r
Nosalty Logó

Cezerye tejkrémkupolával

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Cezerye tejkrémkupolával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 539 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3235 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 183 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    463.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.7 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    166.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1239 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    12294 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 539 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.9 g

Zsír

  • Összesen
    158.1 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2781.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    502 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    422 mg
  • Foszfor
    979 mg
  • Nátrium
    815 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    454 g
  • Cukor
    333 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    996.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7434 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    120 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    301 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    30947 micro
  • β-karotin
    73761 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    2285 micro
Összesen 3235 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    156.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1743 micro
  • β-karotin
    4156 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 183 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított és finomra reszelt répát (nagy segítség ekkora mennyiségnél a konyhai robotgép) a cukorral és 1,5 dl vízzel elkeverve 1-1,5 órán át (nagyobb) résnyire nyitott fedő alatt közepes lángon, olykor durva mozdulatokkal átkeverve főzzük, addig míg a leve elfő.
  2. Ekkor hozzáöntjük a maradék 1/2 dl vízzel elkevert keményítőt és további 1-2 perc alatt erőteljes mozdulatokkal masszává keverjük.
  3. A tüzet elzárva hozzákeverjük a darált háztartási kekszet, a durvára vágott (vagy darált) diót és az enyhén összetört vagy egész mogyorót.
  4. Hagyjuk a masszát szobahőmérsékletűre hűlni, majd kisebb diónyi nagyságú darabokat véve golyókat formázunk, amiket meghempergetünk kókuszreszelékben.
  5. A tejkrém kalapok felhelyezéséhez a golyók tetejét egy ujjunkkal enyhén benyomjuk és 1 kk-nyi kaymakot vagy kaymak-helyettesítőt* cseppentünk rájuk.
  6. A cezeryét hűtőben tároljuk fogyasztásig.
  • Receptkönyvben: 152
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 20770
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 30.

Ajánló

* Tejkrém, azaz kaymak helyettesítésére egy gyors megoldás: 1 rész mascarponét simára keverünk fele annyi natúr joghurttal és némi porcukorral (ízlés szerint). Ha kedvünk tartja, a golyókat egy-egy kekszre helyezhetjük és akár fogpiszkálóval is átszúrhatjuk, hogy szépen egyben maradjon a talpával.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Törökországban szinte minden bolban kapható cezerje (ejtsd: dzsezerje) nagyüzemi verziójához a masszát egészen sűrűre főzik, gazdagítják pisztáciával, mogyoróval vagy dióval, majd tömbökben lehűtik, felszeletelve vagy kockára vágva kókuszba forgatva csomagolják és árulják. A házi készítésű verzió receptjét pedig van szerencsém itt és most prezentálni nektek. A kaymak, vagyis egyfajta tejkrém az ízhatás tökéletesítésére szolgál, de ha úgy tetszik nyugodtan elhagyható, illetve helyettesíthető egy gyorsan elkészíthető mascarpone alapú keverékkel*. A keksz nem alaptartozék, de remek kis kiegészítő hozzá.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...