r
Nosalty Logó

Almás béles ahogy a férjem szereti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
witch
Almás béles ahogy a férjem szereti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír

a tésztához

a töltelékhez

a sütéshez

Összesen 487 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír

a tésztához

a töltelékhez

a sütéshez

Összesen 5853 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír

a tésztához

a töltelékhez

a sütéshez

Összesen 157 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.2 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    186.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 487 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    76.6 g

Zsír

  • Összesen
    239.3 g
  • Telített zsírsav
    137 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    951 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2788.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    548 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    347 mg
  • Foszfor
    1404 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    890.2 g
  • Cukor
    453 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

VÍZ

  • Összesen
    2236.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1975 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    261 micro
  • Kolin:
    515 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1873 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1005 micro
  • β-crypt
    258 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1363 micro
Összesen 5853 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    75 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 157 kcal

Hozzávalók

a tésztához

a töltelékhez

a sütéshez

Elkészítés

a tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a cukorral meg a sütőporral. Morzsoljuk el az apróra vágott vajjal.
  2. Üssük hozzá a tojást, adjunk hozzá 1,5 dl tejfölt, és gyúrjuk össze. Ha szükséges, adjuk hozzá a maradék tejfölt. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta.
  3. Fóliába csomagolva pihentessük hideg helyen néhány órát, de egész éjszaka is lehet.

a töltelékhez

  1. Az almákat mossuk meg. Karalábévájóval vágjuk ki a virág és a szár részt, pucoljuk meg, vágjuk félbe, és a magházát is vágjuk ki a karalábévájóval. Ez a sok munka a reszelésnél meghálálja magát, mert nem kell idegeskedni, hogy lesz-e mag vagy magház a töltelékben.
  2. Reszeljük le az almákat, hagyjuk kicsit állni, majd nyomkodjuk ki a levét. Keverjük össze a fahéjjal.

a sütéshez

  1. A fele tésztát nyújtsuk ki a tepsi méretére, és rakjuk bele, szórjuk meg a zabpehellyel.
  2. Nyújtsuk ki a tészta másik felét kicsit nagyobbra, mint a tepsi, mert sütés közben összemegy.
  3. Most kanalazzuk a zabpehely tetejére az almát, egyengessük el, hogy ne legyen hepehupás. Szórjuk meg a cukorral, fedjük be a már kinyújtott tésztával.
  4. Kenjük meg a jól felvert tojással, szurkáljuk meg villával a tetejét.
  5. Forró sütőbe rakva megsütjük. Ha a teteje még nem elég piros, grillező fokozattal pirítsuk inkább 1-2 percig, hogy omlós maradjon a tészta.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 33x23x6
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 99 alkalommal
  • Receptkönyvben: 369
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 155
  • Össznézettség: 89546
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 10.

Receptkategóriák

A legelső almás bélest Horváth Ilona receptje alapján készítettem, amire azt mondta a férjem, hogy jó, csak több alma kell bele, mert ő úgy szereti, hogy kevés tészta, sok töltelék. Aztán az évek során a tészta összezsugorodott, a töltelék pedig elfoglalta az egész tepsit. Az utóbbi két alkalomkor pedig nem volt itthon zsemlemorzsa, ezért zabpelyhet használtam, és szerintem észre sem venni benne. Ja, meg ez a rengeteg cukor is a férjem miatt van benne, mert szerinte, ha süteményt eszünk, akkor az legyen édes.

Hozzávalók

a tésztához

a töltelékhez

a sütéshez

Címlapról ajánljuk

Rájöttem, mi a nagymamák kelt tésztájának titka: Így lesz a...

Amikor én buktát sütök, az sosem lesz ugyanolyan, mint a nagymamámé – még akkor sem, ha végigtelefonáljuk az egész folyamatot. Miért lehet ez, és van-e remény azok számára, akik szeretnének ugyanolyan kelt tésztát készíteni, mint amit a dédijüknél, mamájuknál kóstoltak? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ…azt azonban nem ígérem, hogy meg is találtam.

Lakos Benedek

További cikkek