r
Nosalty Logó

Bienmesabe - spanyol mandulakrém

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
P.
Bienmesabe - spanyol mandulakrém
adag
Főzés
perc
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 483 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1935 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 203 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    444.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.9 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    137.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    180 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    219 micro
Összesen 483 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.4 g

Zsír

  • Összesen
    84.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1777.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    408 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    331 mg
  • Foszfor
    890 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    275.7 g
  • Cukor
    256 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    549.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    176 micro
  • Kolin:
    719 mg
  • Retinol - A vitamin:
    297 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    877 micro
Összesen 1935 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    186.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 203 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vizet és a cukrot 10 percig forralva szirupossá főzzük egy teflonedényben.
  2. Beleborítjuk a mandulát, és kisebb tűzön addig főzzük kevergetve, amíg el nem kezd sűrűsödni egy kicsit. Ezt látjuk majd.
  3. Reszeljük bele a citromhéjat, húzzuk félre hűlni egy pár percre.
  4. Ezután keverjük bele a tojássárgáját, és jól keverjük össze.
  5. Tegyük vissza a tűzre, és még néhány percig rotyogtassuk - így a sárga sem marad nyers.
  6. Húzzuk le a tűről, ha kész, és kanalazzuk egy edénybe, amiben le fogjuk hűteni. Miközben hűl, szilárdul is. Ha túlságosan keményedne a cukortól, csak keverjünk hozzá egy kis vizet, és így visszalazíthatjuk. A végeredmény egy kellemesen sűrű, formáját még tartó krém kell, hogy legyen.
  7. Vagy hidegen vagy melegen fogyasszuk hideg vaníliafagylalttal.
  • Receptkönyvben: 136
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9730
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 27.

Ajánló

A recept sokféleképpen variálható. Elkészíthető dióval, mogyoróval, mehet bele gyümölcs, másfajta fagyival is tálalható, ahogyan csak szeretnénk. Nekem most nem volt fagyim. Erősen savasít.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bienmesabe - akár egy zenekar neve is lehetne. Egy napon, ha majd jól fogok énekelni, meg is alapítom. Szép dallama van ennek a szónak, nekem elsőre megtetszett. A bienmesabe azt jelenti, jólesik. Mégsem ismerjük. Méltatlan. Tegye fel a kezét, aki igen. Egy igazi napsugaras édesség a Kanári-szigetekről, egészen pontosan Lanzarote szülöttje, onnan indult a világot jelentő deszkák felé. Először a La Vaca Loca nevű vendéglátóipari egységben kóstoltam - ennek a neve is sokat sejtető: Az őrült tehén...Egy szó mint száz, senki ne vonjon le mély következtetéseket a névből, de nekem való hely volt. A szigetek ételei egyedülállóak. Teljes szerelem volt első kóstolásra. Tulajdonképpen viszi a spanyol vonalat, de mint minden szigetre jellemző sajátosságként, itt is helyi hibridek és fajok alakultak ki, csak úgy, mint Galapagoson. Az ott élők jól tudják minden ételről, hogy melyik szigetről eredeztethető, hogy melyik Las Palmas-i, melyik sorol Fuerteventurára és melyik sztár Lanzarotén. A mindenhol megtalálható ételek variánsai pedig elárulják azt is, hol készítik őket. Ugyanazon fajta sajtról pontosan meg lehet például mondani, hogy melyik szigeten készült, ha ismeri az ember, hol mit használnak, és mit tesznek bele. A kulinária a Kanári-szigeteken legalább akkora vonzerő, mint egyéb látványosságok. Az ott töltött 2 hetet végigettük, átlépve a bűvös cementes zsák súlyát, emellett sok-sok receptkönyvvel tértem haza. Ezek jobbára apró kis füzetkék, hiszen egy kopár vulkanikus szigeten gasztronómiailag nagyot alkotni bajos. Az a pár dolog azonban igen mély nyomot hagy az emberben, ha egyszer megkóstolta. A bienmesabe is ilyen. Egy rém egyszerű édesség, mint ahogyan csaknem minden ételük az. Még a legcicomásabb raguk és fogások is rejtenek magukban valami előkelően egyszerű hanyagságot. Hiszen egy szigetről beszélünk. Itt, ha fényképes pólót szeretnél a pasid szülinapjára nyomatni, Angliáig vagy Madridig kell leadnod a rendelésed, nem tudsz beugrani a "városba" megcsináltatni 20 perc alatt. A posta repülővel érkezik, és a börtönfogság itt tényleg egy éltre szól - nincs hová szökni. Ha hurrikán jön, az élet nem áll meg, az emberek kinn császkálnak az utcán. Ekkor ültünk be a Vaca Locába, ahová minden nap enni tértünk. A délutáni édesség megoldását Hernan-ra bíztam. Azt mondta, kóstoljam meg ezt. Jó lesz. Elhittem neki - nem hibáztam. A bienmesabe-t (még jó sokszor le fogom írni a nevét) vaníliafagyival vagy jobb esetben tejszínparféval adják. Ne akarjátok tudni ez utóbbi milyen...Azért kár megkóstolni, mert utána menthetetlen marad az ember egy életen át. Helyi fejésből készül, legtöbbször kecskéből, de ezt a fajta feltétet csak olyan helyeken adják hozzá, amik kívülről olyan lepukkantnak tűnnek, hogy a nem rutinos turista elkerüli. Legyél rutinos, az ilyenekbe menj be. A fényképes étlapot meg tessék szépen elfelejteni. Nem fehér embernek való hely az. Nos, a sok ott kóstolt étel közül nem sok van, amivel érdemes otthon kísérletezni. Egyszerűen azért, mert nem lesz olyan. De a bienmesabe otthon is jól sikerülhet. Kis receptfüzeteim mindegyikében ott szerepel a desszertek között első helyen. És végre itt volt az idő, elérkezett az első nap, hogy a hőmérő majdnem elérte a 30 fokot. Elkészült. További képek itt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...