Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citrom és narancs íz almából

Citrom és narancs íz almából
Citrom és narancs íz almából
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Zebegényben él egy idős tanárnéni, aki a barátnőm jóbarátja. Mentünk hozzá látogatni, és ő kínált meg ezzel a "citromdzsemmel", csak ő körtéből készítette. Nekünk viszont van két almafánk. Aztán eszembe jutott, hogy mikor egy palacsintázóban dolgoztam a tizenhúsz féle lekvár közül a narancslekvár volt a kedvencem. Valamint eszembe jutott még az is, hogy a legtöbb rostos üdítőt almából és répából készítik, mindenféle aroma meg ízfokozó hozzáadásával... fúúúújjj... így, gondoltam, megpróbálom almából Edit néni "citromdzsemjét"... fergetegesen finom lett! Majd következett a narancs... hmm.... így is zseniális! Következő dolog ami eszembe jutott, az a Nagybörzsönyi lekvárház volt, aholis végigkóstoltunk nemrégiben vagy 40 féle lekvárt. Na ott aztán voltak kacifántos dolgok! Találtam egy fél üveg mandulaaromát a hűtőben és beugrott, hogy többek közt volt ott valami marcipános körtelekvár féleség. Na neki estem ennek is. Ehhez azonban csak és kizárólag a Golden almát javaslom, esetleg a Starkingot, de semmiképpen ne legyen savanykás. Marcipán "lekvár"... nagyon komoly találmány! :-))

hozzávalók / 4 adag

  • 2 kg alma (fajtánként)
  • 1 db citrom (minden 2 kg almához)
  • 1 közepes db narancs (minden 2 kg almához)
  • 20 dkg cukor (fajtánként)
  • 38 ml mandulaaroma ( a marcipánoshoz)
  • 0.5 l víz (ha nagyon leveses az alma, akkor nem kell)

ajánlat

Azért íz, nem lekvár és nem dzsem, mert almából készül. A citromból valamint a narancsból, - az aromáról nem is beszélve - tényleg csak annyi van benne, hogy olyan íze legyen...

És elnézést... a marcipános nincs lefényképezve...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és ráöntünk - a citromos és a marcipános esetében - 0,5 l, a narancsos esetében 0,2 l vizet.
  2. A befőttes üvegeket forró mosószeres vízzel átmossuk, majd tiszta, száraz konyharuhára téve lecsepegtetjük őket.
  3. Ha citromból készítjük az ízünket, akkor a citromot 6 részre vágjuk, a héjával együtt leheletvékonyan felszeleteljük, majd a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
  4. A narancs esetében a narancsot vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részét nem vágjuk le róla, viszont hámozás után lehúzzuk azt és kidobjuk. A narancssárga színű héját kis kockákra vágjuk, 3 dl vízben, forrás után kis lángra véve, 10-15 percig főzzük, majd a főzőlével együtt az almához adjuk.
  5. Odatesszük főni a gyümölcsöket és addig főzzük, míg az almadarabok elkezdenek szétfőni (almája válogatja, én Golden-ből készítettem, ő kb 30-40 perc után kezdte ezt a mutatványt.) Jól megkevergetjük, megkóstoljuk, és ha ízlésünk úgy diktálja teszünk még bele cukrot. (Az én almám elég édes volt, nekem elég volt a 20 dkg cukor.) Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor előkapjuk a botmixert és kissé megpürésítjük véle. (Én enyhén darabosra hagytam, de ki ahogy szeretné.)
  6. A marcipános esetében az aromát és a cukrot (0,5-1 kg) rögtön az almához adjuk, ezt jó teljesen krémesre mixelni.
  7. Ha ezzel készen vagyunk, még forrón üvegekbe tesszük, és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor az üvegre tegyen celofánt, erre egy kis szalicilt, majd úgy rá az üveg tetejét.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 436
elküldve: 6
receptkönyvben: 206
elkészítve: 12/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Tmea

Mióta szakács: 2010.11.23.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

citromos ízű almalekvár, marcipános almalekvár, narancsos almaíz

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyuszifej
nyuszifej Sun, 2014-12-07 13:50

Szuper, megcsináltam a citromost és narancsost is isteni finom mindkettő!:) Köszönöm a család nevében is!!!!:)

csutakka
csutakka Thu, 2014-04-03 14:29

Most csináltam meg a citromos verziót idared almából (ehhez nekem 30 dkg cukor passzolt) és valami mennyei! :D Köszönet érte! A napokban nekivágok a narancsosnak is! Azt szeretném kérdezni, hogy dzsemfix-szel kipróbálta már valaki? Szívesen csinálnék sütibe süthetőt is.

