r
Nosalty Logó

Aranygaluska Katharosz konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katharosz
Aranygaluska Katharosz konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Szóráshoz

Összesen 906 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Szóráshoz

Összesen 5437 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Szóráshoz

Összesen 366 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    50.8 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    187 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    773 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    241 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    289 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    283 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 906 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99 g

Zsír

  • Összesen
    304.7 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    82 g
  • Koleszterin
    1124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4638.3 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    768 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    367 mg
  • Foszfor
    1447 mg
  • Nátrium
    1802 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    588.8 g
  • Cukor
    184 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1735 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    607 micro
  • Kolin:
    654 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1699 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    419 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    761 micro
Összesen 5437 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    312.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 366 kcal

Hozzávalók

Tészta

Szóráshoz

Elkészítés

Tészta

  1. 1,5 dl tejben 1 ek cukorral kb. 15 perc alatt megfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy mély tálba beleszórjuk a lisztet, közepébe egy mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott, de kihűlt vajat, sót, reszelt citromhéjat, és dagasztani kezdjük a tésztát.
  3. A maradék tejet elkeverjük a cukorral, de csak lassan adagolva adjuk hozzá, amint kezd egybe állni, egyesével beledagasztjuk a tojások sárgáját is. Akkor van kész a tésztánk, ha úgymond összeszedi magát. Ekkor olvasztott vajjal lekenjük, és letakarva 45-50 percig kelni hagyjuk.
  4. Egy tűzálló tálat kivajazunk.
  5. Ha megkelt, enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd az olvasztott vajba mártogatott, kb. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  6. Mielőtt a tálba raknánk, olvasztott vajba mártjuk a kis gömböket, erre azért van szükség, hogy a sütés után könnyen szétváljanak egymástól a darabok.
  7. Ha megvagyunk egy sorral (lazán rakjuk, ne legyen túl szorosan), megszórjuk a cukros dióval, majd így folytatjuk, amíg van tésztánk. A leeső darabokat is belerakjuk.
  8. Ezután letakarva kb. 30 percig pihentetjük.
  9. Sütés közepes (kb. 200) fokon tűpróbáig, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lazán letakarjuk.
  10. Ha megsült, kiborítjuk egy nagy tepsibe, és szétfejtjük a tésztákat, ahogy engedi magát.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 182
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 15630
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 08.

Ajánló

Tálalás vaníliasodóval, a receptet megtalálod az oldalamon. Tipp: a dagasztást kenyérsütőgéppel végeztem.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aranygaluska Katharosz konyhájából
Katharosz 499 recept

Ez egy nagyon régi kedvencem, most végre sort kerítettem rá, és elkészítettem ezt a finomságot. Kiváló második fogás egy finom leves mellé.

Hozzávalók

Tészta

Szóráshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.