Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Caramel shortbread

Caramel shortbread
Caramel shortbread
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sütés nélkül is el lehet készíteni a  tésztát.

Hozzávalók: 500 g Digestive keksz, 225 g olvasztott vaj.

Elkészítés: a kekszet ledaráljuk, és belekeverjük a vajat. A tepsibe nyomkodjuk, és a hűtőbe tesszük.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat beletesszük egy tálba, és alaposan összedolgozzuk.
  2. A tésztát egyenletesen belenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd az előmelegített sütőben 20 percig aranybarnára sütjük.
  3. A karamellhez a sűrített tejet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vajat, majd kis lángon melegíteni kezdjük. FONTOS, hogy folyamatosan kevergessük, mert hamar odakap. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, és kb. 5 percig kis lángon főzzük. Mikor úgy látjuk, hogy szép aranybarna, és kicsit kezd sűrűsödni,  akkor elkészült. Majd hagyjuk kicsit hűlni.
  4. Ezalatt vízgőz felett megolvasztjuk a csokit.
  5. A megsült kekszre egyenletesen ráterítjük a karamellréteget, majd a fénylő csokoládé is rákerül.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 111 088
elküldve: 69
receptkönyvben: 1 447
elkészítve: 40/53
Facebookon megjelent: 1

szakács

cartman81

Mióta szakács: 2012.04.14.
6 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
konyha: skót
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Millionaire’s shortbread, csokis karamellás süti, karamellás szelet csokimázzal

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sat, 2018-01-06 08:51

Ez hol marad, ismét, hogy kiemeltétek a Facebookon ma, szombat reggel??????

"Nosalty.hu -------- 2018-01-06, 07:41

Kedves Szakácsunk!
Receptedet kiemeltük a Facebook oldalunkon!
http://www.facebook.com/Nosalty
Legyél Te is ismerősünk a Facebookon!
NoSalty.hu csapata"

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Thu, 2017-07-13 09:36

A Digestive Biscuit magyarul a háztartási keksz :))) Nem kellene ilyen fellengzős kifejezéseket használni........semmi extra, semmi bonyolultság!!! :)))))

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2016-12-17 22:40

Hát ezt én elbénáztam. :( Nem sikerült a karamell, sajnos cukrozott sűrített tejet nem találtam, csak cukrozatlan, 7,5%-osat. Adtam hozzá plusz cukrot is, de sajnos 40 perc kevergetés és egy jobb karban történt izomelhalás után is folyekony maradt. :( Hát ez van, ha bárkinek van ötlete, mi a baj, ne tartsa vissza. :)

teszkó
teszkó Sun, 2016-10-30 08:33

Én teljes kiőrlésű lisztet használok a finomliszt helyett, és kicsit kevesebb cukrot, így valamivel egészségesebb, és a lenti leírás szerint is részben teljes-búzaliszttel készül a fél-édes keksz, a "Digestive biscuit".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Digestive biscuit
From Wikipedia, the free encyclopedia
Digestive Biscuit
Digestive biscuits.jpg
Alternative names Wheaten, sweet-meal biscuit
Type Biscuit
Place of origin United Kingdom
Main ingredients Wheat flour, sugar, malt extract, vegetable oil, wholemeal, raising agents (usually sodium bicarbonate, tartaric acid and malic acid), salt
Cookbook: Digestive Biscuit Media: Digestive Biscuit
A digestive biscuit, sometimes described as a sweet-meal biscuit, is a semi-sweet biscuit (usually known in American English as a "cookie"[1]) that originated in the United Kingdom and is popular worldwide. The digestive was first developed in 1839 by two Scottish doctors to aid digestion.[2] The term "digestive" is derived from the belief that they had antacid properties due to the use of sodium bicarbonate when they were first developed.[3] While it is true that bicarbonate of soda is present in the biscuits in large amounts, much of it is decomposed into sodium carbonate (Na2CO3) during cooking, which has only negligible effects on acid production.[4] Historically, some producers used diastatic malt extract to "digest" some of the starch that existed in flour prior to baking.[5][6]

mara001
Mara1994 / mara001 Wed, 2014-02-05 14:44

A Digestive Biscuit tulajdonképpen a háztartási keksz :)
Skóciában élek, úgyhogy múltkor ilyen Digestive kekszből készítettem kókusztekercset.
Amúgy valami isteni, a Costa Coffee-ban ettem ilyet.

NoemiKer
NoemiKer Sun, 2013-08-25 13:39

Tegnap elkészítettem és isteni lett. A karamellel elkészítése sokáig tartott meg nagyon lassan akart besűrűsödni. Én még tettem bele mogyorót is

belubi
belubi Wed, 2013-01-02 22:51

Ez a süti nagyon jól néz ki és finom is lehet. Csak a recept nincs eltúlozva kicsit? Mi az ,hogy 141 g liszt? Nem lehet az 140 g, vagyis 14 dkg? Vagy 113 g porcukor. Ezeket a patikában kell majd leméretnem..... és juszt megcsinálom. Köszi a receptet. Üdv.

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Thu, 2017-07-13 18:53

De eltúlzott, nyugodtan kerekítsd fel vagy le, bármikor találkozol ilyennel, attól még olyan lesz, amilyennek a recept szerint lennie kell! Én mindig ezt csinálom, ha ilyen őrülettel találkozom, s mindig szuper, amit készítek! :)

belubi
belubi Wed, 2017-07-19 08:54

Nagyon szépen köszi a választ, ezt én is igy csinálom, de sokszor felidegesit az ilyen eltulzott mirevalóság. Szép napot kedves Walaky.

shade13
Shade13 / shade13 Tue, 2012-08-21 19:53

Nagyon fincsi lett:) habar elrontottam, mert nyirfacukorral csinaltam a kremet:) az meg nem karamellizalodik. De igy is elfogyott:))) maskor odafigyelek h "rendes" cukorral csinaljam:) a teszta recept az viszont nekem nagyon bejott:))

vmesi17
vmesi17 Mon, 2012-08-06 15:02

sziasztok!
az lenne a kérdésem, hogy sűrített tej helyett lehet-e valami mást használni? Köszönöm!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2012-07-27 08:47

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.07.26. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Nicki
Nicki / Nicki Thu, 2012-07-26 15:55

De jó, mióta készülök én is készíteni... tetszik a recepted! Ki is próbálom:)

kalloka
kalloka Thu, 2012-07-26 14:22

Kedves Cartman81!
Számomra ismeretlen az általad említett golden syrup. Esetleg juharsziruppal helyettesíthető, vagy az?
Előre is köszi a választ! Kata

Lou1989
Lou / Lou1989 Thu, 2012-07-26 14:46

szerintem simán használhatsz juharszirupot. Igazából szinte ugyan az a két dolog.:)

Lou1989
Lou / Lou1989 Thu, 2012-07-26 13:32

Áááááá mióta keresem hogy lehet megcsinálni itthon... kint íreknél nem gond a hozzávaló, de itt macerásabb beszerezni dolgokat....köszike...mindenképpen kipróbálom.

shade13
Shade13 / shade13 Thu, 2012-07-26 13:32

Melyik verzio a finibb szerinted? Digestive kekszet hol lehet kapni? Metro kivetelevel:)

cartman81
cartman81 / cartman81 Sat, 2012-07-28 18:54

Szia Shade13! Szerintem egyformán finom mindkettő.:) Sajnos nem tudom, hogy Magyarországon hol kapható. De szerintem a Gyõri Édes Zabfalatok is tökéletesen megfelel a Digestive keksz helyett.

1294
vaj 110 g
1 csipet
sütőpor 0.5 csomag
porcukor 110 g
finomliszt 140 g
vaj 110 g
sűrített tej 400 g
porcukor 110 g
golden szirup 2 ek
tortabevonó 400 g