Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska muffin

Aranygaluska muffin
Aranygaluska muffin
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aranygaluskára vágytam, de nem igazán volt kedvem az órákig tartó kelesztéshez, stb. Gondoltam, akkor készítek muffint inkább, mivel az egyszerűbb. Így jött az ötlet, hogy összehozom a kettőt. :) A tésztája nem olyan tömény, mint az eredeti aranygaluskáé (hát igen, gyakorlatilag sima muffin tészta), de ha valaki éppen erre vágyna, és nincs ideje, energiája órákig a konyhában pepecselni, akkor mindenképpen ajánlatos ehhez a recepthez fordulni! :)

Az arányokat igazából nem igazán néztem a diónál, érzéssel kevertem össze a cukorral/édesítővel, nagyjábóli adagot írtam most a receptbe.

hozzávalók / 6 adag

A muffinhoz

A sodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz anyagokat (liszt, sütőpor, cukor/édesítő, 2-3 evőkanál dió) összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, majd simára keverjük.
  2. A diót egy tálkában összekeverjük a cukorral/édesítővel. Evőkanál segítségével a muffin formába töltünk 1-1 kanálnyi tésztát, majd megszórjuk a cukros/édesítős dióval. Mehet rá még egy kanálnyi tészta, és szintén a dió (aki ügyes, kihozhat belőle több szintet is, nekem így hirtelenjében kettő jött össze:)).
  3. A muffinformát berakjuk a sütőbe, és 180°C-on tűpróbáig sütjük (ne nyitogassük a sütőt, különben összeesik!).
  4. Amíg a muffin sül, elkészítjük a sodót: tegyünk fel a tűzhelyre 7 dl tejet, és forrásig melegítsük. Közben a 4 dkg lisztet keverjük el a cukorral/édesítővel egy tűzálló tálban/lábasban, adjuk hozzá a vanília aromát, 4 tojássárgáját és 1 dl tejet. Keverjük csomómentesre.
  5. A forralt tejet szépen adagolva, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Az egészet lassú tűzön, folymatosan keverve (fontos, különben leég!) besűrűsítjük.
  6. A muffinokat a sodóval leöntve tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!:)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 69 370
elküldve: 57
receptkönyvben: 1 499
elkészítve: 73/86
Facebookon megjelent: 2

szakács

DoktorChick

Mióta szakács: 2012.09.20.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós muffin, muffin vaníliaöntettel, aranygaluskás muffin

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sylvi1985
Sylvi1985 Sat, 2016-03-12 21:37

Csodálatos ez a recept!!!!! Már többször megsütöttem és mindig tökéletes lett. :) Köszönet érte! :)

juca0323
juca0323 Sat, 2015-10-24 20:59

Ma megsütöttem ezt kis csodát.
Nagyon nagyon finom és gyorsan elkészült.
A család rajongó lett.
Köszi a receptet.

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2015-06-25 13:45

Ilyen az amikor a nagy szellemek találkoznak! Éppen ezt kerestem, mert tegnapról kimaradt jó néhány muffin. Finomságokat nem szeretek kidobni, ezért a boldog feltámadásuk reményében egy hasonló megoldást kerestem. Aranygaluskaként szerettem volna feltámasztani őket és a recepteddel ez biztosan sikerülni is fog. El is mentettem azonnal. További sok kreatív ötletet és sütés - főzést kívánok:
Zoli

Shephard
Shephard Thu, 2013-07-04 14:25

Szia, már ezer éve elmentettem a receptedet, de csak a múlt héten vágtam bele, mert valahogy az aranygaluska szó mindig a sok melót, várást, kelesztést, gyúrást, szaggatást.....juttatta eszembe, és hiába olvastam a receptet a régi rögzülés nem múlt. De, megcsináltam, először dupla adaggal, majd aznap este ismét mert elfogyott és másnapra is az lett rendelve :) Csak a sodóhoz 3 liter tejet használtam el :) Őrülten finom, és pofon egyszerű, és pont olyan mintha igazi aranygaluska lenne, igaz én jóval több dióval csináltam, valamint több cukorral a tésztát, mi úgy szeretjük! Nagyiméknak is vittem, aztán mikor elmeséltem hogy készült, akkor csak annyit mondott megengedi hogy máskor is csináljak ilyet :) Mert pont olyan mintha ő csinálta volna klasszikus módon, és ha egyszerűbben is lehet akkor úgy kell! Úgyhogy ma este elkészül egy újabb adag, köszönöm a receptet :)
Shephard

doktorchick
DoktorChick / doktorchick Mon, 2013-12-09 23:51

Kedves Shephard,
Nagyon nagyon örülök hogy ilyen jól sikerült. Ha a kedves Nagyi dicséri, az már valami. :)

juhaszbarbi
juhaszbarbi Mon, 2012-12-17 10:43

A cukorból mennyi kerül a tésztába, és mennyi a dióba? Illetve egy körülbelüli sütési időt mondanál, mert úgy elég nehéz nem nyitogatni, ha nem tudjuk, kb. meddig süljön :) Köszi! Amúgy nagyon szuper, biztosan elkészítem :)

doktorchick
DoktorChick / doktorchick Mon, 2012-12-17 10:55

Én a tésztába úgy körülbelül negyed bögrényi cukrot raktam, a dióhoz pedig fele annyit mint amennyi diót használtam. :) Feltöltésnél beállítottam a sütési időt 20 percre, de most látom hogy nem jelzi, tehát egy 20-25 percet maradhat bent nyugodtan! :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-14 16:05

Csak ámulok, ez csodálatos muffin, nagyon köszönöm.:-O
Az aranygaluska egy nagyon ügyes megoldása.:-O
Éva-Anyóca

molnika124
Molnika Tomija / molnika124 Fri, 2012-12-14 13:16

Nagyon klassz és ötletes megoldás! Az aranygaluskát és a muffint is mindenki szereti otthon, de így kombinálva még sohasem hallottam. Biztosan ki fogom próbálni! Köszi!

711
finomliszt 2 bögre
tej 250 ml
cukor 0.5 bögre
margarin 125 g
tojás 1 db
sütőpor 1 csomag
dió 10 dkg
tej 8 dl
finomliszt 4 dkg
vaníliaaroma 10 ml
tojássárgája 4 db
cukor 3 ek