r
Nosalty Logó

Beszélő kalács, avagy a Modern Talking :)

NS
Beszélő kalács, avagy a Modern Talking :)
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

749
Kalória
18g
Fehérje
109g
Szénhidrát
25.7g
Zsír
29.4g
Víz
45g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
11.2g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 749 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 2993 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 290 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    485.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    109 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    29.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 749 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72 g

Zsír

  • Összesen
    102.9 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1942.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    491 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    810 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    436.1 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    117.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    36 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    391 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    337 micro
Összesen 2993 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 290 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az édesítőt pici langyos tejben feloldjuk.
  2. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd mixerrel (a dagasztókarral) összedolgozzuk az összes hozzávalót (a kakaópor kivételével).
  3. A tésztabucit kettévesszük, és az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport is.
  4. A tésztát négy (kettő-kettő) bucira vágjuk, majd egyenként hosszúkás téglalap alakúra kinyújtjuk és feltekerjük, mint a bejglit.
  5. A kakaós és a sima tekercseket összefonjuk (egy kakósat egy simával, vagy lehet külön-külön is: csak kakaós és csak sima), és sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe tesszük a két kalácsot.
  6. Tetejét megkenjük egész, felvert tojással.
  7. Meleg helyen (pl. 50 fokos sütőben) egy órát kelesztjük, majd megsütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 70 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A receptet unokatesómtól, Orsikától kaptam, őhozzá kapcsolódik egy édes történet, ahonnan a kalács neve ered. Orsika a receptet a barátnője anyósától kapta, ahogy én tudom, a "renomináció" előtt még szacharinos kalács volt a neve. Amikor először kipróbálták, és lelkesen falatozták a frissen sült kalácsot, Orsika közölte a férjével, hogy "Tomcsi, ez a kalács megszólal!". Mire Dávidka, az akkor 4 éves kisfiuk odaszaladt, hogy "Anya! Anya! Én is kérek beszélő kalácsot!". :D Ezek után kötelező volt kipróbálnom a receptet, és azt kell mondjam, Nomen est omen, a kalács nem hazudtolta meg a nevét :) Csudafinom, foszlós és még másnapra sem szárad ki. Én vajjal megkenve, hideg kakóval ettem, de magában is nagyon finom. És nem csak melegen, mint oly sok más péksütemény.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...