Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cezerye tejkrémkupolával

Cezerye tejkrémkupolával
Cezerye tejkrémkupolával
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (47)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Törökországban szinte minden bolban kapható cezerje (ejtsd: dzsezerje) nagyüzemi verziójához a masszát egészen sűrűre főzik, gazdagítják pisztáciával, mogyoróval vagy dióval, majd tömbökben lehűtik, felszeletelve vagy kockára vágva kókuszba forgatva csomagolják és árulják.
A házi készítésű verzió receptjét pedig van szerencsém itt és most prezentálni nektek. A kaymak, vagyis egyfajta tejkrém az ízhatás tökéletesítésére szolgál, de ha úgy tetszik nyugodtan elhagyható, illetve helyettesíthető egy gyorsan elkészíthető mascarpone alapú keverékkel*.
A keksz nem alaptartozék, de remek kis kiegészítő hozzá.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

* Tejkrém, azaz kaymak helyettesítésére egy gyors megoldás: 1 rész mascarponét simára keverünk fele annyi natúr joghurttal és némi porcukorral (ízlés szerint).
Ha kedvünk tartja, a golyókat egy-egy kekszre helyezhetjük és akár fogpiszkálóval is átszúrhatjuk, hogy szépen egyben maradjon a talpával.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított és finomra reszelt répát (nagy segítség ekkora mennyiségnél a konyhai robotgép) a cukorral és 1,5 dl vízzel elkeverve 1-1,5 órán át (nagyobb) résnyire nyitott fedő alatt közepes lángon, olykor durva mozdulatokkal átkeverve főzzük, addig míg a leve elfő.
  2. Ekkor hozzáöntjük a maradék 1/2 dl vízzel elkevert keményítőt és további 1-2 perc alatt erőteljes mozdulatokkal masszává keverjük.
  3. A tüzet elzárva hozzákeverjük a darált háztartási kekszet, a durvára vágott (vagy darált) diót és az enyhén összetört  vagy egész mogyorót.
  4. Hagyjuk a masszát szobahőmérsékletűre hűlni, majd kisebb diónyi nagyságú darabokat véve golyókat formázunk, amiket meghempergetünk kókuszreszelékben.
  5. A tejkrém kalapok felhelyezéséhez a golyók tetejét egy ujjunkkal enyhén benyomjuk és 1 kk-nyi kaymakot vagy kaymak-helyettesítőt* cseppentünk rájuk.
  6. A cezeryét hűtőben tároljuk fogyasztásig.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 16 000
elküldve: 3
receptkönyvben: 336
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

török répagolyók, mogyorós-répás golyóbisok, kókuszos répagolyók, répás-diós golyócskák

Hozzászólások (47)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

elif
Tekten Elif / elif Sun, 2011-07-24 00:27

Öröm ilyen sorokat olvasni, köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy pozitívan csalódtál és csak bátran a próbálkozással továbbra is! Üdv: Elif

polki
MoncsikaAnyuci / polki Sat, 2011-07-23 16:53

Megcsináltam!!
De hol is kezdjem?:)
A fénykép rögtön megfogott, hogy hűűű de jól néz ki biztos finom lehet, de mikor elolvastam, hogy fúl sárgarépás arrébb is lapoztam, de csak izgatta a fantáziámat és kinyomtattam ezt a receptet is. De mindig csak arrébb rakosgattam. És eljött a nap, hogy most vagy soha és márpedig MOST és megcsináltam:)
És azt kell, hogy mondjam finom lett, ha nem tudom nem is mondom meg, hogy répa van benne!!!
Köszönöm! És jó sütés-főzést Neked továbbra is!!

osztriga
OsztriGa / osztriga Sun, 2010-10-10 13:22

Kedves Elif!
Hétvégén mi is megcsináltuk, én nagyon jól sikerült, ráadásul olyan egyszerű, hogy a 10 éves fiam is remekül végigcsinálta. Nagyobb társaság találgatta, hogy miből is készült, mert mindenkinek nagyon ízlett!! Én nem változtattam semmit rajta, így volt jó, ahogyan leírtad. Magamnak egy keveset félretettem, és abba csak darált mandulát tettem, csuda finom!!
T.

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-10-12 23:13

Nagyon örülök kedves Osztriga, hogy ilyen nagy sikere volt az édességnek, köszönöm szépen a pozitív visszajelzést! Üdv: Elif

alexya
alexya Tue, 2010-10-05 22:33

Én tettem bele egy pici fahéjat, meg egy kis reszelt citrom héjat...nagyon feldobta. A kókuszreszelékhez pedig daráltam egy kis tökmagot...izgalmas lett a színe.
Próbáljátok ki :)

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-10-06 11:12

Köszi a tippeket kedves alexya, nagyon kreatív voltál, biztosan szuperjó volt az eredmény! Üdv: Elif

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-10-05 09:00

Hú kedves Petúnia, 3 órás főzés? Az igen. :) Hogyan történt, fedő alatt? Mert most nézem, hogy a receptben nem szerepelt, hogy (nagyobb) résnyire nyitott fedő alatt... mindjárt pótlom is. Mindenesetre nagyon örülök, hogy sikered volt vele. A Kaymakban meg eredetileg sincs cukor, csak az édesszájúak kedvéért írtam, hogy tehetnek bele egy picikét, úgyhogy nagyon jól ráéreztél a dologra! Üdv: Elif

Petunia
Petunia / Petunia Wed, 2010-10-06 07:42

Szia Elif!

Nem, fedő nélkül főztem. Valahogy nem tudtam elképzelni, hogy fedő alatt meg tudnék szabadulni a levétől... na majd legközelebb :)
Üdv,
Petunia

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-10-06 11:14

Fedő nélkül sem főtt el? Akkor még egy tippem van, hogy túl alacsony volt a láng... Nekem tényleg megvolt a receptben leírt idő alatt ráadásul ugye résnyire nyitott fedővel, szóval ha ez sem, akkor passzolok, de azért flusztrál a dolog. :) Üdv: Elif

Petunia
Petunia / Petunia Thu, 2010-10-07 12:28

Ne aggódj, nem volt ezzel gond :) Kicsit tényleg tartottam attól hogy leég, ezért tényleg lehet, hogy nem volt elég magas a láng. Vagy nagyobb átmérőjű fazekat kellett volna választanom, ahol nagyobb felületen tud párolódni...

nyamóka
nyamóka / nyamóka Fri, 2010-10-01 14:56

Kedves Elif, nekem nincs robotgépem, de azt hiszem, a reszelés nem fog meggátolni, hogy ezt a szépséget elkészítsem! :-) Ínycsiklandóan néz ki! Üdv.: Éva

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-10-01 12:49

Bibibííííííííííí, a maradék kaymak konzerv meg ott figyel a hűtőmben :)))) mert Elif volt olyan kedves és nekem adta a maradékot. Hihi

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-01 14:51

Strawberry: De azért inkább ne tartogasd túl sokáig, mert felbontás után romlékony szegény Kaymak. Ha megsárgul és levet ereszt mér inkább ne egyétek meg. :)

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-01 09:54

:D Na Juci, most hogy ezt írtad, szegény Petúnia mit fog gondolni, hogy a 20 fős társaságnak vagy 10 adagot kell készítenie? :D De egyébként az is édi volt, hogy az utolsó darab ott figyelgetett egy csomó ideig, senki nem merte elvenni, aztán annak is lába kélt... :)

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Fri, 2010-10-01 00:58

A "legnagyobb" dédunokám ötödik születésnapja egy hét mulva lesz. Ezt meg fogom csinálni, mert már tudom, hogy nagyon finom.
Iszonyat muszklijaim nincsenek, de robotgépem van, majd csak megbírkózom vele. Köszönet, hogy felraktad a receptet! Puszi! Zsóka néni.

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-01 15:01

Köszönöm Zsóka néni! Majd írd meg mit szólt a család, mert nagyon kívánsi vagyok! Pussz Elif

Petunia
Petunia / Petunia Thu, 2010-09-30 19:30

Kedves Elif, engem is érdekelne, hogy a megadott mennyiségből kb. hány golyó lesz? Nagyjából 20 fős társaságot tervezek meglepni vele..

Köszönöm!
Petunia

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-01 10:02

Kedves Petunia, kb. 45 db golyó lesz ebből a mennyiségtől, persze ez változhat attól függően, hogy mekkorára készíted őket. Ha valami más is lesz mellette, akkor elég (szerintem) a 20 főnek. Üdv: Elif

Petunia
Petunia / Petunia Tue, 2010-10-05 07:40

Szia Elif! Jelentem, nagy sikere volt a golyóknak! 1,5 kg répából kb 70 golyót tudtam kihozni, ez elég is volt. A répát viszont bő 3 órán keresztül kellett főznöm, és még ekkor se tudtam azt mondani, hogy rendesen elfőtte a levét.... viszont az eredmény nagyon jó lett. A kaymak-helyettesítőbe már nem tettem cukrot, ez finoman ellensúlyozta a golyók édességét.
Köszönöm még egyszer!

Petunia
Petunia / Petunia Sun, 2010-10-03 13:07

Lesz, ami lesz, vettem 1,5 kg répát, most fő a massza, beszámolok majd az eredményről. Szerencsére nem csak én készülök meglepetéssel, úgyhogy ha elrontok valamit, akkor sincs nagy baj.

Ja, és a köményes köfte nagyon jól sikerült tegnap :)

Köszönjük ezeket a remek recepteket!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-09-30 14:21

Jaj, hát miről maradok le, ha kicsit nem ide koncentrálok..KösziKösziKöszIII!!!! Most már tényleg csak egy óhajom van tőled: a tahinis csigákat is légyszi :)
Juj, de várom, hogy megint ehessek belőle.:)
Szép napot!
Puszil:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-01 09:59

Köszi Nóra! :) A csigák receptjét is feltöltöttem már, várakozó listán van, de addig is megtalálod a blogomon, ha nem bírod tovább nélküle. :) Pussz: Elif

modosa
modosa / modosa Thu, 2010-09-30 11:27

Én a blogon már jól kisasoltam :) Isteni, aki - hozzám hasonlóan - a kevésbé édes édességek rajongója, ki ne hagyja! Sajnos az én gyerekem is allergiás az olajos magok nagy részére, a fenyőmagra viszont nem, neki azzal fogom csinálni, terveim szerint kis barnacukorral karamellizálva. pusziA

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-01 09:56

Köszi modosa, hatalmas ötlet a karamellizált fenyőmag bele, biztos nagyszerű lesz. Pussz: Elif

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2010-09-30 11:11

Ez izgalmasan hangzik!!! És nagyon szép a kép is!! Sajnos allergiás vagyok a dióra és a törökmogyoróra:-( majd pótlom mandulával...jobb híján. Hány golyóbis lesz ebből??
Timi

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-01 09:52

Kedves osztriga, szerintem szuper lesz mandulával is. Köszi a dícséretet, kb. 45 golyóra számíthatsz ebből a mennyiségből (+- természetesen, attól függ mekkorákra készíted). Üdv: Elif

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-01 09:50

Köszi Mrs Smith! :) Bizti a Kaymakra gondolsz? Annak a helyettesítésére odaírtam egy 2 soros recit az ajánlatokhoz. De ha a tahinos csigákat várod, azok is fenn vannak már, csak várakozó állásponton egyelőre... A blogon már látható az a reci is. Pussz

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-10-01 10:48

Igen a tejkrémre gondoltam, mert azt sem tudom, hogy kell készíteni. Te azzal töltötted, amit elhoztál? Ezzel nyugi, simán beviszel az erdőbe, mert nem ettem még előtte olyat!:)))) A tahinos csigáért máris megyek kukucskálni!;-) Pusz: Mrs smith

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-01 10:53

Igen, én a talin boltival töltöttem őket, csak felkaptam itthon, aztán ott felnyitottam a konzervet. :D
De amikor korábban csináltam Cezeryét (és konkrétan a képen lévők ezek), akkor ezt a mascarpone-s pótlékot használtam, nagyon tuti ezzel is azzal is. :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-09-30 10:44

És igen!!! És végre itt van!!! Ez nagyon finom Hölgyek-Urak! Gyerekeknek is bejön! Észrevétlenül lecsúszik nekik a béta-karotin...:DDDD Nagyon finom volt Elif! Pusz: Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-09-30 10:44

Nem tudom, még nem vettem rá magam, mert szombat óta nyomom az ágyat. :-p
Még jó, hogy a répa eláll. És még jó, hogy akkor ettem belőle.

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-09-29 01:15

Remélem vagy van robotgéped, ami reszelni is tud, vagy csak nagyon keveset akarsz csinálni belőle... ja igen, vagy iszonyat muszkliaid vannak a kézi reszeléshez. :)

539
sárgarépa 1 kg
cukor 27 dkg
víz 2 dl
étkezési keményítő 1 evőkanál
háztartási keksz 5 dkg
dió 7 dkg
törökmogyoró 7 dkg
kókuszreszelék 10 dkg