r
Nosalty Logó

Aranygaluska Katharosz konyhájából

Katharosz
Aranygaluska Katharosz konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Szóráshoz

906
Kalória
16.5g
Fehérje
98.1g
Szénhidrát
50.8g
Zsír
26.4g
Víz
187.3g
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
30.6g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Szóráshoz

Összesen 906 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Szóráshoz

Összesen 5437 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Szóráshoz

Összesen 366 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    50.8 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    187 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    773 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    241 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    98.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    289 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    283 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 906 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99 g

Zsír

  • Összesen
    304.7 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    82 g
  • Koleszterin
    1124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4638.3 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    768 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    367 mg
  • Foszfor
    1447 mg
  • Nátrium
    1802 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    588.8 g
  • Cukor
    184 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    158.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1735 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    607 micro
  • Kolin:
    654 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1699 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    419 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    761 micro
Összesen 5437 kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    312.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    10.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 366 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. 1,5 dl tejben 1 ek cukorral kb. 15 perc alatt megfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy mély tálba beleszórjuk a lisztet, közepébe egy mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott, de kihűlt vajat, sót, reszelt citromhéjat, és dagasztani kezdjük a tésztát.
  3. A maradék tejet elkeverjük a cukorral, de csak lassan adagolva adjuk hozzá, amint kezd egybe állni, egyesével beledagasztjuk a tojások sárgáját is. Akkor van kész a tésztánk, ha úgymond összeszedi magát. Ekkor olvasztott vajjal lekenjük, és letakarva 45-50 percig kelni hagyjuk.
  4. Egy tűzálló tálat kivajazunk.
  5. Ha megkelt, enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd az olvasztott vajba mártogatott, kb. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  6. Mielőtt a tálba raknánk, olvasztott vajba mártjuk a kis gömböket, erre azért van szükség, hogy a sütés után könnyen szétváljanak egymástól a darabok.
  7. Ha megvagyunk egy sorral (lazán rakjuk, ne legyen túl szorosan), megszórjuk a cukros dióval, majd így folytatjuk, amíg van tésztánk. A leeső darabokat is belerakjuk.
  8. Ezután letakarva kb. 30 percig pihentetjük.
  9. Sütés közepes (kb. 200) fokon tűpróbáig, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lazán letakarjuk.
  10. Ha megsült, kiborítjuk egy nagy tepsibe, és szétfejtjük a tésztákat, ahogy engedi magát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ez egy nagyon régi kedvencem, most végre sort kerítettem rá, és elkészítettem ezt a finomságot. Kiváló második fogás egy finom leves mellé.

Nosalty stories

További receptek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...