r
Nosalty Logó

Citrom és narancs íz almából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Tmea
Citrom és narancs íz almából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 457 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1825 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 58 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.8 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    571.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    109 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 457 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    634.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    479.2 g
  • Cukor
    407 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    2284.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    232 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    623 micro
  • β-crypt
    436 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    777 micro
Összesen 1825 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 58 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és ráöntünk - a citromos és a marcipános esetében - 0,5 l, a narancsos esetében 0,2 l vizet.
  2. A befőttes üvegeket forró mosószeres vízzel átmossuk, majd tiszta, száraz konyharuhára téve lecsepegtetjük őket.
  3. Ha citromból készítjük az ízünket, akkor a citromot 6 részre vágjuk, a héjával együtt leheletvékonyan felszeleteljük, majd a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
  4. A narancs esetében a narancsot vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részét nem vágjuk le róla, viszont hámozás után lehúzzuk azt és kidobjuk. A narancssárga színű héját kis kockákra vágjuk, 3 dl vízben, forrás után kis lángra véve, 10-15 percig főzzük, majd a főzőlével együtt az almához adjuk.
  5. Odatesszük főni a gyümölcsöket és addig főzzük, míg az almadarabok elkezdenek szétfőni (almája válogatja, én Golden-ből készítettem, ő kb 30-40 perc után kezdte ezt a mutatványt.) Jól megkevergetjük, megkóstoljuk, és ha ízlésünk úgy diktálja teszünk még bele cukrot. (Az én almám elég édes volt, nekem elég volt a 20 dkg cukor.) Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor előkapjuk a botmixert és kissé megpürésítjük véle. (Én enyhén darabosra hagytam, de ki ahogy szeretné.)
  6. A marcipános esetében az aromát és a cukrot (0,5-1 kg) rögtön az almához adjuk, ezt jó teljesen krémesre mixelni.
  7. Ha ezzel készen vagyunk, még forrón üvegekbe tesszük, és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor az üvegre tegyen celofánt, erre egy kis szalicilt, majd úgy rá az üveg tetejét.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 144
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7293
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 06.

Ajánló

Azért íz, nem lekvár és nem dzsem, mert almából készül. A citromból valamint a narancsból, - az aromáról nem is beszélve - tényleg csak annyi van benne, hogy olyan íze legyen... És elnézést... a marcipános nincs lefényképezve...

Receptkategóriák

Zebegényben él egy idős tanárnéni, aki a barátnőm jóbarátja. Mentünk hozzá látogatni, és ő kínált meg ezzel a "citromdzsemmel", csak ő körtéből készítette. Nekünk viszont van két almafánk. Aztán eszembe jutott, hogy mikor egy palacsintázóban dolgoztam a tizenhúsz féle lekvár közül a narancslekvár volt a kedvencem. Valamint eszembe jutott még az is, hogy a legtöbb rostos üdítőt almából és répából készítik, mindenféle aroma meg ízfokozó hozzáadásával... fúúúújjj... így, gondoltam, megpróbálom almából Edit néni "citromdzsemjét"... fergetegesen finom lett! Majd következett a narancs... hmm.... így is zseniális! Következő dolog ami eszembe jutott, az a Nagybörzsönyi lekvárház volt, aholis végigkóstoltunk nemrégiben vagy 40 féle lekvárt. Na ott aztán voltak kacifántos dolgok! Találtam egy fél üveg mandulaaromát a hűtőben és beugrott, hogy többek közt volt ott valami marcipános körtelekvár féleség. Na neki estem ennek is. Ehhez azonban csak és kizárólag a Golden almát javaslom, esetleg a Starkingot, de semmiképpen ne legyen savanykás. Marcipán "lekvár"... nagyon komoly találmány! :-))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek