r
Nosalty Logó

Aranygaluska 7. - a hétvégi sláger

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
vitorlázó
Aranygaluska 7. - a hétvégi sláger
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 2121 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 8475 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 310 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.5 g

Zsír

  • Összesen
    121.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    68 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1738 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    469 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    737 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.6 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    344 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    243 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    326 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    217 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 2121 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    202.2 g

Zsír

  • Összesen
    487 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    272 g
  • Koleszterin
    420 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6952.1 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    313 mg
  • Kálcium
    1876 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    1020 mg
  • Foszfor
    2949 mg
  • Nátrium
    708 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    854.3 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    248.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1375 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    138 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    973 micro
  • Kolin:
    600 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1303 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    867 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    667 micro
Összesen 8475 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 310 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. "Hagyományos" kelt tésztát készítünk, megfuttatjuk az élesztőt kevés liszttel és langyos tejjel keverve, a két kockacukrot feloldva benne - meleg helyen hagyjuk felfutni, majd a lisztbe morzsoljuk a margarint, csipet sót, két tojás sárgáját, két tasak vaníliás cukrot és egy evőkanál cukrot.
  2. A felfutott élesztőt belekeverjük a morzsolt margarinos, tojássárgájával díszített lisztbe.
  3. A tésztát simára keverjük, addig dagasztjuk kézzel, amíg a táltól el nem válik, és "gyurmázható", puha tésztát nem kapunk.
  4. Ekkor gombócot formálunk, megszórjuk liszttel, majd hagyjuk 1-2 órára - szinte - a kétszeresére kelni.
  5. Megdaráljuk a diót, összekeverjük majdnem fél kiló kristálycukorral.
  6. A közben a megkelt tésztát 1 cm körüli vékonyságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval, nem egészen kerek tésztadarabokat szaggatunk.
  7. Kiválasztunk egy megfelelő méretű tepsit, kivajazzunk, liszttel megszórjuk, és ebbe egymás mellé, de nem szorosan, lerakunk egy sor szaggatott tésztát.
  8. Megmelegítünk a vajat folyósra, és megkenjük vele a tésztadarabokat, majd megszórjuk a darált dió és a cukor keverékével. Mazsolát szórunk rá, majd jöhet újra a tésztasor.
  9. Két esetleg három sor jön ki ebből, a végén már nem szórunk rá diót, hanem megkenjük a vajjal, és melegedő sütőbe rakjuk.
  10. A tojásfehérjét - amit idejekorán a kelt tészta készítésénél különválasztva eltettünk, kikeverjük, a tésztasor tetejét megkenjük.
  11. A képen látható szín eléréséig sütjük, 2-3 alkalommal megkenjük még a tojás fehérjével.
  12. A sütés közben a vaníliaszószt minden bonyodalom nélkül a tasakon található leírás szerint elkészítjük, az ottani leírásnál egy kanállal több cukorral édesítve.
  13. Ha minden kész, nincs más hátra, mint nekiülni enni. Nem szokott maradni belőle.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 127
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 55677
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 30.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Aranygaluska 7. - a hétvégi sláger
vitorlázó 8 recept

Már csak ennyi van? - szól a kérdés, amikor a legutolsó családttag leül, hogy végre egyen ő is. Az őszi időszaktól kezdve nagy sikerrel lehet csinálni, a hétvégék remek desszertje válik belőle. "Papa, csinálsz aranygaluskát...?' - kérdezi a lányom, és vajon mi a válasz? Nincs ellentmondás.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.