Nosalty Logó

Bolognai ahogy Olgi készíti

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Németi Olga
Bolognai ahogy Olgi készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 360 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1437 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 89 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    19.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    603 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    129 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    273.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    326 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3215 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2745 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 360 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    108 g

Zsír

  • Összesen
    78.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    315 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2411.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    299 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    190 mg
  • Foszfor
    1284 mg
  • Nátrium
    516 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1093.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1302 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    407 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    12861 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10981 micro
  • Lut-zea
    720 micro
Összesen 1437 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    304 micro
  • β-karotin
    789 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    673 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 89 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig pirítunk magas lángon, illetve amíg a leve elpárolog. Közben a répákat megpucoljuk, és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  3. Ha a hús leve elpárolgott, megsózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáöntjük a reszelt répát, aláöntünk 1 dl vörösbort. Továbbra is magas lángon pároljuk. Ha elillant a bor, akkor hozzáadjuk a hámozott paradicsomot és a maradék bort.
  4. A ragut kb. 20 perc alatt készre főzzük mérsékelt lángon. Ha szükséges, 1-2 tk cukorral elvehetjük a paradicsom savanyúságát.
  5. Én makarónival szoktam tálalni. A tetejére reszelt sajtot hintek.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 17954
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Németi Olga 105 recept

Nem szeretem az instant dolgokat, így a por vagy üveges bolognait sem. Olaszországban élő rokon elmondta az ő általa ismert bolognai receptjét. Abban zeller (gumó reszelve) is volt, de mivel a családom nem szereti, azt ki szoktam hagyni. Azt gondoltam, talán kell bele oregáno vagy kakukkfű, de egyáltalán nem hiányzik belőle. A férjemnek a makaróni a kedvenc tésztája, így azzal szoktam elkészíteni.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Én reszelek bele zellert,, fehérrépát is, egyébként ugyanígy csinálom :) egy szakács ismer?sömt?l tanultam, hogy érdemes sokáig lassan f?zögetni, míg nem látszanak benne a zöldségek; krémes szósz lesz. Mikor így, mikor úgy.

Németi Olga

Igen, eredetileg én is zellerrel, fehérrépával tudtam, csak a család nem szereti se a zellert, se a fehérrépát, így ezért kimarad bel?le:(.... Néha tényleg zavaró, benne a reszelt répa, jó ötlet tovább f?zögetni, megpróbálom úgy legközelebb, köszi az ötletet! Olga

Törölt felhasználó

Nem rossz - de sajnos ennek nem sok köze van a bolognaihoz. El lehet így is nevezni, de evvel az er?vel a sertéspörköltet f?tt burgonyával is nevezhetnénk paprikás krumplinak sertéshúskockával, vagy vice versa. Ha jó (és az eredeti olasz recepthez méginkább hasonlító) bolognait akarunk csinálni, akkor az alábbiakat javaslom, javasolnám: 1.: Amikor a húst pirítjuk, akkor tegyünk hozzá bazsalikomot és oregánót - mert enélkül a két f?szer nélkül nem nevezhetünk ételt bolognainak. Ízlés szerint még rozmaring is mehet bele, mert az is kedvelt f?szere ennek a ragunak, de a bazsalikom és az oregánó elengedhetetlen. Ha a hús pirítása közben tesszük a húshoz, akkor avval együtt kap egy kis pörzsanyagot, ami tökéletessé teszi a f?szerezést. 2.: A bolognaihoz spagetti illik-való. Az olaszok "pasta"-i (tésztafélék) nagyon szigorúan meghatározottak hogy milyen sugo-hoz (szószhoz) milyen tészta való. Arról nem beszélve, hogy igazán jó olaszos kaja kizárólag durumtésztával, "al dente" f?zve képzelhet? csak el. 3.: Ebbe nem való vörösbor. Az teljesen más íz, én nem javaslom. 4.: A bolognainak nem szabad édesnek lenni. A bolognai inkább a savanykás íz felé hajlik, míg a milánói az édesebb felé. Így nem szabad cukorral édesíteni, bár ez a család "szájaíze" függvénye.

Németi Olga

Nagyon remek. 1. Tedd fel a recepted AHOGYAN TE készíted. 2. Én így készítem. De van egy er?s sejtésem, hogy ezek a tésztás cuccok olaszéknál úgy m?ködnek,mint nálunk pl. a töltött káposzta, ahány ház annyi szokás. ugyanis ez is olaszországban él?t?l való, persze alakítottam rajta, mint ahogy írtam is. 3. a rengeteg f?szer szerintem nem hiányzik bele. dehát ízlés kérdése ez is.....

Törölt felhasználó

Valóban van abban igazság, amit Anthony mond, de így szétkapni valakinek a receptjét, nem szép dolog. Odaírta: "Ahogy Olgi...", és Olgi így készíti, én biztos vagyok benne, hogy isteni. A makarónira meg olyan szépen tapad a szósz, hogy -nyámii :)

Éva-Anyóca

Kedves Olga! Ez a Te bolognaid!!!!!!!!!, -és ez így finom. Sok helyen ettem már, és én magam is több féle mód készítettem, mindegyik mód finom, és a lényeg, hogy változatossá teszi az ételt. Igaz, nem az eredeti bolognai alapanyagok vannak benne, de ez a Te bolognaid, és ezért finom! :-O Sokan, sokszor elfelejtik, hogy ez mindig annak a receptje, aki felrakja,- és nem a tuti alapanyagokból készülnek el,- de a f?zésben az a szép és jó, hogy a hozzávalókat lehet változtatni, kihagyni, vagy éppen hozzáadni mást, és akkor is finom,...és ez az adott szakács felrakott étele,ez esetben: felrakott bolognaija. És ebben is igazad van: nem hogy országszerte másképpen készül a töltött káposzta, hanem egy városon belül, s?t, akár egy utcán belül is...:-O Ez így van.:-O Na de attól még töltött káposzta, és finom. Áldott, békés, boldog, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és kedves Családodnak! Éva-Anyóca

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek