azt és kidobjuk. A narancssárga színű héját kis kockákra vágjuk, 3 dl vízben, forrás után kis lángra véve, 10-15 percig főzzük, majd a főzőlével együtt az almához adjuk.
  5. Odatesszük főni a gyümölcsöket és addig főzzük, míg az almadarabok elkezdenek szétfőni (almája válogatja, én Golden-ből készítettem, ő kb 30-40 perc után kezdte ezt a mutatványt.) Jól megkevergetjük, megkóstoljuk, és ha ízlésünk úgy diktálja teszünk még bele cukrot. (Az én almám elég édes volt, nekem elég volt a 20 dkg cukor.) Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor előkapjuk a botmixert és kissé megpürésítjük véle. (Én enyhén darabosra hagytam, de ki ahogy szeretné.)
  6. A marcipános esetében az aromát és a cukrot (0,5-1 kg) rögtön az almához adjuk, ezt jó teljesen krémesre mixelni.
  7. Ha ezzel készen vagyunk, még forrón üvegekbe tesszük, és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor az üvegre tegyen celofánt, erre egy kis szalicilt, majd úgy rá az üveg tetejét.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 7010
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 06.

Ajánló

Azért íz, nem lekvár és nem dzsem, mert almából készül. A citromból valamint a narancsból, - az aromáról nem is beszélve - tényleg csak annyi van benne, hogy olyan íze legyen... És elnézést... a marcipános nincs lefényképezve...

Receptkategóriák

Zebegényben él egy idős tanárnéni, aki a barátnőm jóbarátja. Mentünk hozzá látogatni, és ő kínált meg ezzel a "citromdzsemmel", csak ő körtéből készítette. Nekünk viszont van két almafánk. Aztán eszembe jutott, hogy mikor egy palacsintázóban dolgoztam a tizenhúsz féle lekvár közül a narancslekvár volt a kedvencem. Valamint eszembe jutott még az is, hogy a legtöbb rostos üdítőt almából és répából készítik, mindenféle aroma meg ízfokozó hozzáadásával... fúúúújjj... így, gondoltam, megpróbálom almából Edit néni "citromdzsemjét"... fergetegesen finom lett! Majd következett a narancs... hmm.... így is zseniális! Következő dolog ami eszembe jutott, az a Nagybörzsönyi lekvárház volt, aholis végigkóstoltunk nemrégiben vagy 40 féle lekvárt. Na ott aztán voltak kacifántos dolgok! Találtam egy fél üveg mandulaaromát a hűtőben és beugrott, hogy többek közt volt ott valami marcipános körtelekvár féleség. Na neki estem ennek is. Ehhez azonban csak és kizárólag a Golden almát javaslom, esetleg a Starkingot, de semmiképpen ne legyen savanykás. Marcipán "lekvár"... nagyon komoly találmány! :-))

Hozzászólások

Blazsanna

Nagyon jó ötletek! Köszi a receptet.

Tmea

Igazán nincs mit. :-)

Törölt felhasználó

Szuper recept, megcsináltam a narancsos verziót, és valami isteni! Köszönet érte! :)

Tmea

Örülök, hogy neked is örömet okozott! Szerintem is fenomális, mikor az els? adagot megkóstoltam, nem tudtam abbahagyni, és megkóstoltam egy egész üvegnyit! :-))) Minden jót és sok finomságot! :-) Tímea

Vérmedve

A megadott mennyiségb?l 1-1 üveg lesz?:)

Tmea

Dehogyis! 4-5 üveggel jön ki bel?le.

Vérmedve

Szuper.:) Köszönöm.

Törölt felhasználó

Szia Tmea!Miel?tt nekiállok szeretném megkérdezni, hogy a narancsos változatnál csak a héjat rakod bele,a húsát nem?És ha igen, a narancs hártyás részét nem kell lehúzni,nem lesz keser? t?le?Válaszodat el?re is köszönöm! T :)

Tmea

Kedves Tiger! Valóban kimaradt, hogy a gyümölcs húsát az almához tesszük. Viszont nem kell lehúzni a hártyás részét. Minden jót! Tímea

Törölt felhasználó

Köszönöm a gyors válaszod!Kipróbálom a receptedet!Minden jót! :) T

Törölt felhasználó

Nagyon-nagyon finom!!!! A narancsost készítettem el. Nehéz abbahagyni a kóstolást :)

Tmea

Örülök, hogy neked is ízlik! :-)

Karulino

mandulaaromából gondolom illik nem a zöldet vennI, ugye? Próbáltad már más aromával is? És a mandulásnak olyan íze is van, mintha mandulalekvárt kóstolnánk? Vagy érz?dik az alma aromája is?

Tmea

Hááát...ha híve vagy a Helloween-nek akkor készítheted zölddel is...:-)) Nem próbáltam még más aromával, de lehet hogy meg fogom próbálni, most van itthon ananászos...Lehet érezni az almát, nem teljesen mandula íze van. A legjobb a Golden alma erre a célra, az viszonylag édes és semleges az íze. Ha menet közben kóstolgatod, akkor be tudod állítani az arányt, hogy mennyire legyen édes és mennyire legyen csak mandula íze. Lehet hogy a teljes mandula íz eléréséhez dupla adag aroma kell.

Karulino

Még egy kérdés. Én szeretem, ha van tartósító, nem bízom magamban. Szalicilt mostanság nem lehet kapni. Mást tudnál ajánlani?

Tmea

Gyógyszertárban lehet kapni szalicilt. Mást sajnos nem tudok ajánlani, mert nem próbáltam még semmi mást.

Karulino

Köszönöm. És az alma héjastól két kiló legyen?

Tmea

Pucolva, magozva legyen annyi. :-)

Karulino

Szia! Nagyon kéne a válaszod, mert szeretném karácsonyig megcsinálni. Szóval megtisztítva legyen két kiló az alma? A marcipánosnál jól értem, hogy az almát a cukorral és az aromával együtt tegyük oda f?ni? Köszi

Tmea

Már lentebb válaszoltam. Igen jól érted.

Karulino

A marcipánosnál jól értem, hogy az almát a cukorral és az aromával együtt tegyük oda f?ni?

Karulino

A citromos elkészült és nagyon finom. A mandulásra még várom a válaszodat.

Tmea

Örülök, hogy sikerült. :-)

Törölt felhasználó

Most csináltam meg a citromos verziót idared almából (ehhez nekem 30 dkg cukor passzolt) és valami mennyei! :D Köszönet érte! A napokban nekivágok a narancsosnak is! Azt szeretném kérdezni, hogy dzsemfix-szel kipróbálta már valaki? Szívesen csinálnék sütibe süthet?t is.

Tmea

Örülök, hogy neked is ízlik! Én még nem próbáltam dzsemfixszel, mert az alma annyira pektines, hogy nem kellett s?ríteni semmivel. Hogy aztán sütés közben mit csinál...próba, szerencse...:-)

Törölt felhasználó

Szuper, megcsináltam a citromost és narancsost is isteni finom mindkett?!:) Köszönöm a család nevében is!!!!:)

Tmea

Örülök, hogy ízlett! :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek