Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyafánk

Burgonyafánk
Burgonyafánk
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti recept a Horváth Ilona-féle szakácskönyvben van. Ezt kipróbáltam, nem sikerült túl jól, ezért kicsit átalakítottam.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

ajánlat

Köretként ajánlják, de önálló fogásként is nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral langyos tejben megfuttatjuk.
  2. A burgonyát áttörjük, összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, egy csipet sóval és az élesztővel.
  3. Hozzáadjuk az olajat, egy kevés szerecsendiót, és bedagasztjuk.
  4. Egy órán át letakarva kelesztjük.
  5. Teáskanállal forró olajba szaggatjuk a tésztát, és aranybarnára sütjük. Decensebb változata, ha olajos kézzel kis pogácsákat formálunk a tésztából, és így sütjük ki.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 69 394
elküldve: 6
receptkönyvben: 362
elkészítve: 13/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsófika

Mióta szakács: 2009.11.24.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: köretek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krumplifánk

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

martonmarta
martonmarta Fri, 2011-02-04 18:08

A héjában főtt krumpli héjastól legyen 25 dkg,vagy amikor már összetörted?Tutira szeretnék menni,mert
volt már 1-2-3 kipróbált-gépről vett receptem/nem biztos,hogy ez az oldal volt,már nem emlékszem/,a hozzávalók elég zsebet nyitogató árban voltak és ment a kukába az egész.A választ előre is köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-04 18:39

Szia! Elvileg a nyers burgonyának kell 25 dkg-nak lennie, de az anyagveszteség miatt mindig ráhagyok pár dkg-t. Ha az összetört krumpli lesz 25 dkg, akkor biztos jobb lesz a tészta tartása.

Tynki
Tynki / Tynki Sun, 2010-10-24 09:24

A krumplis,élesztős tésztához jobb ,ha csak a felfutott habszerű élesztőt teszed a tésztába-a folyós részt már nem!
Ebben az esetben kevésbé lesz ragacsos a tészta.
A túl sok liszt sem jó megoldás -ez ugyanis a könnyedség rovására megy.
Remélem segitettem -nekem így már tökéletes a krumplis kelt tésztám.
Ja -én is olajos, műanyag tálcán dolgozom vele, enyhén olajos kézzel.

gömbicica
gömbicica Fri, 2010-01-15 12:19

Olyan legyen, mint egy nem tul kemény szilvásgombóc, ill. nudli tészta mikor összegyurod. Annyi a különbség nálam, hogy szilvásgombócnál nincs élesztő. Csak krpumli, liszt, kevés vaj tojássárgája. Minden krumplis tészta meglágyul amint lehülik. Szerintem kevés a liszt amit hozzátettél. Maga az egy deci tej is higit rajta nagyon. Használj fél deci tejet, abban is elkeveredik ez a pici élesztő. Cukor meg elég 2 késhegynyi is. Meg aztán krumplija is válogatja, hogy mennyi lisztet vesz fel. Csináld keményebbre, olyanra, hogy dolgozhass vele. Ha nagyon ragacsos lesz a kezed, mosd le, picit lisztezd be, és könnyebb mozdulatokkal csináld.

Egyébként minden tésztánál, itt is nagy segitség nekem ez a spakli szerü dolog. Könnyebb összeterelni a gyurandó anyagot.
Cukrászati nagykereskedésekben árulják, én Békáson vettem, a Békás kFT.Nél. neten rákeresel, bejön a cim. szentendre felől megyünk be pestre, akkor bal oldalon van a meki mögött nem sokkal.
Ha nem közelben laksz, irsz egy cimet postázok neked szivesen egyet. Ára nem olcsó, de megfizethető. Már nem emlékszem, olyan régen vettem.
Olyan egyébként, mintha müanyag lapkát használnál, de sokkal jobb, kézre esik, stb..... Én nagyon szeretem.

A szél nélküli tepsin, vagy deszkán, vagy tálca hátulján csak elnyomkodni szoktam a "tésztát' kézzel, pici liszt, letakar, aztán keveset kelni hagy. Utána szoktam kis darabkákat szaggatni. Teheted épp hogy olajozott lapra is, és ha a kezed szaggatáskoz picit olajos, arra sem fog ragadni.
Ügyes légy. üdv.edi

gömbicica
gömbicica Thu, 2010-01-14 21:16

A sütést én ugy szoktam megoldani, hogy egy nagyobb lisztezett deszkára (müanyag jobb) teszem a bedagasztott tészát, kicsit ellapitom, letakarva pihentetem. Nekem van külön egy kis spaklihoz hasonló fanyelü fém eszközöm konyhai használatlra, nos ezt kicsit beolajozom, és 3-4 cm-es rudakat vágok vele, amit meggurigatok, hogy szép formája legyen, tetszés szerinti rövidre elvagdosom, oszt mehet az olajba.
Szépen sül, formás lesz. Van, hogy megfordul magától, van, hogy forditani kell.

szaffi11
Zsófika / szaffi11 Fri, 2010-01-15 10:57

Jól hangzik, csak nekem valamiért mindig ragadós a tésztája, ezért nem bajlódok a nyújtással. A krumpliból nálam mindig csiríz lesz :), úgyhogy babapempőbe is csak módjával teszem.

902
burgonya 25 dkg
rétesliszt 25 dkg
tojássárgája 2 db
élesztő 2 dkg
cukor 1 teáskanál
tej 1 dl
napraforgó olaj 1 ek
szerecsendió 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 dl