Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Búzacsírás fehér kenyér

Búzacsírás fehér kenyér
Búzacsírás fehér kenyér
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta elkezdtem péknek tanulni, rájöttem, hogy sokkal jobb, ha otthon sütöm a kenyeret. Jobb szeretem lisztjavítók nélkül a reggelim. Szóval kiszámoltam egy alapkenyeret, és azóta azt tökeletesítem, variálom. Remélem, másnak is ízlik majd.:)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

  • 1 ek lenmag (vagy napraforgómag, vagy szezámmag)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kimért langyos vízből egy bögrényit kitöltünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy csipet cukrot is rakhatunk hozzá.
  2. Amíg az élesztő megfut a bögrényi vízben, kimérjük a többi hozzávalót, és egy tálban összekeverjük.
  3. A száraz anyagokhoz keverjük a megfutott élesztőt és a maradék vizet is. Ruganyos, sima felületű tésztává gyúrjuk. Amennyiben valakinek nem elég lágy, kb. 10 g vizet még gond nélkül felvesz a tészta.
  4. A tésztából gömbőcöt formázunk, és egy tálban pihentetjük, míg kb. a kétszeresére nem nő. (kb. 20 perc)
  5. A megnőtt tésztát kenyérré formázzuk. Tehetjük formába is (előtte alaposan olajozzuk ki), én jobb szeretem kis csúcsos kávészem formájúra készíteni, és aztán egy sima tepsibe sütőpapírra rakni.
  6. A tésztát a formában/tepsiben kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc). Ha hideg van otthon, és nem akar kelni, akkor betehetjük a sütőbe is kelni. A lényeg, hogy egy tűzálló tálban vagy kis tepsiben rakjunk alá vizet, és a sütő hőmérséklete nem mehet 35 fok fölé, mert akkor az élesztő meghal, és a kenyerünk sose nő meg.
  7. A megkelt kenyeret vízzel megkenjük, a tetejét tetszés szerint beirdaljuk, és magokkal szórjuk. 
  8. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A sütőbe mindenképp tegyünk egy lábos vagy tepsi vizet a kenyér alá, hogy ezáltal gőzös közeget teremtsünk.
  9. Ha a kenyér teteje már láthatólag szépen megsült, kivesszük, ahogy a vizes edényt is alóla. Formából/tepsiből kifordítjuk, a tetejét ismét megkenjük vízzel, majd visszatesszük a sütőbe a rácsra mindaddig, míg az alja is szépen meg nem sül. (Ha megkopogtatjuk a kenyér fenekét, hallani fogjuk, jó-e már. Kong, mint a dinnye.)
  10. A kész kenyeret rácson vagy alárakott fakanalakon hűtjük (a lényeg, hogy legyen alatta tér, ne párásodjon be a feneke), és védjük a családtól, ne falják fel forrón.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 416
elküldve: 1
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gurulókrumpli

Mióta szakács: 2012.11.10.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

házi kenyér, cipó búzacsírával, csírás kenyér

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1116
finomliszt 100 dkg
friss élesztő 5 dkg
20 g
víz 550 ml
búzacsíra 200 g
lenmag 1 ek