Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Artizán zsemlék

Artizán zsemlék
Artizán zsemlék
25 perc / előkészület: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tormánál olvastam ezt a remek receptet, aminek az elkészítését ő tökéletesen bemutatta, én pedig kipróbáltam. Kényelmes, egyszerű, nagyszerű.

hozzávalók / 7 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meleg vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd minden hozzávalót egy tálban összekeverünk, állni hagyjuk szobahőmérsékleten 2 órát, majd a hűtőbe tesszük.
  2. Amikor sütni szeretnénk, a megfelelő mennyiségű tésztát kivesszük az edényből, megformázzuk, tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük olajjal és megszórjuk magokkal.
  3. Hagyjuk kelni jó fél órát, majd 230 fokos sütőben, hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 409
elküldve: 3
receptkönyvben: 62
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: hamburger-buci, kifli, briós, croissant, perec, burek, édes leveles, bagel, pita, buci

egyéb elnevezések

zsemle, péksütemény

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aantee
aantee / aantee Sun, 2013-10-27 11:40

Segítsetek, mit rontok el? Nekem a sütőben már soha nem kel tovább a tészta, hanem akkorának sül meg, amekkora volt, amikor beraktam. Na jó, picit nő, de nem olyan jelentősen. Nagyon finom lett a szemle, de nagyon sűrű és kicsi. Kelesszem meg jobban sütőn kívül? Vagy sokkal forróbb sütőbe kéne betennem? Ötletek?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-10-27 20:31

Próbáld meg kint tovább keleszteni, magas hőre rakd be és tegyél be egy tálka vizet a sütő aljába. Tegyél hozzá tang zhongot (5:1 arányba vizet és lisztet elkeversz, felforralod, hogy krémesre besűrűsödjön, majd kihűtöd és ezt is hozzákevered a tésztához). Sikerülnie kell.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-02-25 15:59

Szia Torma!

nekem is lágy lett, de amikor elkezdtem hajtogatni, akkor azért alakot öltött, majd míg kelesztettem újra kissé elhagyta magát, de végül is ilyen lett. Finom, lyukacsos lett belül és ez a lényeg. Még van egy adag a hűtőmben, valamelyik nap megsütöm és beszámolok, hogy milyen két hetes korában. Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-26 08:33

Köszi a visszajelzést Vass :) Azóta bedobtam a hûtõbe az én jól bevált fehér-kenyér tésztámat próbának. Ma, 24 órás hûtés után kisütöttem és bámulatosan jó lett!!! Feldobtam a NS-ra, hátha ez jobban bejön az embereknek; ezt milliószor sütöttem kezdetben (jó 15 éve), de már a sötét lisztes megy nálunk jobban, vadkovásszal persze :)
Azért majd írd meg, milyen az öregebb tészta; állítólag veszít az erejébõl, a 2 hetesbõl jobb lapos kenyereket sütni; (pizza, lepénykenyér, vagy kisebb kiflik), de ízre javulni fog! Üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-25 11:55

Szia Vass! De jó kis reci, én is bekeverem! Elfelezted az adagot és keverted a liszteket....plussz áttetted friss élesztőre. Jól mondom? kicsit lassú vagyok, későre jár...;) nagyon ügyes vagy a lisztkeverékkel...TETSZIK!!!
Képzeld hárman panaszkodtak, hogy túl lágy lett nekik az artizán keverék...Neked jó volt pont így, ahogy írod? Puszi a kis szorgalmasnak! Te örökmozgó :) T

263
tönkölybúza liszt 1 bögre
kenyérliszt BL80 1.25 bögre
rozsliszt 1 bögre
1.5 tk
víz 3.75 dl
friss élesztő 3 dkg
szezámmag 1 teáskanál
szezámmag 1 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek