Bienmesabe - spanyol mandulakrém
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
125g víz0 kcal
-
63g cukor242 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
30g mandula177 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
500g víz0 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
120g mandula708 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
52.5g víz0 kcal
-
26.2g cukor102 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
12.6g mandula74 kcal
-
8.4g tojássárgája27 kcal
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 444.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 222 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.9 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 137.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 180 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 219 micro
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.4 g
Zsír
-
Összesen 84.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 868 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1777.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 408 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 331 mg
-
Foszfor 890 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 275.7 g
-
Cukor 256 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 549.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 305 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 719 mg
-
Retinol - A vitamin: 297 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 877 micro
- 4% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 186.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Hozzávalók
-
5 dl víz
-
4 db tojássárgája
Elkészítés
- A vizet és a cukrot 10 percig forralva szirupossá főzzük egy teflonedényben.
- Beleborítjuk a mandulát, és kisebb tűzön addig főzzük kevergetve, amíg el nem kezd sűrűsödni egy kicsit. Ezt látjuk majd.
- Reszeljük bele a citromhéjat, húzzuk félre hűlni egy pár percre.
- Ezután keverjük bele a tojássárgáját, és jól keverjük össze.
- Tegyük vissza a tűzre, és még néhány percig rotyogtassuk - így a sárga sem marad nyers.
- Húzzuk le a tűről, ha kész, és kanalazzuk egy edénybe, amiben le fogjuk hűteni. Miközben hűl, szilárdul is. Ha túlságosan keményedne a cukortól, csak keverjünk hozzá egy kis vizet, és így visszalazíthatjuk. A végeredmény egy kellemesen sűrű, formáját még tartó krém kell, hogy legyen.
- Vagy hidegen vagy melegen fogyasszuk hideg vaníliafagylalttal.
- Receptkönyvben: 136
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9730
- Feltöltés dátuma: 2011. május 27.
Ajánló
A recept sokféleképpen variálható. Elkészíthető dióval, mogyoróval, mehet bele gyümölcs, másfajta fagyival is tálalható, ahogyan csak szeretnénk. Nekem most nem volt fagyim. Erősen savasít.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Bienmesabe - akár egy zenekar neve is lehetne. Egy napon, ha majd jól fogok énekelni, meg is alapítom. Szép dallama van ennek a szónak, nekem elsőre megtetszett. A bienmesabe azt jelenti, jólesik. Mégsem ismerjük. Méltatlan. Tegye fel a kezét, aki igen. Egy igazi napsugaras édesség a Kanári-szigetekről, egészen pontosan Lanzarote szülöttje, onnan indult a világot jelentő deszkák felé. Először a La Vaca Loca nevű vendéglátóipari egységben kóstoltam - ennek a neve is sokat sejtető: Az őrült tehén...Egy szó mint száz, senki ne vonjon le mély következtetéseket a névből, de nekem való hely volt. A szigetek ételei egyedülállóak. Teljes szerelem volt első kóstolásra. Tulajdonképpen viszi a spanyol vonalat, de mint minden szigetre jellemző sajátosságként, itt is helyi hibridek és fajok alakultak ki, csak úgy, mint Galapagoson. Az ott élők jól tudják minden ételről, hogy melyik szigetről eredeztethető, hogy melyik Las Palmas-i, melyik sorol Fuerteventurára és melyik sztár Lanzarotén. A mindenhol megtalálható ételek variánsai pedig elárulják azt is, hol készítik őket. Ugyanazon fajta sajtról pontosan meg lehet például mondani, hogy melyik szigeten készült, ha ismeri az ember, hol mit használnak, és mit tesznek bele. A kulinária a Kanári-szigeteken legalább akkora vonzerő, mint egyéb látványosságok. Az ott töltött 2 hetet végigettük, átlépve a bűvös cementes zsák súlyát, emellett sok-sok receptkönyvvel tértem haza. Ezek jobbára apró kis füzetkék, hiszen egy kopár vulkanikus szigeten gasztronómiailag nagyot alkotni bajos. Az a pár dolog azonban igen mély nyomot hagy az emberben, ha egyszer megkóstolta. A bienmesabe is ilyen. Egy rém egyszerű édesség, mint ahogyan csaknem minden ételük az. Még a legcicomásabb raguk és fogások is rejtenek magukban valami előkelően egyszerű hanyagságot. Hiszen egy szigetről beszélünk. Itt, ha fényképes pólót szeretnél a pasid szülinapjára nyomatni, Angliáig vagy Madridig kell leadnod a rendelésed, nem tudsz beugrani a "városba" megcsináltatni 20 perc alatt. A posta repülővel érkezik, és a börtönfogság itt tényleg egy éltre szól - nincs hová szökni. Ha hurrikán jön, az élet nem áll meg, az emberek kinn császkálnak az utcán. Ekkor ültünk be a Vaca Locába, ahová minden nap enni tértünk. A délutáni édesség megoldását Hernan-ra bíztam. Azt mondta, kóstoljam meg ezt. Jó lesz. Elhittem neki - nem hibáztam. A bienmesabe-t (még jó sokszor le fogom írni a nevét) vaníliafagyival vagy jobb esetben tejszínparféval adják. Ne akarjátok tudni ez utóbbi milyen...Azért kár megkóstolni, mert utána menthetetlen marad az ember egy életen át. Helyi fejésből készül, legtöbbször kecskéből, de ezt a fajta feltétet csak olyan helyeken adják hozzá, amik kívülről olyan lepukkantnak tűnnek, hogy a nem rutinos turista elkerüli. Legyél rutinos, az ilyenekbe menj be. A fényképes étlapot meg tessék szépen elfelejteni. Nem fehér embernek való hely az. Nos, a sok ott kóstolt étel közül nem sok van, amivel érdemes otthon kísérletezni. Egyszerűen azért, mert nem lesz olyan. De a bienmesabe otthon is jól sikerülhet. Kis receptfüzeteim mindegyikében ott szerepel a desszertek között első helyen. És végre itt volt az idő, elérkezett az első nap, hogy a hőmérő majdnem elérte a 30 fokot. Elkészült. További képek itt.