Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás béles ahogy a férjem szereti

Almás béles ahogy a férjem szereti
Almás béles ahogy a férjem szereti
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legelső almás bélest Horváth Ilona receptje alapján készítettem, amire azt mondta a férjem, hogy jó, csak több alma kell bele, mert ő úgy szereti, hogy kevés tészta, sok töltelék. Aztán az évek során a tészta összezsugorodott, a töltelék pedig elfoglalta az egész tepsit. Az utóbbi két alkalomkor pedig nem volt itthon zsemlemorzsa, ezért zabpelyhet használtam, és szerintem észre sem venni benne. Ja, meg ez a rengeteg cukor is a férjem miatt van benne, mert szerinte, ha süteményt eszünk, akkor az legyen édes.

hozzávalók / 12 adag

a tésztához

a töltelékhez

a sütéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

a tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a cukorral meg a sütőporral. Morzsoljuk el az apróra vágott vajjal.
  2. Üssük hozzá a tojást, adjunk hozzá 1,5 dl tejfölt, és gyúrjuk össze. Ha szükséges, adjuk hozzá a maradék tejfölt. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta.
  3. Fóliába csomagolva pihentessük hideg helyen néhány órát, de egész éjszaka is lehet.

a töltelékhez

  1. Az almákat mossuk meg. Karalábévájóval vágjuk ki a virág és a szár részt, pucoljuk meg, vágjuk félbe, és a magházát is vágjuk ki a karalábévájóval. Ez a sok munka a reszelésnél meghálálja magát, mert nem kell idegeskedni, hogy lesz-e mag vagy magház a töltelékben.
  2. Reszeljük le az almákat, hagyjuk kicsit állni, majd nyomkodjuk ki a levét. Keverjük össze a fahéjjal.

a sütéshez

  1. A fele tésztát nyújtsuk ki a tepsi méretére, és rakjuk bele, szórjuk meg a zabpehellyel.
  2. Nyújtsuk ki a tészta másik felét kicsit nagyobbra, mint a tepsi, mert sütés közben összemegy.
  3. Most kanalazzuk a zabpehely tetejére az almát, egyengessük el, hogy ne legyen hepehupás. Szórjuk meg a cukorral, fedjük be a már kinyújtott tésztával.
  4. Kenjük meg a jól felvert tojással, szurkáljuk meg villával a tetejét.
  5. Forró sütőbe rakva megsütjük. Ha a teteje még nem elég piros, grillező fokozattal pirítsuk inkább 1-2 percig, hogy omlós maradjon a tészta.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 33x23x6 cm
  • elkészítettem: 99 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 55 131
elküldve: 8
receptkönyvben: 328
elkészítve: 17/17
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
710 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás pite, zabpelyhes almás pite, édes almás béles

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2016-11-26 22:36

Kedves Witch!
Kipróbáltam a karalábévájós tippedet és parádésan bevált! Azon túl, hogy nem kerülhet magház a reszelékbe (fúj, de utálom!), még az az előnye is megvan, hogy így lesz a legkevesebb a veszteség!
Cserébe megosztom veled, hogy az almaszeletelő a legjobb találmány a könyvnyomtatás óta! Ha nem reszelt almára van szükséged, hanem szeletekre vagy kockára (vagy csak enni akarod), akkor ez a tuti megoldás. (Arról beszélek, amit rá kell nyomni az almára és azt 8 darabra felvágja + kivágja a csumát.) Érdemes kipróbálni!
Üdvözöl: Koszider

witch
witch / witch Thu, 2016-12-08 14:46

Kedves Koszider!
Nagyon orulok, hogy segithettem. :o)
Koszonom a tippedet es itt a NoSalty-n megosztva, biztos nem csak en fogom hasznat venni!

L♥ve, witch

witch
witch / witch Tue, 2015-09-29 23:23

Wow, koszonom szepen a dicseretet, de ez Teged is illet, mert elkeszitetted. :o) Nagyon orulok, hogy ennyire bevalt! A receptet pedig nagyon szivesen!

udv:witch

Manhattan
Manhattan Sat, 2015-09-26 21:10

A testvérem innen nézte ki, és megsütötte. De olyan sótlan volt... Én bizony egy mokkáskanállal teszek bele. Annyi kell is fél kg. lisztbe. A só adja meg az alapízét.

witch
witch / witch Mon, 2015-03-02 14:21

Koszonom szepen!
Hmmmm, egeszseges pite, na ezt nem gondoltam volna. Ezutan sokat fogok enni belole, hehe. :o)
udv:witch

witch
witch / witch Fri, 2015-02-20 21:40

Orulok, hogy tetszik! A ferjem szerint teszta csak "mutatoba" kell, hogy valami osszetartsa a tolteleket.

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2015-02-12 01:34

Haha, apukam is ilyen, sot, en is. Igy a soklapos sutiknel en mar automatikuan duplazom a krem receptjet. Egyszer Lengyelorszagban egy kis miniatur peksegben lattam es kostoltam az idealis almaspitet: olyan magas volt, mint nalunk a Rigo Jancsi es a teszta/alma arany is ugyanolyan volt. Hazamenetel utan probaltam reprodukalni, de nem sikerult, a sok toltelek szanaszet esett szeleteleskor. Kiprobalom egyszer ezzel a mennyiseggel is. U.i. Gyonyoru a kavegarniturad!

witch
witch / witch Thu, 2015-02-12 15:08

Elfelejtettem leirni, hogy amikor teljesen kihul, akkor szabad szeletelni. Lehet, hogy azert esett szet, amikor Te sutotted? Nalunk, ha lehet, akkor sutok amikor nincs itthon senki, mert olyan turelmetlen a csalad egyszeruen nem tudjak kivarni, hogy eheto homersekletre huljon. :o)

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sun, 2015-09-27 09:06

Az én jól bevált receptem, szinte ugyanez.
-Lehetőleg "előző este" sütöm meg, mert frissiben kicsit törős és szétesős, másnap viszont szépen szeletelhető és finomabb is.

witch
witch / witch Tue, 2015-02-10 21:26

Ezek szerint egyforma az izlesetek. :o) En is szeretem, de nekem johet mas almas is.
udv:witch

486
finomliszt 40 dkg
cukor 6 ek
sütőpor 2 teáskanál
vaj 22 dkg
tojás 1 db
tejföl 2 dl
alma 2.5 kg
fahéj 2 teáskanál
cukor 15 dkg
zabpehely 8 dkg
tojás 1 db