r
Nosalty Logó

Cékla fagylalt

NS
Cékla fagylalt
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

357
Kalória
4g
Fehérje
18.3g
Szénhidrát
29.6g
Zsír
43.8g
Víz
144.7g
Koleszterin
1.2g
Élelmi rost
15.7g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 31% Zsír
Összesen 357 kcal
  • 4% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 31% Zsír
Összesen 4277 kcal
  • 4% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 31% Zsír
Összesen 221 kcal
  • 4% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    43.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 357 kcal
  • 4% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.5 g

Zsír

  • Összesen
    355.3 g
  • Telített zsírsav
    270 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1736 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2570 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    630 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    826 mg
  • Nátrium
    880 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    219.9 g
  • Cukor
    189 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    525.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    349 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    784 micro
  • Kolin:
    1343 mg
  • Retinol - A vitamin:
    594 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    242 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1750 micro
Összesen 4277 kcal
  • 4% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    132.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 221 kcal

Elkészítés

  1. A céklát héjában a levelekkel együtt megfőzzük. Ha a leveleket levágjuk a céklagumó közvetlen közelében, akkor napokra megfesti a kezünket. Ha mindenképp le akarjuk vágni, hagyjunk 10 cm-t a szárakból. A megfőtt céklát a lében hagyjuk langyosra hűlni. A héját így könnyű lemorzsolni.
  2. 165 g-ot mérünk belőle, és turmixoljuk. A maradékot leszeletelve, kis cukorral és ecettel meglocsolva köretnek, szendvicsbe vagy csak magában fogyaszthatjuk, és pár napig hűtőben tárolhatjuk letakarva.
  3. A tejet és tejszínt egy lábosba öntjük.
  4. A vaníliarudat hosszában kettévágva, a magokat kikaparva, a tej és tejszín keverékéhez adjuk.
  5. Alacsony lángon, néha kevergetve felmelegítjük, míg a tej szélén apró buborékok jelennek meg, vagy a tejen megjelenik a föle, egy bőrszerű réteg. Közepes lángon is melegíthetjük, de ne hagyjuk magára! Forrnia nem szabad! Levesszük a tűzről, és leszűrjük.
  6. Közben a tojássárgájákat a cukorral kikeverjük. Lassan belecsurgatjuk a tejszínes tejbe, habverővel állandóan keverve. Csomómentesre keverjük.
  7. Fagyigépbe öntjük, vagy egy 1 literes fagyasztóbiztos dobozba öntjük. Ha a fagyasztó közepes vagy magas fokozatra van állítva, egy nap alatt átfagy. Ha biztosra akarunk menni, egy óra fagyasztás után áttörjük a fagyit, és további pár órán át fagyasztjuk, míg majdnem tömör. Újra áttörjük. Legegyszerűbb olyan turmixgéppel, ami jeget is képes törni. Őszintén szólva én csak lefagyasztottam, nem törtem, és így is krémes fagyi lett.
  8. Tálalás előtt fél órára a hűtőbe tesszük megpuhulni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 60 p

A vaníliarudat nem ajánlom helyettesíteni, mert a cékla karakteres ízét csak az képes kiegyenlíteni. A receptet a uktv.co.uk weboldalon találtam. Aaron Craze ötletén csak annyit változtattam, hogy csökkentettem a mennyiséget és nagyobb koncentrátumban használtam a vaníliát, így a cékla és vanília íz egyenlő mértékben van jelen. Ha merészebb vagy, próbáld ki a torma fagyi receptem! A kíváncsiaknak könnyű felezni vagy negyedelni a receptet.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...