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2014-04-15 20:47

Örülök, hogy neked is ízlik! Én még nem próbáltam dzsemfixszel, mert az alma annyira pektines, hogy nem kellett sűríteni semmivel. Hogy aztán sütés közben mit csinál...próba, szerencse...:-)

Karulino
Karulino / Karulino Mon, 2013-12-16 22:29

A marcipánosnál jól értem, hogy az almát a cukorral és az aromával együtt tegyük oda főni?

Karulino
Karulino / Karulino Mon, 2013-12-16 12:57

Szia! Nagyon kéne a válaszod, mert szeretném karácsonyig megcsinálni. Szóval megtisztítva legyen két kiló az alma?
A marcipánosnál jól értem, hogy az almát a cukorral és az aromával együtt tegyük oda főni? Köszi

Karulino
Karulino / Karulino Sat, 2013-12-07 08:07

Még egy kérdés. Én szeretem, ha van tartósító, nem bízom magamban. Szalicilt mostanság nem lehet kapni. Mást tudnál ajánlani?

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2013-12-07 16:53

Gyógyszertárban lehet kapni szalicilt. Mást sajnos nem tudok ajánlani, mert nem próbáltam még semmi mást.

Karulino
Karulino / Karulino Sat, 2013-12-07 08:06

mandulaaromából gondolom illik nem a zöldet vennI, ugye? Próbáltad már más aromával is? És a mandulásnak olyan íze is van, mintha mandulalekvárt kóstolnánk? Vagy érződik az alma aromája is?

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2013-12-07 16:57

Hááát...ha híve vagy a Helloween-nek akkor készítheted zölddel is...:-)) Nem próbáltam még más aromával, de lehet hogy meg fogom próbálni, most van itthon ananászos...Lehet érezni az almát, nem teljesen mandula íze van. A legjobb a Golden alma erre a célra, az viszonylag édes és semleges az íze. Ha menet közben kóstolgatod, akkor be tudod állítani az arányt, hogy mennyire legyen édes és mennyire legyen csak mandula íze. Lehet hogy a teljes mandula íz eléréséhez dupla adag aroma kell.

müllercsilla
müllercsilla Thu, 2013-10-31 21:39

Nagyon-nagyon finom!!!! A narancsost készítettem el. Nehéz abbahagyni a kóstolást :)

Tigeer01
Tigeer01 Sat, 2013-10-26 12:07

Köszönöm a gyors válaszod!Kipróbálom a receptedet!Minden jót! :) T

Tigeer01
Tigeer01 Wed, 2013-10-23 07:25

Szia Tmea!Mielőtt nekiállok szeretném megkérdezni, hogy a narancsos változatnál csak a héjat rakod bele,a húsát nem?És ha igen, a narancs hártyás részét nem kell lehúzni,nem lesz keserű tőle?Válaszodat előre is köszönöm! T :)

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2013-10-23 09:46

Kedves Tiger!
Valóban kimaradt, hogy a gyümölcs húsát az almához tesszük. Viszont nem kell lehúzni a hártyás részét.
Minden jót!
Tímea

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2012-10-09 07:37

Örülök, hogy neked is örömet okozott!
Szerintem is fenomális, mikor az első adagot megkóstoltam, nem tudtam abbahagyni, és megkóstoltam egy egész üvegnyit! :-)))
Minden jót és sok finomságot! :-)
Tímea

457
alma 2 kg
citrom 1 db
narancs 1 közepes db
cukor 20 dkg
mandulaaroma 38 ml
víz 0.5 l